Voorbij Grenzen

Derde prijs

50 x 70 cm Door: Gerrie Bevers

Juryrapport:
De derde prijs gaat naar een bijzonder “expressief en eigenwijs schilderij met een unieke eigen stijl”. Het is bijzonder hoe de kunstenaar een figuratieve afbeelding organisch combineert met abstractie. Dat maakt het schilderij heel origineel. De jury herkende meteen als hart van het schilderij de plattegrond van de voormalige gemeente Sloten met de meren. Daar omheen het groen van het polderlandschap en aan de randen de nieuwbouw van stadsdeel Nieuw-West, die over het vroegere Sloten heen is gebouwd. Rondom wat resteert van Sloten nadert de nieuwbouw steeds dichterbij. Het vraagteken over de toekomst is veelzeggend: Zullen de weinige resten van de voormalige gemeente Sloten die nog over zijn wel behouden blijven? De jury vond het bijzonder dat het de kunstenaar lukte om hen zo te laten filosoferen over dit schilderij. Het nodigt uit tot het oplossen van de puzzel, tot interpretatie. Het is abstract, maar tegelijk ook figuratief en het legt daardoor duidelijk verbinding tussen vroeger en nu. En dat is waar het in deze prijsvraag over ging.

Toelichting van Gerrie

Voorbij Grenzen’; de route van de ontmoeting. Met de achtergrond in drie vlakken:

*Het linkervlak: De geografisch ligging van de terp. De aarde, het water en het licht zorgen voor vruchtbaar gewas.

*Het middenvlak: Interpretatie van een topografische kaart uit 1864 van de gemeente Sloten waarin haar grenzen de vorm van een hart laat zien.

*Het rechtervlak: De oeroude sloot en haar oevers bij het dorpje Sloten.

Om deze drie basisvlakken heen heb ik een abstracte rand van woonwijken en industrialisatie geschilderd met symbolische open deuren waarvandaan nieuwe routes worden gelopen en nieuwe ontmoetingen kunnen plaatsvinden.
Dankzij verbondenheid en daadkracht van mensen die tegenstand hebben geboden is de Vrije Geer nu een erkend natuurpark. En heeft het dorpje Sloten een beschermde status gekregen. Het heeft als resultaat dat door de wilskracht van mensen middels dit Natuurpark ‘de Vrije Geer’ als oase is gered, waar plant, dier en mens zich verbinden met elkaar.

Terug naar het overzicht van de inzendingen.

Att