Het Marnixbad

Auteur: Jeep Rutgers
Oud-West

In 1955 werd het zwembad geopend door de toenmalige koningin Juliana, ik was toen bijna 11 jaar. Bijna vanaf het begin werd het bad ook gebruikt door de zwemvereniging "De Watervrienden" en omdat ik altijd weer sterk door het water werd aangetrokken, mocht ik lid worden van die vereniging. Ik heb daar toen mijn zwemdiploma's gehaald, A, B, jeugd C en C, later heb ik ook nog het diploma 'Reddend zwemmen' gehaald.

De achterkant van de was-, bad- en zweminrichting (het nu gesloopte Marnixbad), Marnixplein 5-7. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, niet gedateerd.

Slechts één keer heb ik mee gedaan aan het evenement dat door de Watervrienden elk jaar werd georganiseerd voor de leden, het zwemmen van de Bosbaan. In mijn herinnering waren het twee afstanden, 1 en 2 km. In mijn jeugd werd ik niet echt gehinderd door enige vorm van sportieve aspiraties (nu nog steeds niet moet ik bekennen) en dat maakte, dat ik het na 500 meter voor gezien hield. De afstand die ik voor de boeg had en het besef, dat het niets meer opleverde dan een armetierig vaantje, deed mij besluiten links uit de flank te gaan, de wal op te klauteren en in gestrekte draf richting de kleedkamer te gaan. Ooit zei een behandelend arts mij, dat ik wat aan mijn conditie moest werken en mijn antwoord was: "Nooit conditie gehad, kan ik er dus ook niet aan werken", dan weet u dat die gestrekte draf eigenlijk een sukkeldrafje was.

Mijn moeder maakte ook gebruik van het Marnixbad, zij ging er heen met de wekelijkse was. Huurde zij eerst in de van Hogendorpstraat een Hoover met daarop een heuse wringer en daarnaast een centrifuge, bij opening van het "washuis" werd zij eindelijk verlost van op zondagavond de was al opkoken en tot maandagochtend inweken en dan de wasmachine en centrifuge aan het werk houden. Ook het ophangen van de was in huis (wij hadden geen tuin) was niet echt een genoegen, niet voor haar maar ook voor ons niet. Eigenlijk was er elke dag wel wat te doen aan "de was", strijken, invochten en boorden met stijfsel mooi strak maken aan de overhemden, een wekelijkse martelgang.
Nu kon zij met de vuile was heen en kwam met een schone was weer thuis. Netjes gestreken, het kon zo de kast in, wat was dat mens daar gelukkig mee.

In het washuis kwamen natuurlijk ook de vrouwen uit de Jordaan en het werd een feest als er wat zangeressen binnen waren, dan was de Opera in Milaan er een boerenschuur bij. Na Hoedendoos, Maria Samorra, Zwarte Riek, een feest om te horen.
Toen ik op de ambachtsschool zat, ging ik op maandag altijd naar het washuis om mijn moeder op te halen, kon ik mooi helpen slepen met de schone was naar huis. Schitterend als je dan bij het binnenkomen het gezang hoorde en mijn moeder zong uit volle borst mee. Ze heeft aan de wieg gestaan van het zangkoor Zang na Studie en haar stem was zuiver. Genoten heb ik er van.
Het "oude" bad heeft er "maar" 51 jaar gestaan, maar ik denk, dat zeker van mijn generatie, er heel veel meisjes en jongens er veel plezierige uren hebben doorgebracht.

Joop Abdoelkariem

ome Jan

In 1966 in het Marnixbad voor mijn A en B diploma gezwommen. Afzwemmen voor C gebeurde in het Miranda bad. In de morgen zwemmen was fris maar gelukkig had ik ome Jan.  ik hoefde nooit aan de haak. Als jongste ooit de bosbaan 2 km gezwommen en mijn opa, een oud waterpoloër en strandwacht te Zandvoort, zat te glimmen. Kreeg daarna mijn favoriete snack.  Jarenlang lid van de watervrienden. Waterpolo training gedaan maar was geen topper zoals Joop Strober. ik moest aan de oordopjes omdat mijn gehoorgang dicht groeide. Dat vond ik erg jammer.

Aparte tijd gehad in de Jordaan waar ik veel was in mijn jeugd. Grote waffels met vele kleine hartjes. Heerlijk. En altijd mekaar helpen.  Wat een gezellige tijd ondanks dat niemand veel had.

Jan de Jong

Re: Zwemles Bavo

Andre Nuse:
Ook ik heb hier diploma's A en B gehaald, zij het met enige moeite. Ik mocht een keer niet afzwemmen, omdat de badmeester vond dat ik niet genoeg had gezwommen. Dat klopte ook. Later mocht ik wel.
Zwemles werd geregeld vanuit de Bavo-school, die er nu niet meer is.
Vele middagen vrijzwemmen daar gedaan, voor een dubbeltje of een kwartje, geloof ik.

Andre ik heb dit ook gedaan

Sandra L

marnixbad

Ik heb in 1974 mijn a gehaald in t marnixbad. Wat een crime met die hele strenge badmeester en de bekende haak in je nek. Wij woonden al in osdorp en ik moest elke woensdagmiddag met mn moeder op lijn 3 naar zwemles. Op de terugweg sliep ik in de tram al.was ook nog maar net 4 toen ik er op ging en het sloterparkbad was er denk ik toen nog niet.

Martin

Marnixbad

Ik heb mijn A gehaald in het Marnixbad. Meester Dekker en meester Freiting. Verschrikkelijk vond ik het, om 7:30 's ochtends les; het water stond op de lage stand en de stem van meester Freiting op de hoogste! Ik heb heel vaak de verschillende wasbakjes onder de fonteintjes tussen de kleedkamer en het bad gevuld, met mijn net verorberde boterhammen. Er was ook een spastisch meisje in de les. Zij had eerder haar diploma dan ik. Haar foto hing nog lang in het Marnixbad. Uiteindelijk heb ik mijn A gehaald en kon ik trots met mijn KNZB insigne op mijn zwembroek naar het "vrijzwemmen"op de woensdag!!

Andre Nuse

Zwemles Bavo

Ans Haagsma

Ook zwemles

Ook ik heb in dit zwembad mijn A,B en jeugd C gehaald. Ik was net een paar dagen 6 en had A en B. De haak kan ik mij ook nog wel herinneren alleen dan meer bij anderen. Ook ik mocht-moest heel vroeg mijn bed uit want mijn zussen moesten daarna naar school. Wat ik me ook nog voor de geest kan halen is de kou...brrr

Arie Haagsma

marnixbad

Ik heb in het marnixbad privé zwemles gehad.
De zwemjuf was een kennis van de moeder van mijn vriendin, Yvonne Nieuwhof.
Tussen de middag, 5 keer in de week heb ik mijn A en B diploma gehaald in 3 maanden tijd.
Dat was in 1960.

Marijke Haagsma Douwé
.

Jan de Jong 9 april 2012

Marnixbad

Toen ik op de Bavoschool zat heb ik hier zwemles gehad.

Ik woonde in de Fagelstraat 64 en ging iedere week naar het zwembad om te douchen.
Beruchte knop op de deur van 25 minuten.

Francisca te Bück

Marnixbad

Ik heb daar ook mijn zwemlessen gehad. 's Morgens vroeg voor schooltijd al zwemmen. Naast het zwembad stond een visboer waar mijn moeder toen ze zwanger was al vroeg een pekelbom haalde. Die vervelende haak in je nek kan ik mij nog goed herinneren. Ik weet nog wel dat ik het altijd koud had daar het was ook een eind lopen van de kleedkamer naar het zwembad, de trap op. Jeugdsentiment. Met Sinterklaas werd er een feest georganiseerd door de zwembadclub op de palmgracht. Weet nog steeds wat ik kado heb gekregen. Een aankleedpop met kleertje met een magneet. Jeugdsentiment.

H van Dijk

Marnixbad

Ik heb daar eveneens leren zwemmen. Heel vroeg opstaan en dan naar het zwembad. De eerste lessen bestonden uit baantjes trekken, met onder het hoofd een grote haak ter ondersteuning. Ik geloof dat ik banger was voor die haak dan voor het water. Uiteindelijk toch de diploma's gehaald voordat mijn ouders verhuisden naar Osdorp. Achteraf ga je het romatiseren, maar ik weet niet of die zwemles nou zo'n leuke tijd was...

corrie schaefer

Marnixbad

beste jeep
ik heb daar ook veel voet stappen liggen mijn moeder ging dan met haar vriendin op vrijdag naar toe, en ik ging van uit school ook helpen ,wat een tijd was dat lachen gieren brullen prachtig.
ik heb daar ook zwemles gehad a.b.c het was een hele leuke tijd ik denk er ook vaak aan terug.
groetjes corrie schaefer-olfers