Naar school

Lekker lopen

Neen, naar school nam je niet de fiets ( laat staan dat je met de auto werd gebracht) je liep of rende en gaande weg schoven “lotgenoten” aan.

Burgemeester de Vlugtlaan 188 (ca.)-186-184 (links, vlnr.). Met vuilnisbak stadsreiniging; gezien richting Bos en Lommerweg. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam. <p><a href="https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/10009A005245">https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/10009A005245</a></p>

Van de Hermanus naar de Henricus was het circa 4 kilometer, maar na het oversteken van De Vlugtlaan “liep” je door een deel van Slotermeer met veel groenstroken waar je over heggen kon springen of duiken en dus binnendoor kon.

Op de terugweg pikte je een andere route en die van mij ging vaak langs Kraaipoel op De Vlugtlaan voor indien gespaard een singeltje van fl. 4,95 of wekelijks de gedrukte Top 40.

Los van schoolvrienden, die ik vooral herinner uit de “zwoele” verjaardagsfeestjes,  met als “concurrenten” de geliefde leden van de Monkey’s, in de laatste jaren van de lagere school, kwamen mijn vrienden en vriendinnen in de jaren nadien veelal uit de leden en aanhang van Jeugddrumband Catharina.

Los van de marsen door de straten van Slotermeer en de concoursen op Plein 40-45, was het clubhuis en oefenlokaal geregeld de ontmoetingsplaats. Natuurlijk was er in de vroege jaren de film op zondagmiddag met o.a. de film van de Boefjes. Maar wat in ‘60 /‘70 begon met een spelletje middag of avond, groeide in de jaren 70 uit tot disco de Crypte, (onder de Catharina kerk) populair en dus druk en soul muziek en de soul shuffle brachten menig potentieel Slotermeer gezin bij elkaar.

In die tijden was ook een muziekkorps Banda Chrispolti uit Todi Umbrië Italië  te gast in Slotermeer. De Italiaanse muzikanten sliepen bij gastgezinnen. Al snel waren de boys zo gezien bij de Slotermeer dames, dat het bestuur met ouders mee op zoek kon naar dochter (lees kwam altijd goed, maar was dus de niet digitale voorganger van Amber Alert).

Thea Mous

reactie op verhaal van "Naar school"van Ton van Workun