De slag om het Weilandje Vrije Geer

Kijk naar de film in drie delen!

Sloten-Oud Osdorp

De spannende strijd (1992 -2020) om drie hectare weiland bij het oude dorp Sloten in Amsterdam groen te houden. De films tonen hoe je succesvol actie voert tegen de gemeente. Ze zijn daardoor een praktisch en inspirerend voorbeeldproject.

Logo 'De slag om het Weilandje de Vrije Geer.'

Klik hier om naar de films te gaan.

Anne Nicolai

Prachtige terugblik en leermoment voor de toekomst

Met veel plezier naar de serie de "Slag om de VG" gekeken. Als Slotenaar heel leuk om een aantal oude bekenden tegen te komen. Maar vooral indrukwekkend om te zien hoe een kleine gemeenschap zich kan inzetten voor behoud van een belangrijk stuk natuur in A'dam. Dit met vooral het comité "Behoud het Weilandje VG" (m.n. fam Frankfurther) als creatieve en drijvende kracht.

De kwaliteit van de film is mooi (scherpte en kleuren) en oude scenes zijn goed ingeweven. Complimenten !

Wat echter vooral belangrijk is te melden, dat het huidige natuurpark Vrije Geer nu een  prachtig stuk gevarieerde natuur is geworden, die het oude dorp Sloten nog meer een bijzondere uitstraling geeft. Daarnaast vormt het gevarieerde natuurgebied een corridor en kraamkamer voor allerlei soorten flora en fauna. Afgelopen week veelvuldig de koekoek gehoord, een soort die inmiddels op de Rode Lijst staat. En ook "in details" is het gebied bijzonder. Zo barsten de sloten van de watervlooien, een belangrijke indicatie dat de waterkwaliteit heel goed is.

Kortom, de acties van destijds hebben voor A'dam ZW een belangrijk stukje natuur behouden. Een mooi voorbeeld hoe burger-participatie kan uitwerken.

Tineke Rombout

Complimenten

Wat een geweldig drieluik heb je gemaakt Tamar!

Vooral laat deze film de sterke wil zien van een groep omwonenden die door hun vasthoudendheid om het weilandje Vrije Geer te behouden, heeft opgebokst tegen de toen heersende ambtelijke en politieke macht. Een weilandje/strook groen als buffer dat zo belangrijk is om het zicht om het historische erfgoed van het dorp Sloten te beschermen.

Je vader en broer die zo jammerlijk verdronken zijn in Indonesië, maar gelukkig het behoud wel hebben meegemaakt, zouden supertrots op je zijn geweest dat je dit strijdbare document hebt weten te maken.

Groet,

Tineke Rombout

Voorzitter Vereniging Promotie Westelijke Tuinsteden

Liesbeth Stricker

geweldig

met ontzettend veel genoegen gekeken naar deze films, Tamar bedankt.

Met mijn zus Ria en buurtbewoner Gerard Molewijk heb ik ook handtekeningen voor het referendum, op de vrije zaterdagen in weer en wind, opgehaald, bij de ingang van de AH op het Sierplein. Wat ik miste in de film was bij het inzamelen van de handtekeningen het geweldige idee van Hans P. Frankfurther om studenten met hun 'gratis' OV-jaarkaart in te schakelen. Ik herinner mij nog dat ons gemeld werd dat studenten in de trams tussen CS en Oost, CS en West etc. heen en weer reisden en de medepassagiers om een handtekening vroegen. Je moet er maar op komen maar slim was dat natuurlijk zeker wel.

Bert Stamkot

Weilandje Vrije Geer - Geschiedenis en realiteit

Met veel genoegen heb ik de driedelige documentaire bekeken over De slag om het weilandje Vrije Geer. Het is een prachtig in beeld gebracht en goed gepresenteerd stuk geschiedenis, over een gemotiveerde strijd om veel meer dan een weiland met zicht op de skyline van het dorp Sloten. Overtuigen en actievoeren gaat niet vanzelf, argumenten en communicatie blijken essentieel en dat komt ook in deze documentaire tot uiting. Uiteindelijk bracht hier een referendum met positieve uitslag succes. Maar juist ook het vervolg mag er zijn. De Vrije Geer is een heerlijk natuurgebied geworden. Twee decennia geleden heb ik - met zovelen - niet meer dan een stem uitgebracht voor het weilandje. Nu smaken wij het genoegen om er als team van vrijwilligers iets aan het onderhoud te mogen doen en van de natuur te genieten.

Tamar Frankfurter c.s., gefeliciteerd met het resultaat!        - Bert Stamkot -