Een dag uit het leven van een Sigarenboer

Een klein sigarenwinkeltje in een gezellige buurt van Amsterdam Nieuw West. U kent het misschien nog wel, donkere planken waarop van alles staat uitgestald. Rechts op de hoge toonbank een schuin lopende glazenbak waarin alle rollen snoep staan uitgestald, met oude bekende merken als Italiano en Lys, Het water loopt me in de mond als ik er weer aan denk.

Achterin de zaak een grote ruimte waar men boeken kan lenen. Links in de hoek van de winkel voor het etalageraam, een tafeltje waar men voor girohandelingen terecht kan. Ja, u leest het goed, de voorloper op het girokantoor. Gewoon een tafeltje voor het raam met het geld in een oude schoenendoos. Zowel rechts als links staan wandrekken volgestouwd met lectuurbladen en de kranten liggen opgestapeld op de grond voor de toonbank. Midden in de winkel, althans de ruimte die is overgebleven, staat nog een rekje met noodzakelijk keukengerei en een rekje met panty´s. En over dit laatst genoemde rekje gaat mijn verhaal.

De vrolijke sigarenboer alhier, houdt wel van een geintje en veel klanten komen dan ook voor de gezelligheid naar zijn zaak. En ook vroeger kwamen er ‘vreemde snuiters’ over de vloer. Zo ook deze dag. De sigarenboer had net het rekje met de panty´s aangevuld, toen er een vrouw binnenstapte. (Deze vrouw was wat raar en gebruikte regelmatig verslavende middelen). Deze dag had ze echter nog niets gebruikt, want ze moest 'netjes' op bezoek bij iemand en had een panty nodig. Het probleem was alleen dat ze niet wist welke maat ze had. Dat wist de sigarenboer natuurlijk evenmin. “Dan moet je ze maar aanpassen” zei hij dus met luidde stem. “Oh graag, wat aardig van u” was het antwoord. De vrouw pakte een pakje uit het rek, haalde de panty eruit, schopte haar schoenen uit, hees haar rok omhoog en trok zo de panty aan. “Nee” bulderde de sigarenboer, “die is veel te klein”. De vrouw trok de panty uit en vervolgens pakte ze een tweede pakje uit het rek. Inmiddels waren er andere klanten de winkel binnegekomen en zij begrepen meteen wat er aan de hand was. Bij de tweede panty zei de sigarenboer, “Nee, het kruis zit niet goed”. En zo volgden nog meer panty´s. Maar overal had de sigarenboer commentaar op. Dan zat er een ladder in en dan was de kleur niet goed, en dan was het weer te groot en ondertussen werd het steeds drukker in zijn tokootje. Eindelijk na een half uur passen, 10 opengemaakte pakken panty´s en veel gelach verder, was de sigarenboer tevreden met het resultaat. Ook de vrouw kon zich hierin vinden en vroeg hoeveel ze hem verschuldigd was.

“Niets”, zei deze.
Niets? “Nee, u heeft mij vandaag erg gelukkig gemaakt met uw komst”. Hij keek om zich heen en zowel binnen als buiten zijn winkeltje stond het zwart van de mensen. Terwijl de vrouw zingend de winkel verliet boog de sigarenboer zich naar voren en zei tegen de menigte, “Hebben jullie dat gezien? Zo gek als een deur, maar met een stel mooie bénen!”

F.V

RE: EEN DAG UIT HET LEVEN VAN EEN SIGARENBOER

Leuk dit hier te lezen :) Therese was een markante dame. ik kon haar van het rembrandt plein en toen ik later kwam te werken in een groente zaak aan de burgemeester de fockstraat kwam ze ook regelmatig langs.
na een jaar of wat heb ik daar mijn vriendin/vrouw M.E.van Wissen leren kennen in die zelfde groentezaak (nu 25 jaar geleden)
en die vertelde mij (met een beetje schaamte) dat Therese haar tante was.
Ik heb haar altijd met respect behandeld als ze groente en fruit kwam halen, en ik denk dat ze dat waardeerde, want ze kwam me altijd even begroeten , ook als ze niets nodig had die dag .

viaviaviasigarenboerviaviavia

re: een dag uit het leven van een sigarenboer

Hallo dochters van Therese en Janny Scut.
Het stukje wat ik heb geschreven gaat beslist niet over Therese maar over een veel jongere vrouw. Uiteraard kwam Therese bij deze sigarenboer over de vloer. Therese kwam als klant en deed vaak een dans voor iedereen en ze genoot van de aandacht die ze kreeg. Nee, in de winkel deed ze geen striptease. (Althans bij deze sigarenboer niet) Wat ik wel weet is dat de eigenaar van de winkel haar soms kledingstukken gaf waar zij heel blij mee was vooral in de winter.
Nee, helaas is het niet Therese ... jullie mogen verder gaan gissen ......

dochter van Therese

Re: Een dag uit het leven van een Sigarenboer

Hallo Anita,
Leuk dat mijn moeder toch nog in de herinnering is gebleven van sommigen mensen.
Zij heeft 20 jaar over de straten gezworven maar was beslist geen alcoholiste!
Het enige waar zij aan verslaafd was was ,,aandacht.

Ze is nu 85 en woont voorgoed als uitzondering in het opvanghuis van ,,Het LegerdesHeils, want voor een bejaarde tehuis was zij niet geschikt.
grtjs.oudste dochter van Therese

Anita Florijn, 14 Aug 2006, 16:30
Dit is nou echt onderbroeken lol.Die mevrouw moet
wel een tik van de malle molen hebben gehad want
anders doe je zoiets toch niet. Op het
Rembrandtplein liep jarenlang een vreemde vrouw,
zij was een alcoholiste en droeg ouderwetse rose
jarretels met daaraan eigen gebreide netkousen.
Ook droeg zij meerdere rokken over elkaar. Als je
dan bij Hof van Holland zat of op een van de
andere terrassen op het Rembrandtplein en zij kwam
langs dan was het lachen geblazen want voor een
biertje of een borrel deed ze een striptease! Ken
je haar, ik heb haar sinds 1998 niet meer gezien.
Die laatste keer dat ik haar zag deed ze geen
striptease maar bedelde ze om een pakje sigaretten
in een tabakszaak bij de Munt

dochter van Therese

Mijn moeder

Hallo tot mijn verbazing lees ik dit stukje en begrijp dat het voor 100% over mijn moeder gaat.
Zij was beslist Geen Alcoholiste!!
Ze is wél sigarettjes gaan roken mee niet!

Yanny Scutt

Volgens mij gaat het om de sigaren/sigarettenzaak op de Burg. de Vlugtlaan van Jur van Vuure. Daar kwam Therese van Wissen die zeker exentriek was maar beslist niet verslaafd!

Zij kwam veel op het Rembrandt en Leidseplein want waande zich een artieste. Als wij haar op de boulevard van Zandvoort zagen liepen we toch maar even een blokje om!

Therese was eigenlijk heel lief maar erg verward! Toen zij jong was moet ze erg mooi geweest zijn en ook later had ze nog een mooi figuurtje. Ze vond kleding en uiterlijk heel erg belangrijk, verfde haar lange haren henna-rood en vanaf een afstand zag het er alleraardigst uit. Als je het van dichtbij bekeek zag je dat het meeste bijeen werd gehouden met veiligheidsspelden en leukaplast! Toen ze ouder werd had ze twee pleisters bij haar oren om haar wangen glad te trekken.

Zij is haar huis na twee branden kwijtgeraakt omdat ze regelmatig haar huur niet op tijd betaalde en er veel klachten waren van de buren vanwege haar verzamelwoede (ze nam alles wat nog enigzins bruikbaar was mee naar huis en stouwde daar haar huis mee vol)

Zij is dakloos geworden en de laatste keer dat ik haar gezien heb had ze haar bivak gemaakt in een van de gesloten fietsenstallingen bij het Burg. de Vlugtstation.

Dat station is er allang niet meer en gezien haar leeftijd Therese -denk ik - ook niet!

Dit is nou echt onderbroeken lol.
Die mevrouw moet wel een tik van de malle molen hebben gehad want anders doe je zoiets toch niet. Op het Rembrandtplein liep jarenlang een vreemde vrouw, zij was een alcoholiste en droeg ouderwetse rose jarretels met daaraan eigen gebreide netkousen. Ook droeg zij meerdere rokken over elkaar. Als je dan bij Hof van Holland zat of op een van de andere terrassen op het Rembrandtplein en zij kwam langs dan was het lachen geblazen want voor een biertje of een borrel deed ze een striptease! Ken je haar, ik heb haar sinds 1998 niet meer gezien. Die laatste keer dat ik haar zag deed ze geen striptease maar bedelde ze om een pakje sigaretten in een tabakszaak bij de Munt