NEW METROPOLIS DICHTERBIJ DAN U DENKT

Verteller: Peter Both
Peter Both. Foto: Annick Marquer, 2018.

Wie ben jij?
Mijn naam is Peter Both, ik ben programmamaker bij Pakhuis de Zwijger en sinds kort projectleider van New Metropolis. Ik woon nu 10 jaar in Amsterdam, waarvan de laatste 5 jaar in Slotermeer. Als actieveling heb ik de afgelopen jaren geschreven over de stad, heb ik activiteiten georganiseerd in o.a. VLLA en de Buurtwerkplaats en ben ik betrokken geweest bij Westside Slotermeer.

Wat doe jij?
New Metropolis is de nieuwe pop-up dependance van Pakhuis de Zwijger in Nieuw-West. Wij zijn eind april 2018 geopend. New Metropolis is een plek waar een hoop verschillende dingen gebeuren. Zo is het tijdens kantooruren een plek waar gewerkt kan worden. Daarnaast is het een expositieruimte. Verder vinden er programma's plaats die wij zelf maken, maar kunnen ook externen de ruimte gebruiken voor hun programma's, workshops, heidagen en ga zo maar door. Wij hebben bijvoorbeeld nu een discussie gehad over lachgas, een enorm probleem waar de gemeente mee bezig is maar niet erg snel actie neemt. Hopelijk kunnen wij met de creatieve mensen tot een oplossing komen.

Waar en wanneer kan ik jullie vinden?
New Metropolis zit in d Burgemeester Rendorpstraat, pal naast het van Eesteren Paviljoen. Tijdens kantooruren kan je er terecht om te werken. Verder zijn we uiteraard open als bijeenkomsten zijn. Omdat wij een open plek zijn, grote ramen, veel wandelaars en allerlei mensen komen makkelijk binnen.

Waarom zijn jullie hiermee begonnen?
Wij willen een hub zijn voor de stedelijke opgaven die afspelen in Nieuw-West. Er gaat een hoop gebeuren in Nieuw-West en wij willen graag plek bieden om het gesprek daarover te voeren. Verder willen wij een ontmoetingsplek zijn voor nieuwe lokale initiatieven. Een belangrijk onderdeel van ons werk van Pakhuis de Zwijger is ook het verbinden van deze burgerinitiatieven aan de institutionele wereld. Daarnaast gaan we onze eigen culturele en educatieve projecten opzetten, in samenwerking met o.a. het Amsterdam Museum, de OBA en het Mundus College. Nieuw-West kan wel wat bruisende plekken gebruiken.

Wat is de percentage van bezoekers? is het boven verwachting?
Wij zijn net open dus nog moeilijk te zeggen. Iedereen mag binnenkomen en omdat wij WIFI hebben is het prima als de mensen hier komen werken, goed voor de verschillende contacten. Sommige ambtenaars komen hier een uurtje zitten om te werken of ook sociale werkers die geen zin hebben om in een café te zitten. De programma's die wij tot nu toe gemaakt hebben waren altijd vol, een goed teken.

Is de buurt aan het veranderen?
Jazeker, daarom willen wij een steentje bijdragen. Wij zijn bijvoorbeeld heel erg bezig om het plastic afval te verwerken, daarom doen wij dit in samenwerking met een school.

Wat was de eerste uitdaging hier?
De eerste en de allerbelangrijkste was het pand leefbaar te maken, het was hier echt uitgeleefd! Alle leidingen waren doorgeknipt, geen elektra meer, geen gas enz.. Wij moesten zo snel én zo goedkoop mogelijk opknappen. Dit is ons aardig gelukt, ja toch? Inderdaad, ik vind het een prachtig pand geworden, hier zit ik voor mijn plezier.

Is jouw werk divers genoeg?
Jazeker! Gisteren bijvoorbeeld heb ik de Koning en de Burgemeester ontmoet, zij bezochten de Kolenkitbuurt en waren geïnteresseerd in mijn projecten. Drie uur later was ik hier aan het stofzuigen en vandaag geef ik een interview...De afwisseling vind ik juist zo leuk. Veel bewoners zijn zo negatief over de buurt en ik ben juist heel positief dus probeer ik altijd argumenten te vinden. Deze week bijvoorbeeld had ik 22 vrouwen hier die de buurt zo leuk vonden en juist de diversiteit apprecieerden. De schakel tussen de "positieve en de negatieve" bewoners is juist zo leuk om te proberen.

Over 5 jaar, waar ben jij dan?
Waarschijnlijk in Nieuw-West en hopelijk in een beter huis, het is bij mij zo vreselijk vochtig; gelukkig wordt het in 2020 gerenoveerd. Ik hoop vooral dat er meer op cultureel gebied gedaan wordt.

Nou Peter, bedankt voor het interview en ik ben het helemaal met je eens,

Nieuw-West is al leuk maar kan nog veel leuker worden.