Opa Koek (1)

Oud-West

Opa Koek had een stamcafé dat gelegen was op de route van zijn woonhuis in oudwest en zijn marktkraam op de Lindengracht. Of hij zijn stamkroeg in de morgen aandeed weet ik niet maar na zijn dagtaak op de markt zeer zeker wel.

In het midden opa Koek met links twee neven en rechts zijn jongste zoon Marinus. Dit is niet de kraam van opa Koek kraam maar die van zijn zoon. Het is echter wel de enige foto waar hij enigszins herkenbaar op staat met sigaar en pet. <br />Foto: 1953, collectie Jan Wiebenga.

Naam

Opa Koek (1878-1963) was de vader van mijn moeder. Wij noemden hem zo omdat het in de spraak makkelijker was. Ook om hem te onderscheiden van de andere opa. Hun beider voornaam was Piet. Zijn echte naam was Koekenbier. Die naam komt bijna zeker van een zogeheten herberg, tussen Utrecht en Abcoude, waar de koek en het bier genuttigd kon worden. Aan de doorgaande zandweg tussen Utrecht en Amsterdam? Om verwarring te vermijden werd het opa Koek, kort en krachtig. Hij werd ook wel ‘ouwe Koek’ genoemd. Ook weer om hem te onderscheiden van de jongere ‘Koekie’s’. Het maakte niet veel uit, bijna iedereen wist toen wie je bedoelde.

Migrant

Opa Koek was van beroep onder andere laadschipper, café- en koffiehuishouder, schilleboer en handelaar in aardappelen (markt Lindengracht). Hij heeft bijna zijn hele leven in Amsterdam (oud) West gewoond. Van de 26 adressen waar hij gewoond heeft lagen er 4 buiten Amsterdam West, maar er wel tegenaan. Eigenlijk woonde hij altijd aan de rand van de stad. Als de stad in het westen weer uitbreidde, ging hij mee. Ook verhuisde hij wel naar een andere woning in dezelfde straat. Waarschijnlijk omdat, of de huur goedkoper was of dat de andere woning van nieuw behang was voorzien? Sommige verhuisdozen gingen pas weer open na drie of vier verhuizingen! Hoe oma Koek al deze verplaatsingen heeft ondergaan daar is eigenlijk nooit onderzoek naar gedaan.

Paard in de gang

Opa Koek was een forse en brede man met pet en sigaar! Hij maakte zich nooit druk om wat dan ook. Toen hij schilleboer was had hij wel een paard maar geen echte stal voor het beest. De narigheid was ook dat hij in de Kinkerstraat woonde. Maar wel in een benedenhuis. Dus, het paard ging aan het eind van de rit door de gang naar de tuin achter het huis, waar zijn ‘stal’ stond. Wel met een zak voer om zijn nek om zijn hoofd laag te houden! Anders kwam hij niet verder dan de voordeur. De volgende morgen kwam het beest dan weer vrolijk hinnekend door de voordeur naar buiten. De schillekar bleef voor de deur wachten. Deze situatie heeft toch zo’n 4½ jaar voortgeduurd.

Weldoener

Op nieuwjaarsdag was het de gewoonte om hem te bezoeken in zijn woning aan de Frederik Hendrikstraat. Hij had 10 kinderen, 10 aangehuwde kinderen en 47 kleinkinderen. Vaak stonden we buiten al in de rij. Als we dan uiteindelijk binnen waren en voor opa stonden, noemden we onze naam en wensten we hem een goed jaar. Naast hem stond een tafeltje met rijen stuivers, dubbeltjes, kwartjes en guldens. Hij zij dan van welke rij we er eentje mochten pakken en mee mochten nemen. “Dank u wel, opa.” En eigenlijk was dat, voor ons kleinkinderen, de enige conversatie met hem die dag. Voor mij was hij een bijzondere en markante opa.

Lees ook de andere verhalen over Opa koek.

re / Jan Koek

Hallo Jan, bedankt voor je reactie en de aanvullende informatie. Altijd handig om het in een verhaal op de juiste plaats te zetten. Om je, en anderen, het nog gemakkelijker te maken geef ik je mijn tel. nr. en mailadres.
tel: 020 3316536, email: < jan.wiebenga@planet.nl > _en zie je foto's tegemoet.
Gr.v. Jan Wiebenga.

jan koekenbier

Opa Koek 1

Het zijn geen twee neven van opa Koek maar van links naar rechts zijn het neef
Jan (lange Jan genoemd) en kleinzoon Theo van Heusden zoon van tante Mien oudste dochter van opa en hadden de melkzaak in de van Beuningenstraat.
Mijn vader stond op de Dappermarkt tot 1984 van net na de oorlog met een jaar onderbreking op de nieuw te starten markt(+/- 1963) plein 40/45 in west.
Jan ik heb nog wel wat fam. foto's als ik ze weer tegen kom ga ik ze voor je scannen en mail ze naar je.

re / naar Anneke

Beste Anneke, eindelijk een bericht voor je.
Ik heb jaren geleden toen ik eens met mijn ouders bij je moeder op visite was een foto van jou van je moeder gehad. Deze heb ik uiteraard nog in mijn fotoarchief. Over het algemeen heb ik weinig foto's van jullie tak en ik zou het zeer op prijs stellen er in ieder geval nog een paar te zien. En misschien enkele kopieën te maken. Als dat mogenlijk is geef ik hier mijn tel.nr. 020-6135685, dan maken we wel een afspraak.
vr.gr.v. Jan Wiebenga.

anneke Koekenbier

anneke Koekenbier

Sorry zie dat ik de info al eerder had door gestuurd. Groeten Anneke

anneke Koekenbier

anneke koekenbier

Hallo Jan, mocht je wat foto's willen hebben of wat meer info over deze tak van de familie kan ik je daar wel aan helpen. Mijn Vader had een broer Wout en een zuster Femina(Fem). Tante Daatje heb ik ook gekend. Zij woonde in Zaandam en Ome Thomas was toen Zeeman.Wij gingen daar vaak naar toe. Tante Daatje was de zuster van mijn Opa en nartuurlijk ook van Opa Koek. Groeten van Anneke

ANNEKE KOEKENBIER

anneke Koekenbier

Mijn Vader was dus de zoon Van Opa Koek zijn broer. Mijn Opa heb ik nooit gekend. Ze waren met drie kinderen. Mijn Vader Jan zijn broer Wout en een zuster Fem. Wout is jong gestorven mijn Vader is ook al weer heel wat jaren overleden en Fem is afgelopen december overleden . Zij zou in januari 94 jaar zijn geworden. Zij was de enige van alle Koekenbieren van die generatie die nog in leven was. Nu zijn wij er alleen nog de derde generatie. Mocht je interesse hebben in foto's van onze tak van de familie kan ik je daar wel aan helpen. Mijn Opa had ook nog een zuster genaamd Tante Daatje die getrouwd was met een zeeman Ome Thomas. Hoop dat je wat aan deze informatie hebt. Groeten Anneke

re / Anneke

Hallo Anneke, dank voor je reactie waaruit blijkt dat de persoon links op de foto jouw vader is. Ik wist dat niet. Wel dat de persoon naast jou vader Nico van Heusden is. Weer een stapje verder! Ik heb weinig foto's van jullie tak van de familie?
Groeten van Jan.

anneke Koekenbier gertrouwd Samson

anneke koekenbier

Op de foto bovenaan waar opa Koek op staat in het midden staat links mijn vader Jan Koekenbier(achter de stal). ik heb Opa Koek nooit gekend wel zijn zoon Ome Rinus die getrouwd was met Tante Trien. Mijn vader was een kind van Johannes Petrus Koekenbier en die was een broer van Opa Koek

re / nieuwjaarsdag

Hallo Ria, bedankt voor je aanvullende verhaal over opa Koek, al is me nog niet alles duidelijk. Maar dat heeft niks met jou verhaal van doen. Wat wel duidelijk is dat jullie meer bij opa kwamen dan wij. Het bestek uit deel 6 is het enige tastbare wat ik ken van opa. Je hebt het over een zilverbestek uit hotel Suisse. Was dit soms ook voorzien van de twee gekruisde V's. Zelf heb ik nog eens gewerkt in de keuken van hotel Suisse. Een verbouwing of zoiets. Maar dat is heel lang geleden. Ja, en zo blijf je maar bezig om het verleden te ontrafelen. Groeten van Jan.

Nieuwjaarsdag bij Opa Koekenbier

Ria Koekenbier, 29 Jan 2009, 16:29
29 Jan 2009, 16:22Beste Jan, inderdaad kan ik mij
die bijeenkomsten nog erg goed herinneren. We
zaten allemaal op planken tussen stoelen
neergelegd en kregen limondade uit deftige
glaasjes met een kantmotief. Ik was erg onder de
indruk van die deftigheid. Wij, kinderen van Piet
Koekenbier, (2e zoon van Opa Koekenbier en
vernoemd naar zijn vader) kwamen elke zondag bij
opa op bezoek, Wij woonden in de John
Franklinstraat en liepen elke zondagochtend naar
de Frederik Hendrikstraat. Mijn ouders gingen dan
naar de hoogmis en dan waren zij even van ons
verlost. Bij opa was het vaste prik, eerst even
een rondje in de tuin, grindpaden met veel
hortensia's, (roze) en daarna naar binnen om weer
gazeuse te drinken uit die bekende glaasjes. Dan
elke keer ook weer domino spelen met mevrouw de
Lange, Opa zat dan altijd in zijn stoel in de
achterkamer bij het raam. Na een uurtje gingen we
weer. Dan kregen we elf cent ieder. Een cent
mochten we besteden bij de toverballenautiomaat op
de hoek van de Fred. hendrikstraat en de zijstraat
die naar de Gilles van Ledenberg liep, het
dubbeltje mochten we besteden thuis en dan naar
het bakkertje op de hoek van de marco Polostraat
en het korfbalplein. Ik heb hele goede
herinneringen aan die tijd. Dat jouw moeder naaide
weet ik ook nog goed. We moesten dan wel eens dat
hele eind lopen om iets te passen. Vaak was het
van oude kleren gemaakt die dan weer nieuwwerden
voor de kleintjes.Jan, ga door met verhalen
verzamelen, wie weet wordt het nog eens
uitgegeven. Groet ria Koekenbier, duivendrecht.

Ik heb nog een verzilverd schaaltje/asbak waar altijd het kleingeld van de markt inzat. Ook had mijn moeder zilverbestek dat kwam uit hotel suisse. Mijn zus heeft daar nog een suikerpot van.

29 Jan 2009, 16:22

Beste Jan, inderdaad kan ik mij die bijeenkomsten nog erg goed herinneren. We zaten allemaal op planken tussen stoelen neergelegd en kregen limondade uit deftige glaasjes met een kantmotief. Ik was erg onder de indruk van die deftigheid. Wij, kinderen van Piet Koekenbier, (2e zoon van Opa Koekenbier en vernoemd naar zijn vader) kwamen elke zondag bij opa op bezoek, Wij woonden in de John Franklinstraat en liepen elke zondagochtend naar de Frederik Hendrikstraat. Mijn ouders gingen dan naar de hoogmis en dan waren zij even van ons verlost. Bij opa was het vaste prik, eerst even een rondje in de tuin, grindpaden met veel hortensia's, (roze) en daarna naar binnen om weer gazeuse te drinken uit die bekende glaasjes. Dan elke keer ook weer domino spelen met mevrouw de Lange, Opa zat dan altijd in zijn stoel in de achterkamer bij het raam. Na een uurtje gingen we weer. Dan kregen we elf cent ieder. Een cent mochten we besteden bij de toverballenautiomaat op de hoek van de Fred. hendrikstraat en de zijstraat die naar de Gilles van Ledenberg liep, het dubbeltje mochten we besteden thuis en dan naar het bakkertje op de hoek van de marco Polostraat en het korfbalplein. Ik heb hele goede herinneringen aan die tijd. Dat jouw moeder naaide weet ik ook nog goed. We moesten dan wel eens dat hele eind lopen om iets te passen. Vaak was het van oude kleren gemaakt die dan weer nieuwwerden voor de kleintjes.
Jan, ga door met verhalen verzamelen, wie weet wordt het nog eens uitgegeven. Groet ria Koekenbier, duivendrecht.

re / jan koek

beste richard, bedankt voor je reactie en de bovenstaande anekdote. Het klopt dat Jan Koekenbier een zoon is van mijn opa Piet Koek(enbier). Ome Jan heeft ook een zoon, Jan. Mijn moeder (een zus van ome Jan) heeft veel naaiwerk gemaakt voor de familie Icke. Ook voor jou oma. Met de bovenstaande informatie kan ik niet zo heel veel. Het zijn losse stukjes. Dat is ook welkom. Maar als je vader nog een sappig verhaal weet over Jan Koek of opa Koek, dan graag. Het hoeft niet persé op deze plaats, het kan ook via de redactie, dan komt het wel bij mij terecht. De redactie weet ook mijn e-mailadres, dus vraag ernaar, dan bereik je mij rechtstreeks. Groet van Jan Wiebenga.

richard weijers

jan koekenbier

oom jan koekenbier heeft ik dacht tot begin jaren 80 op de dappermarkt gestaan met aardappelen.hij heeft het 40 jaar of langer gedaan.hij was getrouwt met een zuster van mijn oma.tante rien icke die weer geboren is tegenover de ouwe wester boven het cafe van haar vader.met ome jan woonde ze in de javastraat.mijn opa jan weijers heeft hem nog jaren geholpen om op de markt aardappels te verkopen,en ik als jongetje van 6 jaar mocht in de vakanties mee helpen wat altijd een feest was.ome jan had 1 zoon,jan koekenbier.weet jij misschien of deze ome jan familie is van jou opa koek.als je meer info zou willen dan moet ik mijn vader informeren want die heeft als jongen van 16 s'avonds met de bakfiets aardappels bij de mensen thuis bezorgt.ik hoor graag wat je met dit verhaal kan.vriendelijke groet r.weijers

Je zus Elly uit Australie.

Opa Koek 1

Leuk verhaal Jan,ik weet nog dat ook ik in de rij stond bij Opa Koek.Maar ik weet niet meer hoe groot het bedrag was wat ik mocht pakken en mee thuis kwam Ik ben er niet rijk van geworden dat is zeker.Ga door met je verhalen.

Opa Koek 1