GVB-er Frans van Loevezijn

Auteur: José Stolp
Centrum, Oud-West

Deel 6 Verhuizing naar het Scheepvaarthuis

Frans was in het Scheepvaarthuis altijd de planten water aan het geven. Hij was ook altijd heel attent voor mensen die bij hem op kantoor kwamen Foto: uit het boek dat Frans bij zijn pensioen kreeg van zijn collega-GVB-ers

‘In september 1983 is het GVB naar het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade verhuisd, omdat de behuizing aan de Stadhouderskade en in gebouw Atlanta aan het Leidsebosje te krap werd. Het Scheepvaarthuis, was een kantoorgebouw van zes Amsterdamse rederijen, gebouwd door architect J.M. van der Mey en wordt algemeen gezien als het eerste gebouw dat geheel in de Amsterdamse Schoolstijl is gebouwd.
Het GVB was daar tot 2004 gehuisvest en is nu aan de Arlandaweg gevestigd vlakbij station Sloterdijk. Het Scheepvaarthuis is nu een luxe NH Hotel. En er worden rondleidingen gegeven o.a. door een oud-personeelslid van het GVB, dhr. Jan van Wier. Het was een prachtig gebouw om in te werken’.

Staken
Frans: ‘In 1903 kwam de invoering van het verbod op staken door ambtenaren en spoorwegpersoneel en dit heeft tot 1980 bestaan. Staken werd als werkweigering gezien en was een grond voor ontslag op staande voet. In het ARA werd duidelijk omschreven hoe te handelen bij personeelsstakingen. Het salaris van de ambtenaren die staakten, werd ingehouden en de stakers moesten zich ’s morgens melden. Goh, wat een tijd was dat, hele lange lijsten met namen hebben we opgeschreven. Heel veel dagen salaris werden er ingehouden. Men staakte o.a. voor meer loon, voor betere dienstregelingen, voor meer vrije dagen en noem maar op. Er werd een vakbond opgericht, de ondernemingsraad en men vergaderde regelmatig met de directie. De bus- en trambestuurders hadden te maken met gebroken diensten. Een gebroken dienst betrof een dagdienst met een pauze van pakweg 2 uur.
Men werkte bijv. van 08.00 tot 12.00 uur. Had dan vrij en moest weer werken, van bijv. 15.00 tot 19.00 uur. Dat waren dus hele
lange dagen. Personeelsleden die buiten Amsterdam woonden konden tussen de diensten door, niet naar huis toe. Die gebroken diensten zijn gelukkig al lang geleden afgeschaft.
Ook tegen bezuinigingen op personeel werd gestaakt. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Ik heb een mooie tijd meegemaakt bij het GVB’.

Frans van Loevezijn

Hier staan de andere verhalen geschreven door José Stolp en dus ook over Frans van Loevezijn.

wilbert van rossum

een goeie kerel

Frans heeft na zijn pensioen nog jaren doorgewerkt. Hij had een hele zelfstandige rol, het informeren van personeel over pensioenen, en had een plekje op de kamer bij mijn afdeling pz scheepvaarthuis. Ja hij was de man vd planten. Die groeiden als kool. Hij zorgde ook voor zijn buurvrouw en liet vaak haar hond (een duivels beest) uit. Kreeg een keer een bon omdat het beest geen mondkap droeg, dit was verplicht want het was een vd gevaarlijke honden. Keam hem nog vaak tegen als ik op weg was naar mijn nieuwe baan. Ben benieuwd hoe het nu (feb2023) met hem is

evert van bunnik

Staken

Ter aanvulling op Frans' verhaal: Die vakbond was de ABGP, maar werd al veel
eerder opgericht, begin jaren 70 dacht ik. En de OR verving de toen al bestaande
Medezeggenschapscommissie en Dienstcommissies.
En de stakerslijsten waar Frans het over heeft, waren de lijsten van werkwilligen,
hun salaris werd nl. gewoon doorbetaald, niet elke bond stond toen al achter een
staking. Ze werden bijgehouden om te voorkomen dat hun salaris ingehouden zou worden. Werkwilligen werden nl. om problemen met stakers te voorkomen, gewoon naar huis gestuurd. Thuiswerken met computer op afstand bestond toen niet. Ik heb Frans nog gekend. Was er op de werkvloer een probleem dat niet zo snel door ons opgelost kon worden, zeiden we altijd "Praat 'ns met Frans" Probleem werd dan vaak wel snel opgelost.

Willy

recht van staken

Wat ontzettend leuk gedaan die foto's met tekst, grappig. Die plant heeft daar 'n superhoogte zeg, is goed bewaterd...
Ja, dat scheepsvaarthuis is echt mooi en, apart dus 't is nu 'n hotel, uniek om met dit artikel op de hoogte te komen, dank.
Staken, bijzonder fenomeen. 'twas ooit hard nodig maar tegenwoordig niet zo gepast, vind ik..... maar 't is 'n recht he!
succes met de volgende onderwerpen!!