Nieuw West: wel divers, maar niet (altijd) inclusief

Van Almelo naar Amsterdam

Ik trek aan de fraaie koperen deurbel en een deuntje fluitend opent Kamal de deur van zijn huis in Slotermeer. ‘Hallo Ruud, let niet op de rommel, dat is altijd zo’, zegt ie met een grijns. Vanochtend trok ik ook al aan de bel, waarop Kamal voorzichtig en wat slaperig om de hoek van de deur keek. ‘Hebben wij afgesproken?’, fluisterde hij. ‘Ik had wel ‘interview’ in mijn agenda staan, maar verder niets en vrienden uit het oosten van het land die hier hebben overnacht slapen nog.’ En zo verschoven we onze afspraak naar vanmiddag.

Ik had Twente wel een beetje gezien
Kamal Eric Bergman (1979) is een zoon van een Marokkaanse vader en een Hollandse boerin (‘niet echt, maar zo noem ik haar altijd, omdat ze op een boerderij woonde’).
Hij is geboren in Almelo en in 2006 naar Amsterdam gekomen.

Een jongere Kamal (met haar) in Almelo

En met aanzienlijk minder haar, maar wel al een gitarist ten top

‘Ik had Twente wel een beetje ‘gezien’ en wilde nieuwe dingen doen en ontdekken, en hier in Amsterdam was meer te doen op gebied van cultuur en muziek.’ Kamal woont samen met Pepijn. Ze hebben eerst in Geuzenveld gewoond, zijn vervolgens naar de buurt bij de Willem de Zwijgerlaan verhuisd, maar de woonruimte was daar erg klein en de omgeving minder divers, minder levendig en minder groen dan Nieuw West. ‘Dus in 2014 zijn we naar dit deel van de stad teruggekeerd.’

Een carriereswitch
‘Ik heb een tijd bij Nuon gewerkt, maar heb toen met een opleiding een hele switch gemaakt naar ZZP-er in de hulpverlening, o.a. als coach en ik speel gitaar in de band ‘The Sound Press’.

Optreden met The Sound Press

En zo zijn de dingen die ik echt leuk vind eindelijk bij elkaar gekomen.’ Daarnaast houdt ook hij (net als ikzelf) van schrijven en heeft zijn eigen site met o.a. columns en gedichten (www.kamalbergman.nl)

Waarom Nieuw West?
In rappe zinnen vertelt hij waarom Nieuw West hem zo bevalt. ‘Van Eesteren heeft een prachtig ontwerp voor dit stadsdeel gemaakt, met veel ruimte rond de Sloterplas en er is veel diversiteit.’ Er zou naar zijn mening nog wel wat meer cultuur bij kunnen. ‘Alhoewel men wel bezig is met bijvoorbeeld New Metropolis en Hotel Buiten. Zelf ben ik iemand die als ik ergens kom wonen gelijk wat voor de wijk wil doen met ideeën.’

Over die diversiteit meent hij dat die er wel is, maar niet altijd inclusief. ‘Het is een beetje gevleugelde kreet geworden, maar ik constateer dat mensen hier helaas toch nog veel langs elkaar heen leven. Toen ik dat een keer tegen iemand zei kreeg ik als antwoord: maar moet  inclusiviteit dan? Is het noodzakelijk?
‘Enfin’, zo zegt hij tot slot, ‘daar kun je dus nog flinke discussies op loslaten.’