Kleurrijk Sloten

Inzending 25 van Tamar Frankfurther

Als geboren Slotenaar wilde ik natúúrlijk ook meedoen aan deze schilderwedstrijd. Maar als organisator van de wedstrijd kon dat eigenlijk niet… Vandaar dat ik mijn schilderij buiten mededinging (als 25e bijdrage) heb ingeleverd.

50 x 40 cm - 2021

50 x 40 cm - 2021 Door: Tamar Frankfurther

Met ‘Kleurrijk Sloten’ wil ik laten zien en voelen hoe divers de historische Slotense dorpskern anno 2021 nog altijd is. Het dorp Sloten heeeft een (kleur)rijk verleden, die dankzij vele vrijwilligers – sinds 1963 (verenigd in de werkgroepen van) de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp – vooral in de vorm van het geredde vastgoed nog springlevend lijkt.

Ook passende nieuwe invloeden in oude dorpskern

Nieuw is de in de jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwde en in 1991 door Koningin Juliana geopende Molen van Sloten. De molen is – vanwege zijn intacte originele kap uit 1874 en zijn huidige belangrijke maatschappelijke waarde – sinds kort een provinciaal monument. Het Dorpsplein met pomp is het nieuwe hart van het dorp, waar dorpsfeesten worden gehouden en bezoekers uitrusten op een bankje. Wie niet beter weet, denkt dat pleintje er altijd al zo bijlag. Niet dus! Mijn broer Guido heeft in 1990 – ter gelegenheid van een grondige herprofilering op het dorp – bedacht hoe het plein voortaan mooi ingericht kon worden. Daarvóór was het plein ruim dertig jaar in gebruik als speelplaats van de openbare Sloterschool. Rot in de jaren vijftig stond op deze plek het grote café Speeltuin (het Rechthuis).

Ooievaarsnesten op Sloten

De ruimdenkende protestantse gemeente in de oude Sloterkerk staat er natuurlijk al veel langer. Sinds de Middeleeuwen stond op deze plaats al een kerkgebouw, maar de huidige Waterstaatskerk stamt uit 1861. Oude foto’s tonen dat op het dak van de Sloterkerk ooit een ooievaarsnest was bevestigd. Of er ooit gebroed is, betwijfel ik. In 2021 werden voor het vijfde jaar wél even verderop ooievaartjes geboren op het in 1995 zwaar bevochten Weilandje Vrije Geer. De lichting 2021: twee inmiddels geringde jongen. Zijn beiden meteen nu vereeuwigd. Tegenwoordig heet deze groene oase ‘Natuurpark Vrije Geer’. Het gebiedje van drie hectare is nu een belangrijke ecologische schakel binnen de Hoofdgroenstructuur De Groene AS.

Even verderop bij de voormalige pastorie: de reusachtige rijksmonumentale rode beuk. Uit recente wetenschappelijke metingen blijkt dat de boom rond 1865 geplant is. Vermoedelijk door de toenmalige dominee, die ernaast woonde. Toen het Parool in 2011 een wedstrijd uitschreef voor de mooiste boom van Amsterdam, won ‘onze’ Slotense boom de hoofdprijs.

Natuurlijk staat ook het ‘pannenkoekenhuisje’ van Ben en Ineke Meijer aan het sfeervolle Dorpsplein op mijn schilderij. Het actieve en sociaal betrokken echtpaar vervult al decennialang een prominente rol op het dorp. Mijn virtuele wandelingetje eindigt bij het kleinste Politiebureautje van Nederland, dat een groot deel van het jaar in weekenden is geopend voor een echte cel-ervaring. Natuurlijk valt er nog veel meer over Sloten – een echt poezendorp –  te vertellen.

Kom vooral eens een kijkje nemen en verbaas u erover hoe u – aan de rand van het moderne stadsdeel Nieuw-West – plotseling een heel andere wereld betreedt!

Terug naar het overzicht van de inzendingen.

Jeannette