Mijn tijd op de Henricus

De fijne jeugd in Slotermeer 1954 tot 1980

Als middelste zoon van een gezin met drie jongens woonde ik tot medio 80-er jaren in de Hermanus Coenradistraat en 'sleet' mijn lagere school tijd en de nadien mijn jeugd- en verenigingsjaren rond de Catharina kerk.

Hermanus Coenradistraat. Architect: Johan Brouwer (1884-1966) -  april 1954 - foto: Stadsarchief Amsterdam

Hermanus Coenradistraat. Architect: Johan Brouwer (1884-1966) - april 1954 - foto: Stadsarchief Amsterdam

Ondanks het feit dat in in 1993 te gast was op de school reünie op het schoolplein, zijn mijn herinnering aan mijn schooltijd wat wazig.
Ik wisselde nogal eens van klas en vond het zo gezellig dat ik wat meer jaren nodig had. hierdoor lopen namen van klassen en de leerlingen nogal eens door elkaar (las wel Fred Mom, Ronald Honselaar en voeg toe dat Nico zuidervaart mijn vriendje was, Marjan  Inden is mij ook zeer zeker bekend). Namen en herinneringen zijn tevens vaag door een paralel en druk sociaal verenigings en straat verleden. Vandaar dat de reünie wel een straat / drumband reünie leek en vond ik helaas te weinig en minimaal schoolvrienden. Schoolvriendinnen zou ik vermoedelijk pas herkennen als ik op jaarlijks wel gemengde glijbanen aan het eind samen weer te vallen zou komen. Of door 's morgens in de kerk eens niet de sterren op het plafond te tellen, maar door stiekem te kijken naar het meisjesvak in de banken rechts. Ook ik mocht proef gaan zitten op de nieuwbouw en ging de eerste jaren achter Plein 40/45 naar een noodschool. Herinner me een Burger leraar meester Jansen. En in de 6e het eerste jaar van de Cito. En heb nog een trauma van de einde school musical, Tijl Uilenspiegel, waar ik op  mijn 'zangtalent' voor een hoofdrol werd verkozen en “dat vind ik wonderschoon” op de tonen van het Engelse volkslied kon en mocht zingen. Bij de generale bleek plankenkoorts en ik degradeerde tot niets zeggende en koor zingende heraut aan de zijkant.
Hoop via wellicht aanwezige foto’s van klassen eerste 6 jaren Henricus en Lydwina bij aanwezige “gezichten en herinneringen” weer namen te vinden.Van de jaren na de lagere school heb ik uit mijn Hermanus, Slotermeer, drumband en crypte disco jaren nog veel herinneringen en fotomateriaal.

Ton van Workum *24-8-1953, sinds 3 jaar weer in Noord Holland in Purmerend.