De Unie van Vrijwilligers (UVV) Amsterdam

"Laatst had Tjitske wat eten voor me meegenomen en daaruit blijkt voor mij haar betrokkenheid."

Auteur: José Stolp
7 Fans

De UVV Amsterdam bestaat al 69 jaar. Gunda werkt daar 3,5 jaar als vrijwilliger. Zij is consulente voor de afdeling Vriendschappelijk Huisbezoek. Gunda koppelt vrijwilligers en cliënten in de regio Amsterdam West. Zij onderhoudt driemaandelijks contact met cliënt en vrijwilliger. Mensen kunnen zichzelf aanmelden of worden verwezen door de huisarts of een andere instantie.

Roel en Tjitske Bron: foto José Stolp

Gunda treft diverse mensen aan, vooral veel ouderen maar ook mensen, die in psychische nood verkeren of door omstandigheden een klein netwerk hebben gekregen.

Roel (69) is zo iemand. Hij zorgde vijf jaar voor zijn echtgenote die aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Door deze intensieve zorg kwam hij er niet aan toe zijn netwerk te onderhouden en raakte oververmoeid. Zijn enige zoon woont helemaal in Finland. Gunda vond een vrijwilliger, Tjitske die Roel elke twee weken bezoekt. Het bezoek bestaat uit een vast ritueel. Het eerste half uur drinken zij samen iets en daarna gaan zij meestal een stukje wandelen en ergens iets gebruiken. Zij gaan dan mensen kijken en gezellig praten over wat hen bezig houdt.

Voor Roel is dit huisbezoek van groot belang. Hij voelt zich er door gesteund en kan de zorg voor zijn vrouw beter een plaats geven. Want hoewel zij opgenomen is in De Poort, blijft hij zich verantwoordelijk voelen, zij het in mindere mate omdat zij niet meer thuis woont.

Tjitske is heel betrokken bij Roel en zij hebben een gevoelsband gekregen. Zij belt Roel ook zomaar wel eens op en heeft aangegeven dat Roel haar ook mag bellen als hij daar behoefte aan heeft.

Roel: ‘Laatst had Tjitske wat eten voor me meegenomen en daaruit blijkt voor mij haar betrokkenheid. We kunnen het heel goed vinden samen. We hebben goede gesprekken en lachen af en toe ook samen. Als we in het café zitten en naar mensen kijken dan hebben we veel plezier. Bij café Louter, waar we vaak komen, kennen ze ons al en worden we hartelijk begroet. Het bezoek aan dit café behoort tot ons ritueel’.

Roel heeft heel veel aan het bezoek van Tjitske en zou als hij zou kunnen, zelf ook vrijwilligerswerk doen voor de UVV. Hij is heel blij met Tjitske. Wilt u ook vrijwilliger worden bij de UVV dan kunt u zich aanmelden via de website: http://www.uvvnet.nl/amsterdam of bellen naar het kantoor op de Brouwersgracht 270B tel. 620 29 44, email: vh@uvvamsterdam.nl De afdeling Vriendschappelijk Huisbezoek is bereikbaar op dinsdag en donderdag van 09.00 tot 13.00 uur voor vragen en advies. Op andere tijden kunt u uw bericht inspreken, dan wordt er zo spoedig mogelijk terug gebeld. De dienstverlening door de UVV Amsterdam is kosteloos.

José Stolp

Dit stukje is in de Staatskrant/buurtkrant verschenen, mei 2014. Deze krant verschijnt gratis in het verspreidingsgebied van voormalig Stadsdeel Westerpark.

Frans van Loevezijn

UVV

Alweer zo'n 30 jaar geleden kwam er bijna dagelijks iemand van het UVV mijn demente
moeder thuis bezoeken. Zij zorgde voor de lunch en ging dan vaak nog met haar wandelen.
Omdat ik toen zelf nog werkte kon ik dat zelf niet doen. Een prachtige oplossing tot het
tijdstip dat mijn moeder werd opgenomen in een verpleeghuis. Ik ben daar het UVV nog
steeds dankbaar voor.

Willy

De afdeling Vriendschappelijk Huisbezoek UVV A'dam

Echt geweldig dat deze organisatie bestaat! Mooi werk en heel belangrijk in A'dam. Meeslepend geschreven door José. Als ik in de buurt woonde, nam ik ook zo'n taakje op me

linda de wolf

de unie van vrijwilligers Amsterdam

wat een hartverwarmend artikel. dit inspireert mij, ik ga hier ook mee aan de gang, zo maak je de wereld een beetje mooier!