Oproep behoud Pius X kerk

Slotervaart

De rooms-katholieke Heilige Pius X-kerk aan de Justus Halbertsmastraat.

Bond Heemschut roept u op om een handtekening te zetten voor het behoud van de karakteristieke kerk Pius X

Beste buurtbewoners.

Zoals jullie wellicht weten heeft de Pius X kerk te Slotervaart onlangs definitief haar deuren gesloten. De kerk heeft de afgelopen tijd onderdak geboden aan de diensten van de Poolse gemeenschap en staat nu helaas leeg. De vraag is nu dus wat de toekomst voor het gebouw gaat brengen.

Omdat de kerk een belangrijk gebouw in de stijl van de Bossche School en bovendien een beeldbepalend element in de buurt is hebben verschillende erfgoedorganisaties zich op de kerk geworpen. Het doel van ons is het behoud van deze prachtige kerk en de kerk daarnaast ook een nieuwe en passende functie te geven. Het stadsdeel Slotervaart is op de hoogte van onze acties en de waarde van de kerk maar lijkt samen met het Bisdom Haarlem toch te kiezen voor de makkelijkste en in hun ogen goedkoopste optie, en dat is sloop. Binnen het stadsdeel lijken sommige mensen namelijk te denken dat de buurt deze kerk liever kwijt is dan rijk. Daar geloven wij niks van!

Wilt u als buurtbewoner deze kerk behouden? Dan is het belangrijk om uw handtekening te plaatsen bij Eigenwijks. Deze handtekeningen zijn naast de monumentenaanvraag door het Cuypersgenootschap hopelijk het bewijs voor het stadsdeel dat ze de kerk echt moeten behouden!

In het kantoor van Eigenwijks liggen enkele handtekeningenlijsten met ook wat meer informatie over het kerkgebouw. Het adres van Eigenwijks is Jan Tooropstraat 6 te Slotervaart.

Alvast bedankt voor de moeite.

Als u meer informatie wilt hebben kunt u contact opnemen met Norman Vervat van de Bond Heemschut: vervat2000@yahoo.com

Norman Vervat, Heemschut.

helaas

Frank

decorstuk

Wat is er tegen decorstukken? Gesloopte kerken komen nooit terug, verbouwde kerken kunnen herverbouwd worden. Kerken slopen is minachting voor onze eigen geschiedenis, zeker bijzondere gebouwen als dit. Maar het is geloof ik al te laat. Het bisdom geeft niets om cultuurhistorie: sloop maar liever dan herbestemmen. Maar ja, de katholieke kerk wordt nu eenmaal niet gekenmerkt door wijsheid of visie....

Maarten Meijs

Pius x moet blijven

Er zijn niet zo veel kerken in de Bossche stijl en dit is een mooi exemplaar. Voor mij zijn exterieur en interieur onlosmakkelijk met elkaar verbonden. Het volplempen van de kerkzaal met hokjes (woningen of werkruimten0 tast dit gebouw net zoveel aan als sloop. Alleen als de kerkzaal grotendeels intact kan blijven is instandhouding wenselijk, anders wordt het een decorstuk.

Bart de Groot

de Pius X kerk

Buurthuizen genoeg in slotervaart, dat is het probleem niet. Een echt theatertje zou wel interessant zijn. Aangevuld met bedrijfs/werk ruimten voor creatieven en een internetcafe annex Koffiebar.
Kunst en kerk hebben altijd veel met elkaar opgehad dus das een prachtige bestemming. Lang leve de machtswellust van het bisdom, die doet ons weer beseffen wat we belangrijk vinden.
Voor een indruk van zo'n plek voor jonge creatieven: www.beehives.nl ook in slotervaart, alleen slotervaart kan nooit genoeg creatieven onderdak bieden. Hoe meer en hoe mooier, hoebeter.
Groet,

CM Aarssen-Blom