"NIEMAND IS COMPLEET", 20 JAAR LATER

Amsterdam Nieuw-West

Het is echt leuk om iemand uit een artikel van 1999 terug te vinden, lang leve de zoekmachines. Het artikel van toen intrigeerde mij, hoe zou het nu zijn met de jongens van de toen "individuele trajectbegeleiding"? Zouden zij op het rechte pad gekomen zijn? Hadden zij er iets positiefs van geleerd? Daarom zocht ik Rafia op, wat een geweldige dame is zij... Al die jaren heeft zij zich voor de jeugd ingezet met prachtige resultaten. Hier haar verhaal.

Rafia Aallouch. Foto: Annick Marquer, 2018.

"In 1996 begon ik bij het jongeren service punt als mentor en trajectbegeleider voor moeilijk voor risico jongeren. De meesten hadden al een strafblad en vaak konden zij ook niet komen aan een VOG. ( Verklaring Omtrent het Gedrag). Deze jongeren heb ik gedurende vier jaar begeleid met veel passie en liefde. In samenwerking met de politie konden wij jongeren met een minder zwaar strafblad inzetten als beveiligers bij het Sloterparkbad. En de jongeren met een zwaarder strafblad hebben wij ingezet als klusjesmannen. Zij konden dan bijvoorbeeld klusjes voor de gemeente doen of voor de ouderen in de buurt.

Foto bij het artikel uit het Stadsbulletin van november 1999

De meesten van deze jongeren die ik heb begeleid hebben na het traject goed hun leven opgepakt en hebben er wat van gemaakt. Velen zijn beveiligers geworden en sommigen zijn zelfs politie geworden. Dankzij het jongerenpunt heb ik veel kunnen leren van verschillende culturen en heb ik vele mensen leren kennen. Ik kan wel met trots zeggen dat ik zoveel jongeren heb kunnen helpen ondanks mijn jonge leeftijd. Veel van deze jongeren hadden thuis te maken met huiselijk geweld. Sommigen werden zelf mishandeld en de anderen hadden te maken met een vader die de moeder mishandelde. Naast de mishandelingen hadden deze jongeren een etnische achtergrond waardoor zij ook het gevoel hadden dat zij nergens bij hoorden. Ik was zelf nog in de 20 en ik voelde met deze jongeren mee.

Artikel uit het Stadsbulletin van november 1999.

Ik kan van mijzelf zeggen dat ik een expert ben in dit vak aangezien ik al 28 jaar werk met dit soort doelgroepen. Ik ben nadat ik trajectbegeleider en mentor ben geweest ook maatschappelijke medewerker geweest. Ik vond alleen de werkwijze niet laagdrempelig genoeg waardoor slachtoffers zich niet durven te melden. Hierom heb ik ook mijn hele werkwijze aangepast om zo laagdrempelig mogelijk te zijn."

Nou Rafia, jij bent zeker geslaagd en vele jongeren, nu getrouwd en ouders, met een baan in de beveiliging of in de zorg, hebben veel aan jou te danken.

Stichting Home Empowerment
Bij huiselijk geweld: maatschappelijke ondersteuning en juridisch advies

Derkinderenstraat 11
1062BG Amsterdam
Tel: 020-8469943
Mob: 06-38327893

hans staphorsius

Rafia Aallouch SHE

Leuk om dit (terug) te lezen. Ik ken Rafia al vanaf 1997, toen ik haar heb gevraagd om het (nieuwe) Jongerenwerk in Atlas vorm te geven (samen met Jacques Bijlhout). Zij heeft daar een mooi nieuw programma met een pasjesregeling en een meidengroep opgezet. Hierdoor kon Atlas weer open na de eerdere problemen. Ik ben daarna wat anders gaan doen en Rafia kwam bij de Trajectbegeleiding terecht. We kwamen elkaar regelmatig tegen en hielpen elkaar waar nodig. Nu leidt ze Stichting Home Empowerment en ben ik weer betrokken bij de RvT in oprichting. Leuk dat het goed met haar gaat, ze doet veel goed, noodzakelijk en nuttig werk.