Koninginnedag

De kermis was aan mij niet besteed

Koninginnedag 1948 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Channah van Straaten

Koninginnedag 1948 wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Channah van Straaten Door: Jan van Zijp

Mijn vroegste herinneringen aan Koninginnedag dateren van begin jaren 50. Wij woonden toen nog in de eerste Hugo de Grootstraat. Van Oma kregen we wat geld (per kind een dubbeltje, een stuiver?) en met mijn vader gingen we naar de delicatessenwinkel van de dames Bijl op het Hugo de Grootplein, die op die dag hun winkelassortiment uitgebreid hadden met feesthoedjes, toeters, maskers, en van die ballen in een kleurig netje met een elastiek eraan. Van het van Oma gekregen geld, aangevuld met een toelage van mijn ouders mochten we daar een paar dingen uitzoeken. Hartstikke blij waren we met die dingen, en er werd de hele dag mee gespeeld.

Van de tijd dat we in Geuzenveld woonden herinner ik mij weinig van Koninginnedag, eigenlijk alleen het defilé voor de jarige koningin Juliana op televisie. Maar we kregen pas in 1964 televisie, dus dat was al vele jaren later. Volgens mij werd er in Geuzenveld ook niets georganiseerd. Ik weet wel dat vriendinnen naar de stad gingen voor de kermis, maar dat was - en is - aan mij niet besteed. Pas jaren later ben ik Koninginnedag écht gaan waarderen, vooral door de vrijmarkt en de activiteiten daar omheen. Maar ja, toen woonde ik al niet meer in West, dus al die verhalen horen niet op deze pagina ...

Ik heb wél een foto van Koninginnedag 1948. Ik was één jaar jong, en Koninginnedag werd toen voor het laatst gevierd op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina, die op 6 september van dat jaar afstand deed van de troon, waarna Koninginnedag verplaatst werd naar 30 april, de verjaardag van Juliana, de nieuwe en voor mij nog steeds de échte koningin. Daar zit ik dan voor de deur van Eerste Hugo de Grootstraat 20, met mijn mooie lakschoentjes aan en een feestmuts op mijn toen nog blonde haren. En geen idee waar het om ging.

Nationale feestdagen

Hallo Marie-Anja,

Toen wij in 1957 in Geuzenveld kwamen wonen was ik 'al' tien jaar, en de wijk was nog niet van de grond gekomen. Best mogelijk dat er later wél feestelijkheden georganiseerd werden. Maar voor versierde fietsen en zaklopen etc was ik dan te oud. Maar ik herinner mij ook geen verhalen van jongere zussen en broers daarover.
Wat ik mij nog wel herinner is een bevrijdingsfeest in de periode dat we nog in de Eerste Hugo de Grootstraat woonden. Ik denk dat dat in 1955 was, want het lijkt mij sterk dat ik mij 1950 (toen was ik nog net geen drie jaar op 5 mei) herinner. Ik ging met mijn vader naar het schoolplein, en daar kreeg ik een cellofaan zakje met rood-wit-blauwe schuimkransjes. Of Miep en mijn broertjes daar ook bij waren herinner ik mij niet. Er staat mij vaag iets bij van een boekje over bezetting en bevrijding, dat wij op school kregen, maar in welk jaar.... ik weet het niet meer.

Goede Bevrijdingsdag morgen, en groeten van Channah

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

koninginnedag

Hoi Channah

Van de koninginnedagen in Geuzenveld herinner ik mij wel onze versierde fietsen en dat we daarmee in een optocht liepen. In mijn herinnering werden er wel spelletjes gedaan zoals zaklopen en lopen met een balletje op een lepel. Dat kan natuurlijk ook vijf mei geweest zijn want dat werd in die tijd ook uitbundig gevierd.

Groetekes van Marie-Anja