Juf Anne maakt haar eigen conversatielessen

Amsterdam Nieuw West

Roeien met de riemen die je hebt. Een echt Nederlandse uitdrukking. Leg dat maar eens uit aan allochtone vrouwen. Juf Anne van Batum doet dat. En juf Anne kan dat. Maar dan wel met de riemen die ze heeft, want het ontbreekt de vrijwilligster aan lesmateriaal. Onlangs stelde ze zelf een lespakket samen en hoopt daarmee ook andere vrijwillige taaldocenten van dienst te zijn.

Nisa wie, wat, wanneer, waar Juf Anne van Batum gaat helemaal op in haar werk, september 2004.

Ikke wete niete.’ Ze hoort het vaak en heeft er een gruwelijke hekel aan. “Ik probeer die ‘uh’ er meteen uit te halen.” Ze zegt het met een glimlach. Want al lijkt ze streng, juf Anne heeft het beste voor met haar leerlingen en ook de grootste lol tijdens de lessen die ze bij Stichting Nisa. For Nisa geeft. Zonder ervaring in lesgeven meldde Anne van Batum zich aan. Want alhoewel geen juf van beroep, Anne heeft andere onmisbare kwaliteiten: begrip, enthousiasme en geduld. “Ik stel me wel eens voor hoe het is als je omringd wordt door een taal die je niet verstaat. Dat is toch erg!”

Redden

Dat begrip en dat enthousiasme leidde er toe dat ze zelf lesmateriaal besloot te maken. Anne: “We hebben geen goed lesmateriaal. Wat we krijgen voldoet volgens mij niet. De vrouwen moeten juist de dingen leren waar ze vaak, soms dagelijks mee te maken krijgen. Dan kunnen ze zich redden.” En die dagelijkse dingen zijn bijvoorbeeld de contacten met de buren, de dokter, de docenten op school, tijdens de ouderavond en in de supermarkt. Anne maakte per situatie lesjes. Rode draad in het geheel zijn de buurvrouwen Amina en Corrie, de hoofdrolspeelsters in het lesboek, dat nu al zestien hoofdstukken groot is en nog steeds groeit. “Zodra ik weer een verhaaltje heb bedacht, zet ik het op papier.” Soms ontstaan ideeën doordat ze zelf iets meemaakt.

Ui

Gewone spreektaal. Dat is wat er in de lessen van Anne van Batum is te lezen. “Want dat moeten ze leren. Neem bijvoorbeeld de uitdrukking ‘van top tot teen’. Dat wordt vaak gezegd en gehoord. Dus dat wil ik hun leren. En ook het alfabet en rijtjes zoals de dagen van de week en de maanden.” Lastig is de uitspraak van ‘ui’, weet ze inmiddels. Dus ook daar wordt flink mee geoefend. Een woordpuzzel traint de dames — van diverse afkomsten — in woordherkenning. “Ik maak er soms een wedstrijd van. Wie de meeste woorden kan vinden. Vinden ze erg leuk.”

Lesmateriaal

Ze wil graag alle taaldocenten in West bereiken om haar lesmateriaal te verspreiden. “Zo lang ze het maar als een geheel in een ringband houden, mogen ze het zo overnemen. Ik weet dat er behoefte aan is, maar dan moet je wel weten waar het verkrijgbaar is.” Bij juf Anne. U kunt bellen met 020 610 30 47 of mailen naar m.riemsdijkvbatum@chello.nl

Channah

Re: Belangstelling voor lesmateriaal

Irma den Besten:
Beste Anne,
Ik geef zelf ook al jaren taalles aan anderstalige vrouwen en ben erg benieuwd naar dit lesmateriaal. Kun je het naar mij mailen? Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Irma den Besten

Lezen schijnt erg moeilijk te zijn. Want in het verhaal over Anne staat precies vermeld hoe je contact met haar op kunt nemen.
Maar goed: ik kopieer voor de tweed keer uit haar bericht:

Irma den Besten

Belangstelling voor lesmateriaal

Beste Anne,
Irma den Besten

Frits van hal

Hallo allemaal

Superinitiatief. Ben zelf als vrijwilliger/taaldocent inburgeraars aan het helpen onze taal onder de knie te krijgen. Ben eigenlijk op zoek naar goed lesmateriaal zonder het wiel opnieuw uit te moeten vinden. Ben actief in Geldrop-Mierlo (= regio Eindhoven, Helmond ).
Goed bruikbaar lesmateriaal is zeer welkom.

Re: lesmateriaal

Judith Nederveen:
Beste juf Anne, bij het zoeken naar lesmateriaal voor conversatielessen Nederlands voor anderstaligen, kwam ik terecht bij uw site. Begrijp ik het goed dat u materiaal heeft ontwikkeld dat u beschikbaar stelt? Ik heb daar belangstelling voor. Ik geef Nederlandse les aan 5 Amerikaanse vrouwen die hier zijn komen wonen omdat hun man hier werkt. De grammatica dat gaat wel, maar het spreken is lastig. Hoe kom ik aan uw materiaal? Ik hoor het graag van u.
Met vriendelijke groeten, Judith

Judith, onderaan het stukje staat hoe je Anne kunt bereiken. Ik kopieer:

Succes, Channah

Judith Nederveen

lesmateriaal

Leonard Appel

Omgangstaal

Hartelijk dank voor uw informatie.
Ik woon in Brussel. Een Franstalige buurman vraagt me om hem te helpen met z'n nederlands. Omgangstaal.
Als u een paar documenten kunt opsturen om mij wat richting te geven hierin, heel graag.
Leonard Appel

Anna van Batum

conversatie

Beste Niermala
Mijn e-mail adres staat onder het artikel mail me dan kan ik je verder helpen
Anne

Niermala

conversatie

Beste Anne

Ik zat op de site en kwam je verhaal tegen hoe je migranten vrouwenhelpt.

Nou ik werk op een basisschool als oudercontact persoon en ben van plan om ook conversatie lessen met de moeders van de leerlingen te gaan doen want daar is er behoefte aan.

Zou u zo vriendelijk willen zijn om mij te helpen met het les materiaal die je zelf heb ontworpen toe te mailen.

Groetjes

Niermala