Sneeuwbal

Verteller: Bas Kamps
Auteur: Bas Kamps
Sneeuwbal

Sneeuwbal

Hier aan het 13e-eeuwse zeedijkje, de Spaarndammerdijk, ligt nu een sportpark Spieringhorn. De reuzebal symboliseert het sportieve karakter. Het sneeuwde horizontaal tijdens mijn middagwandeling. Een stukje verderop de voetbalvelden van DWS, ooit in 1964 landskampioen. Door Wilskracht Sterk. Met Jan Jongbloed in het doel.

Als je wil zien hoe vergankelijk landelijke roem is, kan ik je aanraden daar eens een kijkje te nemen. Rechts de velden van een Turkse sportclub, Türkiyemspor, waarvan de voorzitter, Nedim Imaç, een aantal jaren geleden vermoord is. Het eerste elftal dat steeds weer kampioen werd bij de amateurs, bleek gefinancierd uit de heroïnehandel. Na zijn dood ging ook die club kapot.

Het lijkt alleen maar saai hier. We zien hier zo veel meer; gestolde ontluistering en een sportief demasqué.