"Ze vroegen arbeid, er kwamen mensen"

Van het Tuinstadtheater

1 Fan

Eerder al was de voorstelling, die verhaalt over een groep mensen van diverse pluimage, leeftijd en afkomst wachtend voor de balie van een overheidsinstelling, te zien in de Meervaart.

Beeld uit de voorstelling

Mijn schoonzus José van Gestel nodigde ons op haar verjaardag (5 maart) uit om in het Pleintheater aan het Sajetplein in Amsterdam Oost de voorstelling bij te wonen van het Tuinstadtheater ‘Ze vroegen arbeid, er kwamen mensen’. Een bewerking van het gelijknamige boek van Stichting De Driehoek en ter ere van het 60-jarig bestaan van Nieuw West. Zij speelt de rol van loketbeambte.

De zaal is donker en we nemen hoog plaats op de kleine tribune om goed zicht te hebben op alles. Het licht floept aan. Er ontrolt zich een bij vlagen absurdistisch schouwspel van mensen die al wachtend gesprekken hebben over de buurt, de problemen, de oude en de nieuwe bewoners en herinneringen aan hoe het was, dooraderd met fraaie zang en muziek.

Een stukje van de voorstelling op YouTube.

De essentie van het stuk raakt je als bewoner van Nieuw West in het hart. Je beleeft in de verhalen als een film je eigen verhuizing naar Nieuw West en alle aardigheden en eigenaardigheden van je buurtgenoten. En ja, ook ik heb vaak bij voor de balie van het Tuinstadhuis gestaan en gezeten, rondkijkend naar die prachtige verscheidenheid van mensen en luisterend naar hun gesprekken.

Kortom, een feest van herkenning, wat nog werd versterkt toen Leo Westra (een van de acteurs) en ik na de voorstelling tot ontdekking kwamen dat we beiden ooit hadden gekorfbald bij Rohda op het veld aan de Balboastraat in Oud West.
‘Weet je nog wel oudje’ mag af en toe.
José en overige acteurs en musici: bedankt!