Shirley Brandeis

7 Fans

Bekend en geliefd bij velen in het stadsdeel. Haar naam is Shirley Brandeis en voor velen behoeft ze geen introductie. Het meisje van de verfwinkel schrijft ook voor de lokale krant. Of is het: het meisje van de lokale krant staat ook in de verfwinkel? Shirley Brandeis (32) schrijft voor de Westerpost. Ze is opgegroeid in Slotermeer.

Shirley Brandeis foto 1 Shirley Brandeis Shirley Brandeis in Slotermeer, ergens in de jaren zeventig.

Ik vertoef met twee petten op in de Westelijke Tuinsteden. Mijn ouders hebben al bijna mijn hele leven een winkel in verf, zonwering, tapijt en behang aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Ik help hen twee dagen per week. Daarnaast schrijf, fotografeer en doceer ik. Vaak in Slotermeer en omringende stadsdelen. De verschillende werkzaamheden vloeien eenvoudig in elkaar over. De lokale krant heeft ondertussen ook een plekje gekregen in de winkel, waar menigeen met een verhaal mij weet te vinden. Tussen het verf mengen door regel ik mijn journalistieke werk met gemak. De verhalen op de website Het Geheugen van West vertellen over vroeger. Mijn ‘vroeger’ is de jaren zeventig. Toch ook alweer lang geleden. Ik herinner mij het pierebadje in de zomer en de bel van de ijscoman als ie de straat in kwam rijden. Maar als kind van winkeliers herinner ik mij vooral de winkels op de laan. Beter gezegd, hun lekkernijen. Het bananensnoepje bij het kaaswinkeltje van Strijk, die zijn voorliefde voor Ajax duidelijk in de zaak etaleerde, en het zoute dropje bij de kassa van ‘supermarkt’ Zuidervaart. Ik mis ze allemaal: de speelgoedwinkels Friedel en Presto, de bakkers Meijer en Koeleman, groenteman Klein, Cortifoon, Matto, Jamin en het mannetje van de slijterij. Ik weet zijn naam niet meer. Ook ik word ouder. Kom je aan Slotermeer, dan kom je aan ons, geldt in het gezin waarin ik opgroeide.
Ik probeer wel eens door de ogen van buitenstaanders naar ons stadsdeel te kijken. Dan zie ik grijze huizenblokken, heel veel oude mensen, veel mensen van buitenlandse afkomst en een saaie lange laan met een bij elkaar geraapt assortiment aan winkels. Maar als je, zoals ik, bent opgegroeid in de buurt en er al drie decennia rondloopt en fietst, zie je het anders. Dan zie je een wijk met veel groen, leuke fietsroutes, een prachtige Sloterplas dichtbij, een gemêleerde bevolking (wat het juist zo leuk maakt hier), vele en vele verschillende winkels (waaronder een heerlijke Turkse bakker) en dat alles lekker dicht bij de drukke stad. Hier is het rustig. Hier hebben we een fraai winkelcentrum, een statig carillon, mooie brugversieringen, veel bomen, een benaderbaar stadsdeelbestuur en een krantje dat verhaalt over het reilen en zeilen in de buurt. Volgeschreven door ‘dat meisje van de verfwinkel’.

Bekijk meer afbeeldingen

Shirley Brandeis foto 2 Shirley brandeis Speelmanstraat Shirley brandeis Speelmanstraat, Slotermeer. Ergens in de jaren zeventig.

corry dogger

zo ken ik je ook nog

hallo Shirlely, ja was een fijne tijd daar, ik kwam wel eens bij je moeder boven. jij bij mij thuis.
een groep kids die vriendjes waren simon , patrick marco was wat ouder. je liep dan ook als je met de groep was in en uit.
simon ook bij op school gezeten, als je je ouders spreekt doe ze de groetjes
groetjes corry dogger

Lydia

memories

tja dat waren nog eens leuke tijden vroeger, ik kan me de speelgoedwinkels ook nog goed voor de geest halen, later slagerij Ultee waar mijn moeder altijd kwam.
Ik zelf heb gewerkt bij jamin naast kaasboertje waar ik ook gek was op de bananenschuimpjes en later bij bakkerij Koeleman. Ik heb op de Burg. Fockschool gezeten. Bruinink voor stofjes etc, bakker en slager blankedaal
Mijn ouders hadden groente&fruit zaak op de johan Huizingalaan
tjee wat worden we oud
groetjes Lydia

evert van bunnik

Re: Shirley Brandeis

Laatst liep ik met mijn (buitenlandse) vrouw over de Vlugtlaan bij dat steegje naar de Speelmanstraat. Friedel,Jamin, Strijk, Friedel, 'n stukje verder sporthuis De Plas en op de hoek met de Fockstraat Presto, Haverman en Zuidervaart. Alles herinner
ik me nog steeds en ik kon ze zó weer voor me zien. Maar zo gaat het helaas in een veranderende wereld: Ze gaan weg. Van toen zijn eigenlijk alleen nog Eijpe en Van Vuure over. Wijlen Van Vuure, ik kwam hem een aantal maanden voor z'n dood nog tegen op het voetbalveld van zijn DWV in Amsterdam-Noord. Voor ons een weerzien van jaren her, want hij kende en herkende iedereen!

Yvonne Stoeltjes Vinkers

Drankwinkel

Hallo Shirley,
Ik heb me mijn ouders op nummer 12-4 hoog gewoond. De familie Vinkers.
De man van de Drankwinkel heet Lex Weischer. Hij had een dochter Ria en een zoon ook Lex genaamd. Ik vraag mij af,of jij bij Yvonne Spanjaard op de trap hebt gewoond.
Yvonne Stoeltjes

Drankwinkel

Hallo Shirley,
Yvonne Stoeltjes

I. Bonhof

Lang geleden

Hallo Shirley,
Wat leuk jouw naam zo maar tegen te komen bij het zappen op mijn laptop.Ik kan je me nog goed herinneren. Een klein pittig meisje, dat altijd vlug liep (zal je nog wel doen).
Mij zal je niet kennen. Ik ben de moeder van Peter en Irma Bonhof die ook op de Fockschool zaten. Regelmatig kwamen we bij je ouders in de winkel om spullen te kopen. Het was daar altijd druk en gezellig en toch hadden je ouders altijd de tijd om mee te helpen het juiste uit te zoeken.
Doe je voor mij de groeten aan je ouders.
Ineke Bonhof-Delver

Yanny Scutt

Eens een schat altijd een schat!

Want dat ben je Shirley. En ja, Slotermeer heeft HET nog altijd en het is de moeite waard om daar op te blijven wijzen! laten we er met z'n allen voor zorgen dat het mooie groene tuin-karakter niet verdwijnt en er geen lelijke hoogbouw komt.

Het winkelaanbod op de Vlugtlaan kan en moet beter, maar dan moeten de bewoners ook mee komen praten!

Femmy en Helmich Pranger

Een kei van een wijf.

Ik heb met Shirley kennis gemaakt tijdens een fotoexpositie in Slotermeer/Geuzenveld. Ik exposeerde met andere fotografen onder de titel "Collectief Foto Quattro". En uiteraard volgde daar een interview op. En daarna kwam ik de naam van Shirley regelmatig in de buurtkranten tegen.
De titel is echt een oud Amsterdamse uitdrukking voor een vrouw die bewonderenswaardig is. En dat is Shirley

hoi, ooit lang gelezen zaten wij bij elkaar op de middelbare school..het barlaeus, ik zat een klas lager geloof ik, maar herrinner me jou nog wel uit die tijd. nu woon ik ook in slotermeer en ben het helemaal met je eens, als je hier woont ga je heel anders tegen west aankijken en dat is oo voor mij niet anders dan positief! ik las je naam weer in de westerpost en dacht..waar ken ik haar ook alweer van..die naam..en toen wist ik het opeens weer. leuk je stukjes te lezen en met jou de liefde voor slotermeer te delen:-)

misschien tot een x ziens, groetjes,

System Administrator

jeetje nu ik zo dat rijtje winkels leest komt er weer een hoop terug naar boven.inderdaad de 2 speelgoedwinkels waar ik vroeger me vliegtuigjes haalden enz denk niet dat je me nog herinderd maar weet nog wel kleine beetjes van jou en je familie woonde aan de overkant op nummer 8.
gr patrick

Hallo Shirley,
Hebben jullie een goede reis terug gehad?
Ik heb natuurlijk meteen jullie pagina bekeken en ook die van jou met de foto van je vader en moeder?
Wat een wereldzaak hebben jullie opgebouwd! En de mensen hebben nog echt een familiezaak nodig voor het allerbeste advies.
Bij thuiskomst heb ik meteen het Turkse pakketje bekeken en ontdekte heerlijke verrukkelijke snoeperijen. Ook daarvoor bedankt en wij hadden al die CD-rom gekregen en de plant. Wat een verwennerij!
Martin en ik hebben het een heerlijke middag gehad met veel gelach en soms een traantje. Maar that's life!
Je moeder ga ik ook mailen, alleen zal dat morgen wel worden.
Dag Shirley, ik heb erg van je genoten.