Stagiair Samir werkt in eigen wijk

Geuzenveld Slotermeer

Vroeger trapte hij een balletje op het veldje voor de deur. Nu organiseert hij er toernooien voor de jeugd. Vroeger wilde hij profvoetballer worden. Nu studeert hij Sociaal Juridische Dienstverlening. Vroeger was hij dol op de buurt. Nu nog. Samir Soutou loopt stage bij het Buurtsteunpunt in zijn eigen wijk. Een thuiswedstrijd.

Stage
Vroeger was je buurt gewoon je buurt. Je voetbalde op straat, had vriendjes, kende de bewoners. Als je groot bent, ga je er anders tegenaan kijken. Zeker als je ook nog eens een functie hebt bij het steunpunt voor de buurt. Samir Soutou (23) loopt sinds oktober stage bij buurtconciërge Andre Omskerk. “Ik was als vrijwilliger al vrij actief in de buurt. Viavia kwam ik in contact met het buurtsteunpunt. Dat leek me een prima stageplek. Hier kan ik zowel mijn sociale kant als juridische kennis inzetten." En dat is nodig. Bewoners komen met uiteenlopende wensen en klachten naar het steunpunt aan de Burgemeester van Leeuwenlaan. Van loszittende stoeptegels en burenruzies tot tips om de leefbaarheid te vergroten. Laatst heeft Samir met een paar telefoontjes iemand geholpen. Mooi werk is het.

Hoop
Later ‘als hij groot is’ wil hij wellicht iets met jeugd doen. “De jeugd is de toekomst." Zelf was ie een druk, maar geen lastig jongetje. Opvoeding en een goede inborst zijn de dingen die je vormen, vindt hij. “Het is onzin als jongeren roepen dat ze geen kans krijgen in de maatschappij. Dan speel je het slachtoffer. Waar een wil is, is een weg. Iedereen heeft hier de kans om te leren en te werken." Opvoeding en zijn goede karakter, als ook een fanatieke buurman die hem meenam naar het voetballen, zorgden voor zijn toekomst. De kansen die hij kreeg, pakt hij nu met beide handen aan. Eerst nu bij het buurtsteunpunt. “Vroeger liep je gewoon door de buurt. Nu weet je door je werk dat het achter sommige deuren niet goed gaat. Al die armoede. Als ik de baas was…, dacht ik vroeger wel eens." De baas is hij nog niet, maar invloed heeft hij in deze functie wel en dat is prettig. Nu weet hij ook: “Er is hoop. Er wordt enorm in de buurt geïnvesteerd."

Wat aan doen
De cirkel is rond. Waar hij ooit voetbalde, op het veldje voor het ouderlijk huis aan de Kierkegaardstraat, organiseert hij nu toernooien voor de jeugd. “Dat is voor mij nog altijd het mooiste plekje in het stadsdeel. Hier liggen veel van mijn jeugdherinneringen, hier ben ik opgegroeid." Het gras is platgetrapt en het veld ligt er slecht onderhouden bij. Maar Samir werkt voor het stadsdeel. “Hier gaan we wat aan doen."

yassin is je broer

yassin is toch je broer, die met die koelie chick is