Het was maar een plantsoen

Oud-West

Mijn ouders, mijn zusje en ik kwamen uit de Frederik Hendrikstraat in Oud-West. Daar woonden we op tweehoog, eigenlijk driehoog, want er was ook een ‘bel-etage’.

Foto vanuit het Bilderdijkpark Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 22 april 1993

Brandgevaar
Er was maar één slaapkamer, een woonkamer en een ‘tussenkamer’. Daar sliepen mijn zusje en ik in een opklapbed.
De huizen waren grotendeels gebouwd van hout, wat mijn vader altijd bezorgd maakte: ‘Als er brand uitbreekt kun je nergens naar toe’. Ik kan me nog herinneren dat er een keer ’s nacht een grote brand was aan de overkant, bij een wasserij. Wat een angst dat het vuur zou overslaan, maar wel sensatie met al die brandweerauto’s.

Opa en oma woonden vlakbij, op de Hugo de Grootkade. Daar was ook het Bilderdijkpark. Dat leek heel groot omdat ik zelf nog klein was, maar toen ik het later terugzag was het alleen maar een rond paadje om een plantsoen.
We gingen naar het zandschooltje aan de Bilderdijkkade. Als ik dan samen met mijn moeder naar huis liep en we keken naar boven, achter het parkje, dan zag ik altijd de hand van mijn opa die naar ons zwaaide.
Buiten spelen was er toen niet bij, want de tram (lijn 3) reed door de straat, en de stoepen waren niet breed.

Betsy Verbruggen-Klerk was een van de cursisten van de schrijfcursus in november 2011 van het Geheugen van West gegeven door Shirley Brandeis. Deze cursus is onderdeel van het project Vertelfestival dat op 29 januari 2012 plaatsvindt en dat gehouden kan worden door subsidie van het SKANfonds.

Ruud Jurriaans

Re: Voetballen en cowboytje spelen

Jan de Jong 9 april 2012:
Woonde in de Fagelstraat
Iedere zaterdagmiddag gingen wij met vrienden naar de bioscoop op de Haarlemmerdijk. ( cowboy films )
Na de film gingen wij in het park spelen wat er ook in de film had plaatsgevonden (Indianen tegen cowboys
Zomers s'avonds voetballen met 50 kinderen !!!!

heb jij op de Frederik Hendrik School gezeten Jan? zo ja, dan zaten we bij elkaar in de klas!

Jan de Jong 9 april 2012

Voetballen en cowboytje spelen

Hilbert

Mooi

Als ik dit verhaal nu lees vallen mij andere dingen op dan als je het voorleest. Grappig.

Joop Komen

Grafkelders

Als jochie van een jaar of acht speelde ik met mijn vriendjes op de toen al in onbruik zijnde katholieke begraafplaats “De Liefde,” genoemd naar de aanpalende kerk. De meeste graven waren toen al verhuisd naar Sint Barbara aan de Spaarndammerdijk, maar enkele grafkelders waren in de tijd een spannend speelterrein.
Jaren later is op de plek van de begraafplaats het Bilderdijkplantsoen uitgebreid, wat eerst inderdaad een piepklein plantsoentje was van misschien een paar honderd vierkante meters.
Nu is het echter een vorstelijk ruim plantsoen.
Alleen het lijkenhuisje dat in het plantsoen staat herinnert nog aan de begraafplaats “De Liefde.”
Op de beeldbank van het Stadsarchief van de Gemeente Amsterdam bevinden zich nog 4 foto’s van dat lijkenhuisje.