GVB-er Frans van Loevezijn

Auteur: José Stolp

Deel 5 Discriminatie

'Er werkten bijna alleen maar mannen op kantoor en elders bij het GVB. De vrouwen die het waagden om in de mannenwereld hun intrede te doen, waren echte pioniers en hadden het ronduit zwaar. Een zekere mevrouw Van den Briel was één van de eerste vrouwelijke inspecteurs bij de tram. Zij is letterlijk weggepest door haar mannelijke collega’s. Ik had met haar te doen want ze was zwaar overspannen en werd afgekeurd. Ze kwam bij mij op kantoor en barstte in tranen uit. Ik wist niet goed raad met de situatie, want het was ronduit pijnlijk. Nu zijn er natuurlijk ook nog wel arbeidsconflicten, maar dan van heel andere aard’.

Foto: collectie Frans van Loevezijn 'De verhuizing van de Stadhouderskade 1 naar Gebouw Atlanta. In de verte zie je de Haan achter zijn bureau zitten, Gijszelman kijkt volgens mij met een verrekijker uit het raam en achter zijn rug zie je nog het hoofd van Jaap Snel. De naam van de man waarmee ik sta te praten wil mij maar niet te binnen schieten' - Foto: collectie Frans van Loevezijn

Verhuizing naar gebouw Atlanta
Frans: ’Vanaf 1970 groeide het GVB uit van een kleine gemeentelijke dienst tot een bedrijf met ruim 3000 personeelsleden. Er kwamen heel veel werknemers en dus voor Personeelszaken veel werk. De behuizing van de kantoorafdelingen werd te krap. Daarom werd er aan de overkant van de Stadhouderskade een dependance gehuurd op de 7de etage, in gebouw Atlanta naast het Mariott hotel. Het was een opvallend gebouw met rode bakstenen, gebouwd in de jaren 1926-1927, met een toren en twee vleugels. Deze stelden het embleem van autofabriek REO voor.
We hadden daar een concièrge, de heer Tophof, die niet vriendelijk was en meestal kwaad keek. Hij had iets weg van Gargamel, die de smurfen achterna zat. Hij woonde beneden in gebouw Atlanta en verzorgde de koffie en thee en bracht die zelf rond. Je moest betalen met bonnen. Daar zijn koffie niet best smaakte, begon collega Job Dhont stiekum in een kast zelf koffie te zetten. Dat mocht niet en Tophof heeft zich daarover toen beklaagd bij ons afdelingshoofd Jacques Windt. Die heeft niet ingegrepen en op een gegeven moment, dronk de hele afdeling zelfgezette koffie. Dit tot verdriet van Tophof die zijn verdiensten zag verdwijnen.
Onze etage was goedkoop uitgevoerd, helemaal van hout en zonder isolatie en bovenop het bestaande dak gezet. Het was ’s winters altijd erg koud en zomers kokend heet vanwege het dunne, platte dak. Tot overmaat van ramp deed ’s winters de verwarming het vaak niet. Wel hadden we een prachtig uitzicht over de stad.
Iedereen zat aan z’n bureau lekker te roken, dat maakte de atmosfeer er vooral zomers niet beter op. Roken werd veel gedaan en mocht nog overal. Op elk bureau stond een volle asbak met peuken. Nu is dat ondenkbaar’.

Het ARA
‘Het Ambtenarenreglement (ARA) was de bijbel van PAZ, alle beslissingen werden volgens dit reglement genomen. ARA-kennis was dan ook heel belangrijk en we kregen regelmatig bijscholing omdat het reglement eens in de zoveel jaar werd aangepast. Na de verzelfstandiging van het GVB, hebben de werknemers een Collectieve Arbeidsovereenkomst gekregen, oftewel een CAO’.

Binnenkort deel 6 (het laatste).

Hier staan de andere verhalen geschreven door José Stolp en dus ook over Frans van Loevezijn.

Paul Vree

Foto Frans

Ik ben het met Evert Wijdeveld eens: het is xxx Voogd (Voornaam Alfred zegt mij niets). En idd was Ferry de Groot (kamer 46) al langer weg bij het GVB.

Evert Wijdeveld

De man op de foto

Volgens mij is het Alfred Voogd die nog wat met Frans staat te bespreken. Ferry de Groot heeft inderdaad bij het GVB gewerkt maar was voor de verhuizing van Atlanta naar het Scheepvaarthuis al vertrokken naar Radio Noordzee.

Fred den Brave

foto

Volgens mij staat Frans met Evert Wijdeveld te praten.

H van Dijk

Re: foto

evert van bunnik:
Die man, Frans, lijkt mij Ferry de Groot die later als technicus bij Radio Noordzeeen de NOS(Langs de Lijn) triomfen vierde en bij André van Duin "meneer De Groot" werd.Je kon op die 7e verdieping van Atlanta heel ver over de stad zien, een verrekijker was op zowat iedere kamer daar wel onder handbereik. Bij heel helder weer zag je zelfs Hoogovens in IJmuiden dampen. Jullie liepen naar achteren toen die bolkop bij krakersrellen uitbrandde op de Willemsparkweg/Van Baerlestraat. In het kamertje daar zag je de zwarte rookwolken en was mobilofoonverkeer met een scanner af te luisteren.

Die man zou inderdaad Ferry de Groot kunnen zijn. Volgens Wikipedia heeft hij ooit bij het GVB gewerkt. Ikzelf ken hem van de Rijkspostspaarbank (RPS) in de Van Baerlestraat. Ook daar heeft hij niet zo erg lang gewerkt.

evert van bunnik

foto

Die man, Frans, lijkt mij Ferry de Groot die later als technicus bij Radio Noordzee
en de NOS(Langs de Lijn) triomfen vierde en bij André van Duin "meneer De Groot" werd.

Willy

Emancipatie

Heel tastbaar geschreven!! Zo herkenbaar als je ver over de 50 bent…. Moedig de vrouwen die pionier waren in die mannenwereld. En 't is bijna onmogelijk gelukkig, om nog voor te stellen dat ’n werkplek vol stond met sigarettenrook maar ik heb ’t ook nog meegemaakt en ’n collegaatje meldde zich ziek omdat er 2 mannen op haar werkplek rookten en zo kreeg ze overplaatsing!!
Volgens mij speelt ‘t zelf koffie zetten nog wel in veel kantoorgebouwen. Het moet centraal in de koffiecorner zodat er sociale contacten zijn en controle op de minuten koffiedrinken maar als ’n kantoorkamer er zich voor leent, is er altijd wel iemand die 'n koffieapparaatje heeft.... Ik kan ’t me voorstellen.
Ik kan ’t gebouw Atlanta niet voor me halen maar dat ga ik nu vast nog wel ’n keer met andere ogen bekijken. Dank voor dit verslag José!!