Niks boven een lavet

7 Fans

Al bijna vijftig jaar wonen ze er, in de Frederik van Eedenstraat. En nooit is het bij mevrouw van Akkeren opgekomen een wasmachine aan te schaffen. Na al die jaren gebruikt ze nog steeds de lavet.

Van Akkeren Frederick van Eedenhof, Geuzenveld Slotermeer. Lavet 2004

Gevraagd naar de zware arbeid, dat wassen met de hand, antwoordt mevrouw van Akkeren dat dat heel erg meevalt. "Ik ben niet anders gewend en waarom zou ik op mijn leeftijd nog een wasmachine aanschaffen? Zo schoon als met de hand wordt het nooit."
Halverwege de jaren tachtig werd het huis waar de familie van Akkeren woont, grondig gerenoveerd. Het woningbedrijf dat deze renovatie voor rekening nam, vroeg nog of de lavet plaats moest maken voor een speciale ruimte waar de wasmachine kon worden geplaatst. De familie van Akkeren had daaraan echter helemaal geen behoefte. Met de hand wassen ging nog prima en bovendien zou de huur worden verhoogd als de lavet zou wijken voor een nieuwe doucheruimte. Die paar tientjes per maand werden zo mooi bespaard.
Een en ander wil overigens niet zeggen dat de familie van Akkeren nooit met de tijd is meegegaan. Integendeel: al vrij vroeg - het zal in de jaren zestig zijn geweest - huurde men in de Frederik van Eedenstraat in het weekend al regelmatig een echte elektrische centrifuge, die dan gedurende het hele weekend om beurten door de buren werd gebruikt. Dat scheelde een slok op een borrel. Later kochten zij uiteraard zelf allemaal een elektrische droger. Zo ook de familie van Akkeren.
En nu in 2004, vijfenvijftig jaar getrouwd, kost het mevrouw van Akkeren nog steeds geen enkele moeite de overhemden van haar man met de hand te wassen. "Ik heb het altijd zo gedaan, dus dat blijf ik lekker zo doen."
Zo is het maar net.

Mevrouw van Akkeren Maart 2004, Frederick van Eedenhof, Geuzenveld Slotermeer

Bella

Super!

tot in de jaren 80 had ik een lavet, ik deed er mijn was in en toen ik in '85 zwanger was van de oudste paste ik er tot ik op het laatst liep zelf nog in. Heerlijk zo'n warme cocon!

Wietske van Raalte

Ocriet de uitvinder van het granito lavet?

Ja,wij hadden thuis op de boerderij in Noord-West Overijssel ook een Ocriet lavet ,die dingen gingen het hele land door,met een granito vloer erbij. Prachtige uitvinding.

Hans Staphorsius

Tja, dat goede oude lavet!

Wat leuk om de verhalen te lezen over het lavet, dat in al onze huizen zat in de jaren '50.
Ik heb als klein kind veel tijd in het lavet doorgebracht, groot genoeg als confortabel zitbad, op de goede werkhoogte voor je vader of moeder om je te wassen en als je nog heel klein was groot genoeg voor 2 kinderen tegelijk.
In de jaren 50 mijn 2 broertjes en ikzelf, in de jaren 80 onze eigen 4 kinderen en als laatste mijn kleindochter. Maar..........................vorig jaar is het lavet na 55 jaar trouwe dienst (als wasmachine met de draaiende schoep en als badkuip) gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe badkamer. Hiermee ging een lang gekoesterde wens in vervulling, maar soms mis ik het lavet nog wel. En de kleinkinderen die nog komen zullen het lavet helaas ook moeten missen. Hans Staphorsius

Hier zat ons lavet, bijna 50 jaar lang!! wie, wat, waar, wanneer

Hier zat ons lavet, bijna 50 jaar lang!! wie, wat, waar, wanneer Door: Hans Staphorsius

Okko

Ocriet

Wellicht zegt iemand de naam Ocriet nog iets. Dit was de leverancier van de lavetten.

Jan Luiten

Lavet(te?)

Jaren gebruikt van gemaakt van zo'n lavet en toch bijna vergeten hoe zo'n ding er precies uitzag. Ik herinner mij dat je in Osdorp kon kiezen voor een lavet met of zonder een gat voor een vast opgestelde centrifuge onder het lavet.
Let even op het 'rondje' op de lavetrand links boven op de foto: tussen de rubber flapjes in het rondje kon je een handdoek klemmen.
De term 'lavet' zal wel een fantasienaam zijn, afgeleid van het Engelse 'lavatory', dat weer afgeleid is van het latijnse 'lavāre' = wassen.

Re: Niks boven een lavet

groot gelijk hoor. zelfs dit hadden wij niet. enkel een koud water kraan in de keuken, maar wij zijn toch groot geworden. .