Vrijwilligerscarrière

Auteur: José Stolp
Oud-West

Ineke Kruger-Oosterman is al 39 jaar vrijwilliger bij het Trefpunt. Voor haar inzet ontving zij bij haar 25-jarig jubileum als vrijwilliger, in juni 1997 een erepenning van de Gemeente Amsterdam uitgereikt door toenmalig wethouder Maarten Voster. Een jaar later, in 1998, kreeg zij een koninklijke onderscheiding, uitgereikt door de toenmalig Burgemeester van Amsterdam, de heer Schelto Patijn.

Ineke Kruger-Oosterman in 'functie' Foto: José Stolp, juni 2011

Ineke: ‘Ik heb hier heel veel meegemaakt. Fusies van de stichtingen die de buurthuizen beheerden, de oprichting van de Stadsdelen in 1990, sluiting van buurthuis De Reiger en het failissement van stichting IJsterk. In 1972 ben ik als vrijwilliger begonnen het Trefpunt, omdat mijn kinderen aan diverse activiteiten deelnamen en ze mijn hulp bij ‘het kinderwerk’ goed konden gebruiken. Als het herfstvakantie was dan hielp ik mee als de kinderen naar het Bosplan gingen. (Het Amsterdamse Bos blijf ik gewoontegetrouw het Bosplan noemen). Vanaf 1977 ondersteunde ik buurthuis het Trefpunt met de administratie. Dat hield in, de registratie van de cursisten en het beheren van de kas. Ook werkte ik twee ochtenden op de receptie en ben ik notulist geweest. De notulen werkte ik uit op een typemachine en met een stencilmachine vermenigvuldigde ik die. Stencillen was daar indertijd dé manier voor omdat er nog geen kopieermachines waren. Stencillen ging goed maar was veel werk. Ik typte ook alle giro’s uit van de clubs, zoals gymnatiek, badminton, jazzballet en de creatieve activiteiten. Ik heb het werk altijd met veel plezier gedaan en ik vind het heel jammer dat het nu door de bezuinigingen ophoudt. Wat mij stoort is dat de vrijwilligers officieel nog niets is meegedeeld. Dat geeft mij het gevoel dat wij niet belangrijk zijn, terwijl wij ons jaren hebben ingezet.’

Ineke Kruger-Oosterman krijgt in 1997 de erepenning van de stad Amsterdam van wethouder Maarten Voster Foto: collectie Ineke Kruger-Oosterman

De Gereformeerde Raamkerk
Ineke: “Op de plaats waar nu Verpleeghuis De Poort staat, stond de Gereformeerde Raamkerk. De kerk werd in de zestiger jaren van de vorige eeuw afgebroken en Verpleeghuis De Poort werd gebouwd met daarnaast buurthuis Het Trefpunt. Voorheen werden de activiteiten voor de buurt in het kosterhuis van de kerk georganiseerd. Omdat het kosterhuis ook afgebroken werd, werd er tijdelijk ruimte beschikbaar gesteld voor de activiteiten, in een woonboot in de Kostverlorenvaart aan de Hugo de Grootkade”.

Bekijk meer afbeeldingen

Ineke Kruger-Oosterman ontvangt het koninklijke lintje van burgemeester Schelto Patijn Foto: collectie Ineke Kruger-Oosterman