Wonen in West

Verteller: Nell van den Berg
Hoofddorppleinbuurt, Slotermeer

Bijna mijn hele leven heb ik in Amsterdam-West gewoond. Eén week voor mijn 7e verjaardag in 1932 verhuisden wij van de Rijnstraat naar de Rietwijkerstraat in de Hoofddorppleinbuurt, naar een woning met een echte doucheruimte en dat voor f 28,- per maand.

Rietwijkerstraat 20 maart 1938 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1938

Tot mijn trouwen in 1953 heb ik daar, ondanks de oorlogsjaren, een heerlijke tijd gehad.
Ik had stelten, we konden tollen met zweep over tientallen meters, hinkelen met en zonder stok, touwtje springen, knikkeren, standbal, dievie-met-verlos en schuilhokje.

’s Winters als er sneeuw lag, maakten we een glijbaan van minstens 10 meter. De granietvloer in een portiek was ideaal voor de priktol ‘koperslager, vuur en vlam, wie het langste tollen kan’. Met eiken kleppers klepperde je de kleppermars. Ik kan me niet herinneren dat we ons ooit verveelden. Er waren geen braderieën maar jaarlijkse winkelweken. In de etalage van elke winkel was bijvoorbeeld een letter verstopt. Als je al die letters had gevonden, kon je er een zin van maken en had je kans op een prijs. De winkels waren in die tijd tot acht uur open, zaterdags tot tien uur. Zaterdagsavonds maakten mijn vader en ik dan ons wekelijkse gezellige ‘Zeilstraatje’. Ik herinner me daarbij ooit een levensmiddelenmand te hebben gewonnen met een goed antwoord op één enkele vraag van een winkelier. Heel onverwacht dus maar we waren wel hartstikke trots toen we met die mand thuiskwamen.

Toen we trouwden in 1953 kregen we een nieuwbouwwoning aan de Sape Kuiperstraat (nu Kuiperplantsoen) in Slotermeer. Over de Burgemeester de Vlugtlaan reed nog geen tram maar bus F tot de Eliasstraat en later tot de Slotermeerlaan. Vanaf de Burgemeester Eliasstraat tot aan de Slotermeerlaan waren er aan die kant van de Vlugtlaan ook nog geen winkels of woningen.
Dokter Weddepohl, die naast ons woonde, ging nog op de fiets naar zijn patiënten. Het was nog zo rustig dat hij met zijn echtgenote voor het raam stond te kijken of er een patiënt aan kwam. Bijna niet te geloven. Als je nu een afspraak bij de dokter wil maken, moet je enkele dagen wachten voor je terecht kunt voor een consult. Wat is er veel veranderd in die vijftig jaar!

Verwerkt door Hedda van Rozelaar

Steltlopen.

Sape Kuiperstraat.

Ben Lucke

Ook op de Sape Kuiper gewoond.

Zelf op de Sape Kuiper gewoond op 23/2 van 1962 tot 1976. Mijn ouders tot 1982. Op de Burg de Vlugtschool en de OSG en op zaterdag werken bij de Hema. Heerlijke jaren.

Marjon Heimering

Rietwijkerstraat, Burg. De Vlugtlaan

ik kwam in 1955 in de Rietwijkerstraat wonen, tegen de Hillegomschool. Mijn ouders hadden daarvoor een kaaswinkel gehad op de Burg. De Vlugtlaan.

Ik herinner me de melkboer op de hoek van de Woestduinstraat en op de hoek van de Piet Gijzenbrugstraat zat een snoepwinkeltje.

Marianne.vandervelde

Geboren in slotermeer

Saperkuiperplantsoen ik ben hier in 1955 geboren en dr. Weddepohl was ook onze dokter.Wij zijn verhuist naar Castricum toen ik ongeveer 5 was net als de familie van derMeulen mijn naam genootje Marian.

Marja de Rijke

Rietwijkerstraat

O wat leuk.
Ik ben geboren in 1954 op nummer 28 2 hoog. Mijn ouders hebben daar gewoond van 1938 tot 1983 of 1984 ongv.

Marianne van Beers

Rietwijkerstraat

Beste mevr. v.d. Berg,

Ook ik heb in de Rietwijkerstraat gewoond, op nr. 12, boven de melkwinkel, van 1948 (mijn geboortejaar) tot 1954, toen ook wij naar Slotermeer verhuisden, naar een eigen woning.
In de Rietwijkerstraat woonden wij in bij een bejaarde dame.
Wij hadden met z'n vijven twee kamers.
De kinderen sliepen in de slaapkamer. In de huiskamer gingen 's avonds de meubels aan de kant en werd het opklapbed, dat tussen de schuifdeuren en de kledingkast in de slaapkamer zat, neergelaten voor mijn ouders. Op de brede stoep kon je inderdaad heerlijk spelen. Slotermeer was helemaal geweldig voor kinderen. Met hartelijke groet,