Meld je aan

Ton Van Workum

Landelijk Nederland denkt dat kinderen in grote stad slecht af waren

Dat hoorde ik in 35 jaar oost Nederland geregeld. Maar daar waar in landelijk Nederland om elk weiland prikkeldraad staat, hadden wij in Slotermeer een dijk waar je je cowboy en indiaan waande en in de winter een afdaling waar mijn jongste broer op slee het paaltje net niet ontliep. Ook voeren wij met rubberbootjes via de Tienhovengracht en het sluisje (even klunen) naar de Sloterplas en terug. Met op het voordek en klein transistor radiootje met radio Veronica en “ik kan geen kikker van de kant af duwen”. Later hoefde je aan het einde van Hermanus alleen het brugje over en je vond een speeltuin, zandbak, voetbalveld, tennisbaan en jeu de boul veld en zelfs rozentuin en een fiets en wandelgebied tot plein 40-45. Mijn straat had een grote stoep en op zondagen speelde we met 10 tallen vriendjes en vriendinnetjes boompje verwisselen, slagbal met rondje en tekende een schip op straat en de kapitein gaf aan “we gaan van het voordek naar ..... stuurboord of naar het zwembad” de laatste arriverende viel hijgend af. Ook stoepranden en met een heen en weer touwtjes systeem, briefjes sturen aan buurkinderen was populair. <br />Of op het balkonnetje dakzwervers en waterballonnen maken of met z’n allen uitje’s schillen die later in het zuur gingen.

Ton van Workum

Geschreven of verteld door Ton Van Workum (2)