Iedere ochtend dat uitzicht

Verteller: Tahar el Karraz
Van Tijenbuurt, Geuzenveld

'Ik ben verknocht aan de buurt en aan de omgeving.'

Het uitzicht vanaf het balkon van Tahar en zijn gezin Sportpark Ookmeer. Foto: Ruud van Koert, mei 2007

Tahar el Karraz is 44 jaar en een Nieuw West-er in hart en nieren. In 1976 kwam hij vanuit Marokko op 13 jarige leeftijd naar Amsterdam en groeide op in de Derkinderenbuurt. ‘We waren met nog twee andere Marokkaanse gezinnen zo’n beetje de eerste ‘buitenlanders’ in de buurt’, herinnert hij zich met een brede grijns, ’verder alleen maar Hollandse vrienden. Goeie vrienden’. In 1992 is hij in de Van Tijenbuurt komen wonen en met z’n vrouw en 5 kinderen zouden ze niet anders willen. ‘Ik ben verknocht aan de buurt en aan de omgeving. Moet je even kijken’. Hij loopt naar de deur van het balkon en schuift het gordijn verder opzij. ’Hiermee sta ik iedere ochtend op. Dat is toch onvervangbaar! Met een breed gebaar showt hij me zijn uitzicht over de groene sportveldenzee van sportpark Ookmeer alsof het zijn stuk land is. En dat is het ook een beetje. ‘Ik ben gek op sport en organiseer regelmatig kickbokswedstrijden in sporthal Ookmeer, maar ook ’s zomers buiten tijdens de Watervaldagen aan de Sloterplas. In Bos en Lommer ben ik daar ooit mee begonnen.’
Hij vervolgt: ’helaas wordt het hier allemaal afgebroken en dat doet wel pijn na 15 jaar, omdat ik ook niet weet wat ons te wachten staat; waar we een woning zullen krijgen. De planning is nu april 2008, maar zoals de afgelopen jaren met de woningbouwvereniging wel vaker is gebleken blijft er onzekerheid, en in aanmerking komen voor de nieuwbouw zal heel moeilijk worden.’
Maar z’n herinneringen kunnen ze hem niet afnemen.
‘In 1990 hebben we, weet ik nog, een groot buurtfeest gehouden. We gingen toen onder andere met een soort waterrad door de gracht’, en na enig nadenken: ‘Ja, die vaart die bij De Brug uitkomt. Geweldig was dat.
Ach, en een van m’n liefste plekjes is de garage hier beneden op nummer 16. Daar kom ik met m’n vrienden uit de buurt bij elkaar voordat we gaan fietsen of hardlopen. Dan kletsen we eerst wat en na het sporten komen we hier weer terug en kletsen we verder en drinken thee. Eigenlijk is het een soort hangplek voor oudere jongeren’.

Link naar meer verhalen uit de Van Tijenbuurt.

Bekijk meer afbeeldingen

Favoriete hangplek van Tahar. Foto: Ruud van Koert, mei 2007 Favoriete 'hangplek' van Tahar. Foto: Ruud van Koert, mei 2007

Tahar el Karraz Bij de deur naar het balkon. Foto: Ruud van Koert, mei 2007

youssef

familie???

hallo ik ben ook een el karraz ik dacht misschien ben ik wel familie van je ik hoor het graag me email adres is elkarraz@casema.nl