Mijn eerste wedstrijd

Amsterdam

Nostalgie is mij niet vreemd, regelmatig stijgen er herinneringen in mij op waar ik met plezier aan terug denk. Ja, dat is wel apart ik herinner me meer leuke gebeurtenissen, dan vervelende. Met mijn korfbalverleden is het dan ook niet vreemd, dat er ook korfbal momenten voorbij fladderen.

Een twaalftal uit die periode Fred Fontijn maakte deze foto met zijn 'clack'. Op de foto staat ook het oud raadslid Bob van Schijndel (staand 2e van rechts), een oud klasgenoot van hem.

In dit geval de eerste wedstrijd, die ik officieel speelde voor de Amsterdamse korfbalclub Landlust. Tegenwoordig gefuseerd met Westerkwartier en Hespa tot ‘Sporting West’, dat speelt naast de oude gasfabriek aan de Haarlemmerweg, waar mijn opa van Puffelen ooit portier was.

Geen houden aan
De eerste wedstrijd speelde ik een jaar later dan gepland. Door een heupziekte werd ik, toen ik negen jaar en negen maanden was, afgekeurd. Mijn specialist had liever dat ik ging roeien, dat was beter voor mijn heup. Toen ik een jaar later bij hem terugkwam om te vragen of ik nu dan eindelijk wel mocht, begreep hij wel dat er geen houden aan was en liet me gaan.

Namen
Ik speelde met elf andere leeftijdgenoten toen in de F’jes. Met ome Jan Aaldriks als onze leider. Dat was niet zo vreemd, want zijn oudste dochter Gerry was één van de twaalf. Ook alle anderen heb ik nog duidelijk voor ogen. Naast Gerry waren de andere meisjes, Dinie Stuy, Henny Visser, mijn klasgenoten Ria Stornebrink, Marjanne Schomakers en Corry Pruimers. Kwamen deze laatste dames en ik van de ‘Jacques Perkschool’, de heren kwamen voornamelijk van de ‘Herman Gorter’. Behalve Joop Rijnink, want die bezocht de Qeuridoschool, de anderen waren Eddy Derwig, Ramon Sterker, Bertus Dinkla en Bert Snijder

Naar het chique Zuiden
Onze eerste wedstrijd speelden we uit, tegen A’dam Zuid, een club die in het chique Zuiden van Amsterdam speelde. In die tijd was het heel gebruikelijk, dat we daar met de fiets naartoe gingen. Verzamelen in de speeltuin aan de Gerard Callenburgstraat, waar ook het Landlustveld was, nog even iets regelen en dan vertrekken.

Netty gebelesseerd
Ome Jan (Aaldriks) zette zijn fiets, met Netty – zijn andere dochter die in het kinderzitje aan het stuur zat - tegen het hek van de ‘kleine’ schommels en liep even weg.Ver kwam hij niet, want de fiets bleek niet erg goed neergezet te zijn en kletterde tegen de tegels met een krijsende Netty als gevolg. Naast de schrik zag het er ook niet goed uit, besloten werd dat Ome Jan naar de dokter zou gaan en wij net 10 jaar oud, op weg werden gestuurd om een korfbalwedstrijdje te gaan spelen.

Fred als coach
‘Fred, jij weet wel waar het is hè’, kreeg ik nog van ome Jan mee. Daar gingen we in colonne op weg, zoals dit tafereel daarna nog vaak te zien was. Eerst richting Bilderdijkstraat, doorfietsen via de Van Baerlestraat en de Roelof Hartstraat tot aan de Hobbemakade, daar rechtsaf en weer linksaf via de Van Hillegaertstraat recht op de oude Rai af. Daar ga je rechtsaf en dan linksaf de Churchillaan op, uiteindelijk via de Waalstraat op naar de Kinderdijkstraat waar het korfbalveld lag. Zo kwamen wij keurig op tijd aan, zonder verdere ongelukken onderweg.
De opstelling maakten we gezamenlijk, waarschijnlijk deden Ramon en ik dat en speelden we ons wedstrijdje alsof er niets aan de hand was. Voor zover ik weet maakten Ramon en ik ook het verslag van de wedstrijd, waarbij we Netty beterschap wensten. Ze had gelukkig geen nadelige gevolgen aan de val overgehouden.
Vele wedstrijden volgden hierna nog.

Gepubliceerd: 6 juni 2008

Mieke Beerepoot van Gog

korfbal club

Wat leuk dat ik dit tegen kom. Heb ook gekorfbald bij Landlust tot mijn 10de jaar wij gingen namelijk in 1972 verhuizen naar een dorp in de kop van Noord Holland . Ik weet nog dat we training kregen van Ria Lammers. ik woonde toen in de Bestevaerstraat.

Fred Fontijn

Echt niet

Hallo Dick,
Al eerder reageerde je op deze bijdrage van mij, Over de eerste naam die je noemde, gaan wij niet twisten. Maar ik herinner mij klasgenoot Flippie van Meines nog maar al te goed, Tijdens onze reünie, oktober 2007 was hij er ook bij, nog niks veranderd.

Dick Sax

Extra

Naar mijn mening is de jongen links Fred de Jong en niet Flip van Meines

Fred van der Horst

Herkenning

Hallo Fred,

Ik ben wel wat laat met mij reactie maar volgens mij is de jongen die helemaal links staat op de bovenste rij, Flip van Meines. Flip z'n ouders hadden ensigarenzaak op de hoek van de Rijpgracht en de Willem de Zwijgerlaan. Flip is later in vis gaan handelen.
Hartelijke groet,
Fred van der Horst

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Bea

Ik begrijp niet goed waarop jij reageerd. De zaken die jij noemt, zijn mij allemaal bekend, daarover is wat mij betreft geen misverstand.

bea

foto

Even een reakte, ik had het niet aan mijn heup dat mijn broer Ruud, di heeft niet gespeeld.
En mijn opa was niet de heer van puffelen maar opa den Os, vader van de scheidsrechter Frits den Os, die hoofdklasse floot.
Bea

Bekende

Hallo Bea,
Misschien is de foto je wel bekend, maar voor zover ik weet sta je er niet op? Geblesseerd misschien. Als ik het goed heb woonde je in de buurt van de familie Rijnink? Voor zover ik me herinner, was je zo'n beetje een twee eenheid met Loes van de Biessebos, die overigens wel op de foto staat. En over de familie Rijnink gesproken, die kom je ook nog wel eens tegen, als ik Joop mag geloven.
Groet,

Bea Betlem-Overweg

Leuk

Voor mij een bekende foto, ik (Bea Overweg) speelde jaren bij Landlust. Nu speel ik nog in een team met allemaal Westerkwatier spelers.(Sporting West)
Fred woonde bij ons om de hoek. Ik woonde tot 1971 in de Gerard Callenburgstraat.
Veel succes verder

Dick Sax

Geheugen komt boven !

dag Fred, ik herken enkele dames op deze foto : links zit Sietske Helsloot, rechts zit Marijke vd Biezenbos, mogelijk naast Marijke ook Tootje Miedema ( ben ik niet zeker van ) en 3e links zittend Marijke de Wolff - veel succes met je verhalen op deze site, prima met vriendelijke groet Dick Sax (jorispiano@yahoo.com )