Concordia Internos

Soms is een reactie op een verhaal weer een verhaal op zich.
Zo ook de reactie van Fred Hilligers op het stuk van jan Wiebenga:
Ambachtschool Concordia Inter Nos. Daarom hieronder dit prachtige epistel.

Het is woensdag 15 september 2010, en het kwam zomaar ineens in mij op om eens te zoeken naar Concordia Internos, mijn oude ambachtschool in de Frederik Henderikstraat te Amsterdam. Achtenveertig jaar geleden, slechts 13 jaren jong, werd ik daar gekneed en gevormd tot de gezel-timmerman die ik later zou worden.

Een vaag paket van nostalgische herinneringen, die dank zij de reacties van andere oudleerlingen wat meer opgefrist worden.
Ik herinner mij een churcil achtig mannetje met sigaar, ene v/d hurk, die gaf meetkunde en algebra,dat laatste lag mij niet zo en had meestal een onbehaaglijk gevoel als we dit vak hadden.
Dan was er technisch schetsen ( schrift heb ik nog) van een leraar met een baard, die had een klein smal klapbordje gemaakt met een scharniertje ertussen.Want hij werd vaak om zijn zwarte baard uitgelachen.Hij vertelde toen: en als dat gebeurd haal ik dit bordje uit mijn jaszak, klap het open en lezen ze....IAAAA IAAAA, wat betekent dat ze een ezel zijn. Dit belachelijke is mij altijd bijgebleven.

Ik had een fantastische timmerleraar die heette W.van Boxem. Willem was zijn voornaam, kwam uit Haarlem, sprak wat zangerig, maar die heeft mij het enthousiasme voor het vak mee gegeven,hij zal dood zijn, maar ik ben hem er nog altijd dankbaar voor.die man gaf met zoveel liefde voor het vak les..., dat ik door het vuur zou gaan voor die leraar.
vijf september was hij jarig, maar nooit heb ik hem een kaartje gestuurd.

Ik heb samen met hem en èèn of twèè andere leerlingen nog een kast in de kantine gefineerd met sebrano fineer.
De kantine werd beheert door een puur Amsterdamse vrouw "tante" Mietje was volgens mij een Jordanese met een Spaans uiterlijk door haar zwarte tot in een knot opgestoken haar. Schat van een vrouw.
Dan hadden we voor vaktheorie en technisch tekenen een Zaankanter meneer Hoveling, goeie leraar, deed je wat fout dan zei hij..: "het is toch niet te geloven hè? en keek dan over zijn bril heen. Vèèl van geleerd.

Dan was er nog een leraar voor natuur en werktuigkunde, moesten de leerlingen elkaar een hand geven, zette die je even lekker onder 25 watt stroom zodat je schrikte, leuke vakken waren dat.
Heine was òòk een timmerleraar, die werkte later bij Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf.

Twee jaar ben ik er geweest voor de basis opleiding, en toen moest ik voor de adspirant gezel opleiding naar de 2e technische school op de westerstraat.Die wisseling van school was wel even wennen, daarna kwam ik voor de gezelopleiding terug op de avondschool van het concordia internos. De gemeente Amsterdam heeft mij geronseld op die school, heb er 33 jaar voor gewerkt waarvan 24 jaar als timmerman de laatste jaren ( om scholingen bij gem belastigen, en adjunct inspecteur bij monumentenzorg Amsterdam.
Ik had meester timmerman willen worden, maar de militaire dienst kwam. moest via de Limburgse Jagers naar Duitsland, en ging tijdens de koude oorlog wachten op de russen die gelukkig nooit gekomen zijn , anders had je dit verhaal nooit meer gezen.
hierbij groet ik allen , en het ga u goed.

Lees ook Ambachtschool Concordia Inter Nos van Jan Wiebenga.

Wim Knaap

Re: Reactie

Jan Rutgers:
De mevrouw die de cantiene runde was "Tante Pietje" en zij woonde in de Vierwindenstraat" bij de Realengracht. Een neefje of buurjongen zat bij mij in de klas, v.d. Wtering geloof ik dat hij heette.
Raar, dat je nooit meer iemand spreekt uit die tijd dat je op school zat. Ik was er van 1958 tot 1960 in Klas 1 en 2 CB

Ik heb wel gereageerd doch nimmer verder een reactie vernomen. Als ik mij goed herinner had jij een fiets waarvan alleen de voor-rem het deed en de kabel van de achterrem was gebroken. Was het merk van de fiets Rudge(?).

jaap

Re: toneeldecorateur

jaap de visser:
die tekenleraar heete Riddering die baard stonk naar zwitsersekaas ik heb schilderen gedaan bij Miedema 2 jaar dag en ook avondschool

Smit was directeur leuke man de rotste was schoenmaker de huismeester

jaap de visser

toneeldecorateur

Nonneman

M.N.

Heb er van 1971 tot 1973 op school gezeten. Heb mijzelf er nimmer "thuis" gevoeld. Geen leuke leraren en gewoon een koude, nare omgeving. Het zal wel bij die tijd horen, maar leuk was het er niet, integendeel. ik zat in 1D herinner ik me.

Wim Knaap

CIN Tante Pietje

Inderdaad heette zij tante Pietje. Eerst was zij schoonmaakster en later nadat een kantine werd gebouwd werd zij de kantinejuf. Tussen de middag kon je daar voor een dubbeltje (dacht ik) een kopje thee kopen. Wij hadden een metaalleraar, naam ben ik even kwijt ik maar denk dat hij Van Ree heette met een voorliefde voor het boksen, als het praktijklokaal aangeveegd moest worden en je veegde om een bank/tafel heen, riep deze altijd maar weer: "Tantje Pietje!" Daarmee bedoelde hij dat je er niet omheen moest vegen maar de boel ook opzij moet zetten.
Ik heb op de CIN van 58 tot 60 op schoolgezeten. Ook Jan Rutgers geantwoord, doch nimmer iets vernomen.

harry bekkers

c.i.n

hallo ik ben harry bekkers en ik heb in de eindjaren zeventig beginjaren tachtig op het c.i.n gezeten.en mijn mentor was de heer beekman.tekenleraar.de leraar die mij het meest opviel die gaf metaalles.en waneer hij de klas stil wou hebben dan deed hij zijn handen over elkaar en zijn vinger voor zijn mond zo van sttttttttttt.schitterend want het werkte we waren stil.ook heb ik menig uurtje bij het aqarium gezeten.rara waarom haha.toch een hele leuke school.mijn aandenken is nog de rolmaat die ik gebruikte.jammer genoeg is de school nu appie happie geworden.o ja en natuurlijk mw bakker van engelse les.bij haar had ik ook de grootste lol.en zat wel eens naar haar te gluren.o.o die pubers haha

Jan Rutgers

Reactie