Van Vuure: een begrip

7 Fans

Wie kent het niet: Sigarenmagazijn van Vuure op de Vlugtlaan? Een begrip in Slotermeer, en ver daarbuiten. Een gesprek met Wim en Inge van Vuure is een ware ontdekkingstocht door het verleden én heden van het nieuwe westen van Amsterdam. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want het sigarenmagazijn annex postkantoor is een van de oudste winkels (in 1960 begonnen door de vader van Wim) van het stadsdeel Geuzenveld Slotermeer.

Henk Winkel (Sigarenmagazijn van Vuuren) Henk Winkel aan het werk in Sigarenmagazijn van Vuuren, Burgemeester de Vlughtlaan. Jaren zestig, Slotermeer

Verhalen zat, aldus Wim en Inge. Het was dan ook moeilijk kiezen uit al die verhalen en herinneringen die de familie van Vuure rijk is. Eén van die herinneringen uit de oude doos sprak echter wel erg tot de verbeelding. Namelijk die van het gemeentelijke girokantoor dat op de Vlugtlaan was gevestigd. Het is vandaag de dag maar moeilijk voor te stellen, maar van Vuure heeft tot eind jaren tachtig een niet beveiligd gemeentegiro-loket gevoerd. Gedurende de laatste jaren was daarvoor een aparte ruimte ingericht, maar in de eerste jaren gebeurde dat gewoon aan een tafel met daarin laatjes waar het geld werd opgeborgen. Klanten kwamen dagelijks geld storten dan wel opnemen. ’s Avonds kwam dan een boodschapper van de Gemeentegiro om het geld op te halen. De Gemeentegiro van toen kan worden vergeleken met de Postbank van vandaag, ook een dienst die van Vuure nog steeds aanbiedt, in het gelijknamige postkantoor. Wat zo verbaast is de laagdrempelige service die Van Vuure in een nog niet zo ver verleden aan zijn klanten kon bieden. In een tijd waarin overvallen op de middenstand schering en inslag zijn, is het moeilijk te bevatten dat de sigarenboer jarenlang elke dag duizenden guldens in een paar houten laatjes had liggen.
De tijd heeft ons snel weten in te halen. Dat het heden in veel opzichten verschilt van het verleden, blijkt volgens de familie van Vuure ook uit de schrikbarend afgenomen hoffelijkheid van veel klanten. Vroeger werd over en weer altijd hartelijk gegroet en had het woordje alstublieft nog enige betekenis. Inmiddels worden Wim en Inge steeds vaker geconfronteerd met mensen die gespeend lijken te zijn van de meest elementaire omgangsvormen. "Maar", aldus Wim, "wij zullen mensen daar altijd — zij het indirect — op wijzen. Wíj groeten wel en proberen altijd persoonlijk contact met onze klanten tot stand te brengen. Dan zeggen we bijvoorbeeld: goedemorgen meneer, een pakje Camel is het niet? Als iemand zijn bestelling snauwt. We moeten er namelijk voor waken dat we niet hetzelfde gedrag gaan vertonen als deze mensen.” Aldus Wim en Inge.
Maar, het is natuurlijk niet allemaal negatief wat de familie van Vuure heeft te vertellen. Nog steeds komen er vanuit heel Nieuw West (en de rest van Amsterdam) veel mensen speciaal voor de gezelligheid en een prettig gesprek naar het sigarenmagazijn. “En zolang dat een substantieel deel van ons klantenbestand uitmaakt, werken wij met plezier iedere dag in onze winkel.” En daarom komen natuurlijk nog steeds zo veel mensen gezellig bij de van Vuures binnenwandelen. Dat zal ook nog wel even zo blijven, denk ik.

evert

weerzien

Al jaren woonde ik niet meer bij Van Vuure om de hoek, kwam er dus al jaren niet meer voor de giro of een rokertje. Maar toen ik 'ns eind jaren 80/begin jaren 90 op het voetbalveld van DWV (in Amsterdam-noord) stond, wie stapte of mij af: Van Vuure sr. en
we hadden een heel leuk gesprek met elkaar.

Mijn herinnering aan van Vuuren (jr.) is een man die hardhandig zonder mijn toestemming mijn zakken doorzocht omdat hij dacht dat ik wat uit zijn zaak had gestolen - wat niet zo was. Dit is geen klacht hoor, maar gewoon om het 'goede oude tijd' gevoel te corrigeren

Hallo Hans,

De Herman van Vuuren waar de heer Chris Bosschert naar op zoek was, is mijn vader. Gelukkig is hij nog springlevend, dus ik weet niet waar uw bericht op slaat.

Hans

Herman Van Vuuren

Zie ook het volgende bericht van 13 oktober 2007: de redactie

Helaas moet ik constateren dat de heer herman van vuuren is overleden.
ik ben hard voor u opzoek geweest naar Dhr. Herman van vuuren
ik ben bijvoorbeeld naar alle stadsdelen geweest en bij stadsdeel slotermeer werd geconstateerd dat hij was overleden.
ik wens alle nabestaanden familie en vrienden heel veel sterkte toe.

Re: Van Vuure: een begrip

Dag Chris,

We hopen dat er mensen zijn die je bij deze zoekactie kunnen helpen. Overigens raden we je aan nog één keer te reageren en je e-mailadres te noemen, anders kunnen de mensen je niet bereiken.

Groet van de redactie.

Ik ben op zoek naar Herman van Vuuren.