Vriendinnetje (deel 2)

Indra Kamadjojo die met dans en muziek de verhalen over het dwerghertje Kantjil vertelde

Oud-West

Op een dag vroeg Hedy mij of ik op haar verjaardagsfeestje kwam. Dat was wat: helemaal naar Slotervaart, bij mijn vader achterop de brommer. Het laatste stukje moesten we lopen, want er lag nog geen straat.

Channah van Straaten (staand) beantwoordt in De Brug vragen vanuit het publiek over haar verhaal 'Vriendinnetje' Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 26 maart 2013 Door: Annick van Ommeren-Marquer

Er waren heel veel mensen op bezoek, volwassenen en kinderen En wat rook het lekker: naar Hedy, maar dan veel sterker. Mijn vader wilde meteen weer weggaan, maar daar kwam niets van in. Hij moest en zou eten. Oma stond in de keuken, gekleed in sarong en kabaja, en iedere keer als mijn vader wat gegeten had en weg wilde gaan schepte ze opnieuw op. Hij is dus ook de hele middag gebleven. Wat was dit allemaal anders dan thuis: overal in huis zaten mensen te eten. Wat was het lekker! En wat was het gezellig.

Hedy heeft maar één jaar bij mij in de klas gezeten. Er was inmiddels een school gekomen in Slotervaart, dus het was logisch dat zij daar naartoe ging. We hebben nog wel eens briefjes geschreven en kaartjes, maar op den duur verwaterde dat en raakte ik haar adres kwijt.
En zo raakte ik ook Hedy kwijt.

In 1957 verhuisden wij naar Geuzenveld, en daar kwamen we midden tussen de Indische mensen te wonen. Voor mij dus niet helemaal nieuw meer, en al gauw ‘gewoon’, want er was nu niet één Indisch meisje in de klas maar een heleboel. Een paar jaar later ontdekte ik het Tropenmuseum waar op zondagmiddag Indra Kamadjojo optrad, die met dans en muziek de verhalen over het dwerghertje Kantjil vertelde. Waar de Javaanse en Balinese gamelans waren waar ik weer veel later, eind jaren 80, nog een tijdje op gespeeld heb. En waar kasten stonden waarin kruiden lagen Door een luikje te openen kon je die kruiden ruiken. En daar kwam ze weer uit mijn herinnering tevoorschijn: Hedy…

Ik heb haar nooit meer teruggezien. Ik heb nog wel pogingen gedaan om haar op te sporen, Eerst via het telefoonboek, en later via internet. Dat is tot nu toe niet gelukt. Jammer. Ik zou graag met haar over dat bijzondere jaar praten waarin wij kennis maakten met elkaars cultuur. En over onze vriendschap, die ondanks dat het kort was zó hecht was dat ik nog heel vaak aan haar terugdenk: Hedy …

Naar deel 1 van dit verhaal.

Gepubliceerd: 29 maart 2013

Nieuw-West Open
Dit verhaal is door Channah van Straaten verteld op 26 maart 2013 tijdens de Kleurrijke middag/avond in De Brug in Geuzenveld als onderdeel van Nieuw-West Open; dé manifestatie voor het 60-jarig bestaan van de westelijke tuinsteden.

Corrie Stroop- Welman

Kennemerduinen

Beste Channah, ik regaeer niet op bovenstaande, (mijn meisjesnaam is Corrie Welman en heb naast de Hoco gewoond) maar las in geheugen van west dat jij als begeleidster mee bent geweest naar de Kennemerduinen en dat ke daar nog foto’s van hebt. Ikzelf ben toen ik zo rond de 6/7 jaar was daar geweest met Licht en Lucht. Nu wil ik terug naar de plek (volgens mij het spartelmeer) met mijn buurmeisje uit geuzenveld. Ik zou graag met je in contact komen voor de foto’s om te kijken of mijn herinneringen nog kloppen

groet Corrie Stroop- Welman

Re: Maris Stella Mulo

Martine Klaassen-Bul:
Hallo Channah, heb jij op de Maris Stella gezeten, eerst in Geuzenveld (Cort van der Lindenkade) en daarna bij de Lourdeskerk in Slotermeer (De Maagdenburg zoals ze dat noemden)?
Heette jij toen Willy? En kon je prachtig tekenen net zoals je nu zo prachtig kunt vertellen en schrijven?
Groetjes Marti Bul (naam destijds)

Dag Martine,

Dank je wel voor het compliment voor mijn schrijfsels.
Inderdaad heb ik op de Maris Stella gezeten, maar voornamelijk op de Cort v.d. Lindenkade. Pas ergens halverwege mijn laatste schooljaar verhuisde de school naar Slotermeer. Ik heb in 1963 het diploma behaald. Nee, ik heette geen Willy, en ik kon absoluut niet goed tekenen. Nog steeds niet trouwens, hahahaha!

Groeten van Channah

Martine Klaassen-Bul

Maris Stella Mulo

Re: geschiedenis

c roozendaal:
beste Channah, ik zat vannacht eens te googlen en toen kwam ik op een site over osdorp.
daar heb ik jaren gewoond, vandaag ben ik nog maar eens verder gaan lezen en toen zag
ik de naam Hedy.
nu is dat geen veel voorkomende naam dus ben ik even gaan lezen.
Hedy is mijn schoonzusje geweest.
ze was met mijn oudste broer Peter getrouwd. ze hebben twee zoons. Dave en Ed.
ze is naderhand hertrouwd met een spaanse man en heeft nog een zoon gekregen Daniel.
ze woont naar mijn weten in Etten Leur.
ik woon niet meer in Nederland, maar de laatste keer dat ik haar heb gezien was op de
begrafenis van mijn vader in 1992.

Beste C. Roozendaal,

Wat leuk dat u gereageerd heeft op mijn verhaal 'Vriendinnetje'. Ik zie het nu pas, helaas, anders had ik natuurlijk zelf wel eerder gereageerd.
Hedy is een naam die regelmatig voorkomt in Indische families, maar in combinatie met Von Winkelmann is het natuurlijk best wel uniek.
Weet u nog in welke straat Hedy als jong meisje woonde, of weet uw broer dat wellicht nog?
Ik ga in ieder geval verder speuren in de omgeving van Etten Leur. Ik zou het zo leuk vinden om te weten hoe het nu met haar gaat, en hoe haar herinneringen zijn aan die tijd toen wij vriendinnetjes waren.
Heel hartelijk dank voor de informatie!

Met vriendelijke groet,