Zwemles

Oud-West

Zes was ik, toen ik mijn eerste zwemles kreeg. In het Jan van Galenbad, een onoverdekt bad waar alle weersinvloeden vrij spel hadden.

Fred Fontijn met zijn net behaalde diploma, 1956 Foto: collectie Fred Fontijn

Samen met Bertus Keijzer liep ik vanaf De Rijpgracht om aan de ‘hengel’ te hangen, tenminste als de les door ging. Soms was het te warm en hadden de badmeesters geen tijd, want dan waren er te veel kinderen in het bad waar ze op moesten letten, soms te koud. Eén keer kan ik me nog heel goed herinneren, wij waren de enigen in het hele bad. Zo onaantrekkelijk koud was het. Toen het er op aan kwam, weigerde Bertus om uit het kleedhokje te komen en stond ik alleen. Mij werd de ‘hengel’ omgegespt en hup het water in. Waarschijnlijk verkleurde ik hevig, de badmeester vroeg of het niet te koud was. Zelf vond hij dat wel, want hij hengelde me weer uit het water en gaf me opdracht om me maar snel aan te kleden. Woest was ik, eerst dat koude water in en toen ik er goed en wel aan gewend was, er weer uit. In het Jan van Galenbad heb ik mijn zwemdiploma niet gehaald.

In het Sportfondsenbad-West had ik mijn A-diploma een jaar later in een mum. Tot aan de vijfde klas moest ik wachten om het B-diploma te halen. Met de hele klas gingen we wekelijks naar datzelfde Sportfondsenbad. In de ochtend wandelden we met elkaar, door de Bestevaerstraat, staken via de Rijpstraat door naar de Joost Banckersweg, staken de Jan van Galenstraat over, daar gingen we onder de huizen door naar de Pieter van der Doestraat en kwamen zo in de Cornelis Dirkszstraat. Snel omkleden en daar plompten we met z’n allen het water in. Ook meester Hendriks maakte van de gelegenheid gebruik om te zwemmen. In een prachtig ouderwets wollen zwempak, dat strak om zijn bolle buik spande, het rechter schouderbandje liet hij pikant afhangen. Waarop de meisjes in de alarmstand schoten, je wist maar nooit waar zwemmende handen terecht kwamen.

Zwemmen deed ik vrij snel, bij het afzwemmen moest ik daardoor nog een extra baantje trekken. De examinatoren verdachten mij er van, een baantje te weinig te hebben gezwommen. Wat natuurlijk niet zo was, zoals gezegd ik was een snelheidsmaniak. Een talent, dat later ook door meneer Aalmoes werd ontdekt, hij trainde extra een groepje om de Jacques Perkschool zwemmend te kunnen vertegenwoordigen.

LES UPPINK

contact

I am a South African trying to trace the gap in the UPPINK family between the paintings in the Ryks museum and our forefathers in South Africa . Can anyone help me contact Heeren Uppink or any of his relatives mentioned here. Looking forward to some information

Fred Fontijn

Bertus Keijzer

Dag Anneke,
Het enige dat ik je kan vertellen is, dat het in mijn zwem verhaal over dezelfde Bertus Keijzer gaat. Het laatste dat ik van hem weet is, dat hij de 'kunst' is ingegaan. Zijn moeder ontmoette ik als laatste in 1968, zij was bij mijn trouwen. Zijn zus Nellie, zat bij mij op de Frisoschool in de van Oldebarneveldstraat. Ook heeft hij nog een oudere broer Pierre, misschien aanknopingspunten om contact te krijgen. Zelf heb ik hem ook niet kunnen vinden. Succes.
fred@fontijn.nl

anneke mourits

zwemles fred fontijn

Ik heb een dringende vraag. In bovenstaand stukje kom ik de naam Bertus Keijzer tegen. Ik heb al van alles geprobeerd om bertus keijzer, die ik ken van de dominee mansveltschool, te vinden. Ons laatste schooljaar was in 1957.
mijn naam is Anneke Mourits. Heel graag een reactie

Piet Veenboer

Zwemles

Prachtige verhalen uit Amsterdam Oud West. Ook ik heb ooit in het(onoverdekte) Jan van Galenbad les gehad van onze gymnastiekonderwijzer, Hr.Uppink. Deze man gaf zwemles, gymnastiekles en handballes op bijna alle katholieke scholen in West en handbal bij DCG(ook katholiek). Jan van Galenbad, gescheiden zwemmen en koud(BEREKOUD), vooral als je les kreeg in mei. Ik kon wel zwemmen, maar had nog geen diploma. Ik vond het overdekte bad in de Corn.Dirkszstr. prachtig. Een zwemdiploma heb ik uiteindelijk gehaald in het Sportfondsenbad in Naarden/Bussum op aanraden van beide dochters, die vonden, dat het wel noodzakelijk was.