Alleen de kerstboom moest naar buiten

Verteller: Familie van Koert
Slotermeer

Het valt de makers van het Geheugen van West op dat veel mensen niet één, twee, drie een mooie herinnering aan hun leven en verblijf in de Westelijke Tuinsteden kunnen oproepen. Dat komt waarschijnlijk omdat veel van die nostalgische herinneringen vaak teruggrijpen op hele normale en ´aardse´ emoties en gedachten.

Ruud Kroet foto huis wie, wat, wanneer, waar Het huis van de Familie van Koert aan de Coronelstraat in Slotermeer, 1990

Neem nu Ruud en Yvonne van Koert (1955) uit de Coronelstraat in Slotermeer. In 1987 was het alweer dat zij met twee kinderen vanuit een te krappe woonboot in Oud West naar het ruimopgezette Nieuwe Westen togen. “Het was toentertijd wel wat rustiger hoor, op de Haarlemmerweg, die pal achter ons huis loopt. We keken zo de polders en de natuur in en zelfs het treinstation Sloterdijk moest nog in gebruik worden genomen. Vandaag de dag is het aan alle kanten volgebouwd. En nu je ons zo om een concrete herinnering vraagt — met foto nog wel — moeten we je het antwoord misschien wel schuldig blijven.”

Ruud en Yvone dénken inderdaad dat ze geen interessante verhalen hebben voor Het Geheugen van West, maar als we even doorvragen, blijkt dat dit sympathieke echtpaar met veel plezier terugdenkt aan die ene keer in 1990 dat Yvonne´s vader zijn verjaardag in het huisje aan de Coronelstraat vierde. In andere jaren gebeurde dat in Edam, bij Yvonne´s zus, die over een grotere woning beschikte. Maar omdat Ruud en zijn vrouw inmiddels ook in een ´echt´ huis woonden, werd besloten met de traditie te breken en vaders verjaardag in Slotermeer te vieren.

We schrijven tweede kerstdag 1990. Het huis was nog niet verbouwd en de kerstboom groot van formaat. Vijftig man had de weg naar de Kroetjes gevonden en dat was voor dat ´kleine´ huisje toch nét iets te veel van het goede.
“Overal zaten en stonden mensen. In de keuken, op de gang, ja zelfs in het trappengat. Maar gezellig was het! Later bleven er ook nog mensen slapen, tussen de troep in de huiskamer. En oh ja, de kerstboom was verbannen naar de tuin, in de kou”, aldus Ruud en Yvonne. “ Die was veel te groot.”

En dat is wat we bij Het Geheugen van West nu noemen ´een mooie herinnering aan het leven in Amsterdam Nieuw West.´

Siebe de Roos

Re: 1990???

Jan Rutgers:
Nou kan ik me vergissen, maar was station Sloterdijk in begin jaren 60 al niet in gebruik?? Ook was toen de stad al wel opgerukt tot voorbij de tweede molen aan de Haarlemmerweg.
Qua sfeer die in dit verhaal wordt opgeroepen, zou ik eerder aan eind 50er begin 60er jaren denken.

Ik denk dat ze het NIEUWE station Sloterdijk bedoelen??