Verdichtingsdrang versus licht, lucht en ruimte

Het gedachtegoed van Cornelis Van Eesteren versus de verdichtingsdrang van de gemeente

Dit is een opiniestuk met historische strekking.

Tennispark Sloterplas met voormalige kantine tussen Ringspoorbaan en Burgemeester Cramergracht met op de achtergrond de Sloterplas, 14 juni 1960 - Stadsarchief Amsterdam

Amsterdam was ooit een kleine nederzetting aan de rivier de Amstel. De kleine nederzetting groeide uit tot de grote stad die het nu is. Vooral na de Tweede Wereldoorlog groeide de bevolking explosief. Amsterdam had dringend nieuwe huizen nodig. De Amsterdamse stedenbouwkundige Cornelis Van Eesteren kreeg de opdracht een uitbreidingsplan te maken. Dit resulteerde in het Algemene Uitbreidingsplan, kortweg AUP genoemd.
Cornelis Van Eesteren, de geestelijk vader van onze Westelijke Tuinsteden, introduceerde losstaande woonblokken met veel licht, lucht en ruimte voor groen tussen de blokken. Heel anders dan de vooroorlogse gesloten bouwblokken binnen de Ring. “Licht, lucht en ruimte”, staan voor het gedachtegoed van Van Eesteren. Helaas is de gemeente Amsterdam druk bezig dit gedachtegoed om zeep te helpen. “Verdichten” is het sleutelwoord van de gemeente. “Verdichten” betekent veel woningen bouwen op kleine binnenstedelijke locaties. Bij gebrek aan geschikte locaties schroomt de gemeente niet om te willen bouwen op locaties die  andere maatschappelijke functies hebben waar jong en oud gebruik van maken.
Voorbeeld van dit “verdichten” is onder andere te vinden rondom het Osdorpplein. Slotermeer dreigt nu ook het slachtoffer te worden van deze verdichtingsdrang. De locatie waarop het tennispark Sloterplas, gelegen bij de Sloterplas, is gevestigd, is volgens de gemeente een geschikte locatie om woningen te bouwen. De tennisfunctie blijft weliswaar in afgeslankte vorm behouden maar toch moet het park gedurende de bouw (lees ongeveer 2 jaar) de deuren sluiten. Op het postzegeltje grond wat overblijft moeten 565 woningen komen. Hoe dan! Nou gewoon, dicht op elkaar en de lucht in! Dat dit in strijd is met het gedachtegoed van Cornelis Van Eesteren deert de gemeente totaal niet. Evenmin doen de bezwaren van de omwonenden van het tennispark en derde partijen ertoe. Zo gaan onze bestuurders om met ons als bewoners en ons culturele erfgoed. Of dit nou een gedachtegoed is of het de Sloterplas betreft of prachtige panden zijn. Voor onze bestuurders is niets maar dan ook niets heilig! Met alleen een mooi paviljoen aan de noordkant van de Sloterplas doen we Cornelis Van Eesteren veel te kort. Daarom bewoners van Geuzenveld en Slotermeer, help het gedachtegoed van Cornelis Van Eesteren in ere te houden en stop de licht, lucht en ruimte van onze bestuurders!

Hans Staphorsius

Verdichtingsdrang

Beste Elly,

Bedankt voor dit artikel over het loslaten van de uitgangspunten van van Eesteren bij de huidige bouwplannen. Goed dat je het signaleert en in de gaten houdt.