LEF! Straatkunst en nog veel meer.

Geuzenveld, artKitchen
L E F !

L E F !

Groepstentoonstelling van 30 maart tot en met 4 mei in the artKitchen Gallery.
Deelnemende Kunstenaars: Arne Toonen - Hugo Kaagman - Jack Reubsaet - Luuk Bode - Peter Pontiac - Ottograph - Moritz Ebinger - Yrrah.

L E F !
Ga de straat op! Kom naar de opening van LEF op 30 maart van 15:00 tot 17:00 uur.

Er is nauwelijks meer artistieke LEF in Nederland! Zijn kunstenaars binnen het kunstcircuit te rustig?

Jan Sluijters was in zijn tijd geen uitzondering. Hugo Kaagman lijkt dit wel te worden. Met koppen als 'Provocerende Wilderkunst verwijderd' haalde de Amsterdamse kunstenaar Hugo Kaagman afgelopen week halsoverkop alle kranten en televisieprogramma's. Het sensationele nieuws ging over een, in Kaagman's ogen braaf geportretteerde Wilders, die in associatie wordt gebracht met de persoonlijkheid van Adolf Hitler en de betekenis van Last train to Doomsville. De kunstenaar werd door politie geadviseerd de 'provocerende' doeken weg te halen uit angst voor tegenreacties.

Is er in Nederland nog wel ruimte voor grappen en kritiek? Vrijheid van meningsuiting lijkt opeens niet meer alom geldend te zijn. Waar gaat dit naar toe?

Al geruime tijd verwerken kunstenaars hun persoonlijke kritieken op politieke en maatschappelijke actualiteiten in hun kunstwerken. Voor de kunstenaars in deze tentoonstelling werk kunst als een reflectie op de actualiteiten, als een manier om het publiek na te laten denken over maatschappelijke en sociale problemen. Niet perse op een provocerende wijze, maar juist door middel van het aanstippen van hedendaagse gebeurtenissen.

De van oorsprong op de straat geïnspireerde kunst heeft een ontwikkeling doorgemaakt die inmiddels niet meer over het hoofd gezien kan worden. De authenticiteit en kracht van de oorspronkelijke inspiratiebron is sterk aanwezig in het werk van de tentoongestelde kunstenaars. De uiteenlopende persoonlijk ontwikkelde stijlen en werkwijzen laten een grote diversiteit zien, terwijl de inspiratiebronnen zichtbaar blijven. De straat, cartoons en grafisch ontwerp zijn uitgangspunten van waaruit deze kunstenaars een eigen weg zijn ingeslagen. Door hun inhoud, techniek en beeldtaal hebben zij deze oorspronkelijk ondergewaardeerde kunstvorm op geheel eigen wijze uitgewerkt tot sterke autonome werken.

Terug naar het gevoel, betrokkenheid in plaats van onbereikbare kunst! Het leven in beeld met al zijn aspecten, in plaats van kunst volgens regels, passend in het stramien van de kunstwereld van tegenwoordig.
In de expositie LEF laat artKitchen Gallery werken zien die echt, ruig, rauw en onverbloemend van de muren spetteren. Zonder censuur!

Jeannette Dekeukeleire

artKitchen gallery