State-of-the-art opnamestudio

Verschillende geluiden in broedplaats De Vlugt

Verteller: Niek de Wit
Slotermeer

Niek de Wit hoort bij de eerste groep ondernemers die in 2012 in het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan 125 kwam. Zijn studio is inmiddels af maar nog niet officieel geopend. Van de afgelopen twee jaar heeft hij anderhalf jaar moeten procederen tegen het stadsdeel om een toegezegde stimuleringssubsidie te kunnen ontvangen. Toch is hij vol goede moed en nog steeds positief, ambtenaren kun je misschien niet stimuleren, maar muziek wel!

Niek de Wit achter zijn digitale mixer Foto: Annick van Ommeren-Marquer, november 2012

Niek de Wit achter zijn digitale mixer Foto: Annick van Ommeren-Marquer, november 2012 Door: Annick van Ommeren-Marquer

Verschillende geïsoleerde opname-ruimten
Hij heeft een state-of-the-art opnamestudio gebouwd, waar hij erg trots op is. De verschillende ruimten zijn geoptimaliseerd zijn voor specifieke functies:
- Live Room waar diverse muzikanten kunnen musiceren
- Drum Room die - na een kleine akoestische aanpassing - ook kan dienen als VocalmRoom of voice-over ruimte
- Twee amp Rooms; ruimten voor versterkers. Niek wil namelijk wel een ruig geluid opnemen maar geen gehoorschade ondervinden.
- Control Room: daar staat de mixer.
De ruimten zijn akoestisch ontkoppeld van het gebouw door het gebruik van zwevende vloeren en de doos-in-doos-in-doos-cunstructie. Daarnaast zijn alle ruimten akoestisch getuned om optimaal te kunnen functioneren. In plaats van de mega-grote mixer zoals je altijd in oude films zag,
staat in de Control room een digitale mixer waar een scala aan verschillende voor-versterkers bij staan. Niek: "Iedere stem en ieder instrument heeft een ander timbre nodig, en daarom wil ik niet van één merk afhankelijk zijn. Ik kan zo verschillende timbres toepassen."

Buurttalent, maar ook Diewertje Blok en Dessart
Niek heeft de studio gebouwd omdat volgens hem "het Nederlands culturele landschap het multiculturele karakter van de burgerij totaal mist". Hij wil slim en goedkoop kunnen werken en daarmee muziek- en stemproducties uit de wijk aantrekken en professionaliseren. Nu de studio operationeel is, blijkt ze ook professionals aan te trekken; de allereerste klant die in de verfgeur haar voice-over kwam opnemen, was Dieuwetje Blok en de allereerste band die kwam opnemen in de studio was Dessart. Naast het studiowerk doet Niek ook opnames op locaties, zoals filmsets en concertregistraties. Dus gelukkig komt hij zijn studio ook regelmatig uit!

Meer weten?

Niek bezig met een van de vele microfoons Foto: Annick van Ommeren-Marquer, november 2012

Niek bezig met een van de vele microfoons Foto: Annick van Ommeren-Marquer, november 2012 Door: Annick van Ommeren-Marquer