Drukkerij Senefelder

Met elkaar zorgden we dat de drukpersen bleven draaien.

Brand in het pand waar Senefelder gevestigd was aan de Admiraal De Ruijterweg 56. Senefelder was toen al lang verhuisd en er zat tijdens die brand onder andere een meubelzaak in. Foto: oud-klasgenoot van Fred Fontijn; brandweerman Maarten Hodde

Met drukkerij Senefelder ben ik zo ongeveer opgegroeid. Mijn tante Trees (van Puffelen), de zuster van mijn moeder, werkte daar ruim veertig jaar op de binderij. Als kleuter mocht ik met haar mee naar het jaarlijkse Sinterklaasfeest. Later vergezelde ik mijn vrijgezelle tante naar de Paasbingo, in de kantine. Tonnie de Lang, in het dagelijks leven bedrijfsleider, maakte van het noemen der nummers een conference. Dat ik daar ooit zelf zou werken, was toen nog niet bij me opgekomen.

Toch kwam ik na het afmaken van mijn ULO en een bezoek aan het arbeidsbureau in het grafische vak terecht. Er werd een leerling filmmonteur gevraagd en dat leek me wel wat. Film sprak me aan en ik zag me de ene na de andere speelfilm al monteren, echt iets voor mij, maar bij een drukkerij op industrieterrein Riekerhaven, deed het me wel de wenkbrauwen fronzen. Toch maar solliciteren bij drukkerij Printex, gespecialiseerd in het drukken van bladmuziek. Veertien dagen hield ik het vol, ik vond het daar niks en tante Trees kwam me vertellen dat ik bij Senefelder een leuker baantje kon krijgen.

Op de afdeling ‘lithografie’ kwam ik terecht. Leerling van Kees Mars, twee jaar lang stond ik dag in dag uit in de donkere kamer om ‘contactafdrukken’ te maken. Niet helemaal, één dag in de week volgde ik op de grafische school de opleiding tot ‘vlakdrukmonteur’. Het was een leuke afdeling. Met elkaar zorgden we dat de drukpersen bleven draaien. Op die afdeling werden de voorbereidingen getroffen, waarvan de drukvormen werden gemaakt. Voor reproducties van schilderijen, etiketjes van Nutricia en de Betuwe, folders voor Persil en Time-Life en atlassen. Ik kreeg daar ook een aanvullende culturele opvoeding. Door bijvoorbeeld een personeelsfotoclub, met periodiek een opdracht, die dan in de kantine werden tentoongesteld.

Op de afdeling fotografie, stond een vergrotingskoker, die ik gebruikte om mijn inzending te maken. Soms deed ik dat ’s avonds, als ik een keer niet hoefde over te werken. Tot ik op een keer ’s ochtends door directeur Jacobson werd opgewacht. De avond te voren was er gewaarschuwd door de overburen in de M.H. Trompstraat, vanaf de bovenste etage hadden zij een waterval geconstateerd. Uit onderzoek bleek dat er een ontwikkelbakje op het pijpje van de overloop in de waterbak terecht was gekomen, het water kon zodoende niet meer via de afvoer weg. Het zocht daarom zijn weg langs de buitenmuur. Omdat aan die kant de meterkasten stonden had er wel brand kunnen ontstaan. Het foto’s vergroten was hiermee voorbij.

Bekijk meer afbeeldingen

Brand in het voormalige pand van drukkerij Senefelder Foto: oud-klasgenoot van Fred Fontijn; brandweerman Maarten Hodde

Eric H Jacobson

Senefelder.

Leuk om dit te lezen, vanaf 1986 ging ik met mijn vader ( Curt ) mee naar de zaak,  op de vrachtwagens, pallets afleveren bij Nutricia en zo, verder helpen op alle afdelingen.

Daarna stage bij de Lettergieterij in Amsterdam, toen in 1971 ging Senefelder naar Purmerend, Curt was toen 48 jaar.

daar ging ik als verkoop coördinator aan de gang, helaas ging toen de economie

erg slecht zoadat we moesten fuseren met Drukkerij Henkes uit Haarlem die had rotatie

wat wij als vellen drukkerij niet hadden, er kwamen die directeuren,  FA Wassenbergh,

CJ Stolk, en  CM Jacobson,, mijn vader vertrok in 1974 na Eindhoven waar hij de slecht

lopende drukkerij Gestel uit wist te bouwen tot een winstgevend bedrijf met een omzet

van 28 miljoen en winst voor belasting van 2 miljoen, op 1 augustus 1984 ging hij met de VUT

Op 14 maart 1986 overleed.

Rob van Willigen

Bij deze drukkerij Senefelder werkte mijn grootvader al vóór ca 1900.

Fred Fontijn

Ja hoor, dat vind ik leuk Hans Evers

Beste Hans,
Mijn tante Trees van Puffelen, werkte ook bij Senefelder, ik was haar enige neefje en daarom mocht ik elk jaar weer mee naar het sinterklaas feest, in de kantine. Nu denk ik dat we elkaar daar al troffen, daar wil ik het wel eens met je over hebben. Je vader kende ik goed, je ook trouwens ook. Misschien is het anderen dat uitwisselen per mail te doen. mijn adres is: fred2fontijn.nl
Ik hoor wel van je.
Groet,
Fred Fontijn

Hans Evers

Hallo Fred
Een leuke bijdrage. Mijn vader Evert Evers heeft ook zijn werkzame leven lang bij Senefelder gewerkt. Hij was chauffeur en bracht het drukwerk naar de klanten. Ik ging op mijn vrije middagen vaak met hem mee, Ik kende naast de door jou genoemde Jacobson en de Lang nog veel meer mensen. Ik wil graag meer ervaring uitwisselen, maar ik wil eerst weten, of jij daar belangstelling en tijd voor hebt.

Fred Fontijn

Klasgenoten 3

Hoi Theo,
Ik heb nog wel wat meer te melden, jij misschien ook wel. Zullen we dat per mail doen. De mijne staat in mijn eerste reactie, als je die van jou daarnaar toe stuurt. komt er nog meer.
Groet,

theo van genne

Klasgenoot 2

Fred ik kan me ook niet al te veel namen herinneren,nee ik zat niet naast Max ik zat alleen in een bank bij de deur,ik vond appie maar een matig leraar er bleef weinig hangen van wat hij moest overbrengen,eens gooide hij een schoolbordwisser naar mijn hoofd die ik keurig opving en meteen retour gooide zodat hij moest wegspringen onder grote hilariteit van de klas,en dit werdt tot rust gebracht door meester Taselaar in de klas ernaast.Ik herinner me Gerda Pedroli haar vader was schoorsteenveger en zat met zijn bedrijf in de marnixstraat,Lies Lindeman van de groenteman,Ronald Blok uit de Cliffordstraat,ene Ria uit de spaarndammerbuurt,ben ik wel eens mee wezen zwemmen in het brediusbad,en dat was het wel ongeveer,wij fietsten wel af en toe naar huis,en bij de willem de zwijger ging jij rechts en ik linksaf de Reinier claessenstraat in,Helaas heb ik totaal geen foto s meer uit die tijd maar las toevallig jouw stukjes en dat maakte een en ander los.Ik zal eens een stukje wijden aan de Jan van Galenstraat en omgeving en mijn lagere school de van Rijnschool,ik hoop van jouw nog wat meer te lezen,het is allemaal erg herkenbaar,mijn oom en tante Jansen hadden een kapperszaak op de bos en lommer.Ben wel een beetje bekend dus in de buurt.
Groeten Theo

Fred Fontijn

Klasgenoot

Hallo Theo,
Appie was zo'n vriendelijke man, zachtmoedig zou ik bijna willen zeggen. Mij stuurde die een keer naar huis, omdat ik in een voorgeschreven stilte moment, toch nog wat zei of achterom keek. Ook de gang was mij, tijdens zijn lessen, niet onbekend. Met onze drie dagen naar buiten in de derde, ging hij niet mee. Als ik het goed begrijp was jij er toen echter al niet meer bij. Ik denk te weten wie je bent, maar ben er niet zeker van. Heb je lang met Max van Dordt in de bank gezeten? Sorry dat ik het niet meer goed weet, zeker is dat ik van de lagere school meer namen wist dan van de Frisoschool. Laat nog eens van je horen, ik haal graag verhalen over vroeger op, dan wordt het beeld ook weer duidelijker. (fred@fontijn.nl)
Groet,

theo van Genne

fredje

Ja we zaten samen op de ulo maar ik maar 2 jaar,kon niet goed overweg met appie van delden,je verhaal over het begin van je grafische carriere komt wel bekend voor ik woonde vlak om de hoek bij senevelder.ik begon als drukker na mijn diensttijd bij Paragon een drukkerij van kassabonnen en fakturen,denk maar aan de bijenkorf vroeger met die rode boekjes met kassabonnen,toen nog handgeschreven,ben via diverse bedrijven geeindigd in uithoorn(yuk wat een kutvolk,reetlikkers bahhhhh)als etiketten drukker op een 7 kleurenpers.tot aan mijn pensioen

Ron de Wit

Een grijze stoffige hersencel

Deze brand is mij als kind heel erg bij blijven hangen daar ik achterop de brommer met mijn vader ben wezen kijken.
Jaren later, (brand was al geheel uit mijn geheugen gewist), was ik een regelmatig bezoeker van het Snookerpand dat daar gevestigd was.
Zo kwam ik op een gegeven moment in gesprek met de eigenaar en die begon over de brand en liet mij de bovenverdieping zien waar je nog kon zien dat het een flinke brand geweest moet zijn.
En geloof het of niet maar ergens ging er een grijze stoffige hersencel open bij mij en wist ik het weer wat ik als kind gezien had.
Frappant.
En nu jaren later kom ik op G. van W. dit item weer tegen.

Gr.,
Ron de Wit

bert klop

brand

helaas ben ik de fotos van de brand die ik toen heb gemaakt kwijt. Woonde er tegenover op 57. Via dit stukje dus nog enige herinnering. Ik weet niet beter dan dat de Drukkerij ten tijde van de brand nog in dat pand zat, voor de verhuizing naar Purmerend. Ik ken Senefelder vooral van achtervolgingen door personeelsleden als we op de brandtrappen aan de achterkant (de kant van het Slootje, oftewel de Krommert) aan het donderjagen waren. En verder natuurlijk de Bosatlassen die zij drukten voor Wolters Noordhoff in Groningen.