Andere kijk op Buurtwinkels

Amsterdam West

Zaterdag 31 mei 2008 is de werkgroep Buurtwinkels van het Geheugen van west op werkbezoek geweest bij het Amsterdams Historisch Museum.

Vrolijke anekdotes tijdens de rondleiding Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 31 mei 2008

Na een heel interessante rondleiding - wat is er toch veel te vertellen en te leren over Amsterdam - hebben de leden van de werkgroep uitgebreid gesproken met de conservator van het museum.
Deze legde uit dat vooral objectieve verhalen over buurtwinkels van belang zijn voor het museum en voor het historische onderzoek. Dus los van het sentiment ook de harde werkelijkheid beschrijven van lange dagen hard werken voor de winkeliers en hun gezin. En hoe makkelijk het is dat supermarkten nu soms 7 dagen per week open zijn met langere openingstijden en een heel uitgebreid assortiment.

Onze verhalen - als ze al gebruikt worden - kunnen bijvoorbeeld in de tentoonstelling terugkomen als voetnoot of als ondersteuning bij de beschrijving van een object.
Ook sprak hij over het belang van bewaren van gewone objecten omdat de tijd altijd verandert (bijvoorbeeld de telefoonkaart is nu al weer bijzonder) en het belang om deze objecten in een museum in een maatschappelijke / sociale context te plaatsen omdat ze anders alleen voor een individu interessant zijn.

Al met al een heel leerzaam en ook leuk werkbezoek.

Gepubliceerd: 2 juni 2008
Met dank aan Joke Hilverda en Annick van Ommeren

Lees ook de andere verhalen en berichten in de rubriek Buurtwinkels.

Bekijk meer afbeeldingen

Geanimeerde discussie met de conservator (man met hoed) Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 31 mei 2008

Dieper ingaan op het historisch belang Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 31 mei 2008

De werkgroep Buurtwinkels Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 31 mei 2008

Channah

Buurtwinkels

Leuk verslag Joke en Annick.
Kleine kanttekening: volgens mij haalde dhr. Wagenaar het voorbeeld van de telefoonkaarten als naar in de geschiedenis korte tijd toch zeer kort in gebruik zijnde niet aan om aan te sporen om alles maar te bewaren. Uit werkervaring weet ik dat archieven en musea overspoeld worden met dit soort zaken, terwijl dezelfde archieven en musea al alert zijn op verdwijnende items.