Buurthuizen Trefpunt en Straat&Dijk dicht door bezuinigingen

Auteur: José Stolp
1 Fan

Stichting IJsterk is in overleg met stadsdeel West - in verband met bezuinigingen - tot het besluit gekomen dat buurthuis het Trefpunt met ingang van 1 juli 2011 haar huidige functie als buurthuis zal moeten beëindigen. Buurthuis Straat & Dijk, dat in de Haarlemmerstraat gevestigd is, treft hetzelfde lot.

Buurthuis Het Trefpunt, 3e hugo de grootstraat 5 Foto: Google Maps

Dat bericht kregen bezoekers, gebruikers en omwonenden van buurthuis Het Trefpunt in de 3e Hugo de Grootstraat 5. Medewerkers van de buurthuizen hebben te horen gekregen dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Buurthuis De Reiger
In 2005 werd buurthuis De Reiger gesloten en hebben de medewerkers 1700 handtekeningen opgehaald tegen de sluiting. De actiebereidheid was indertijd nog groot, maar nu zien zij daar het nut niet meer van in, omdat buurthuis De Reiger ondanks vele protesten en ingezamelde handtekeningen toch dichtging. De functie van Kinderopvang blijft bestaan bij buurthuis De Reiger en buurtcentrum Straat & Dijk. Op de folder van IJsterk prijkt de mooie tekst: IJsterk stimuleert, ontwikkelt & verbindt mensen. Maar helaas zal dat binnenkort afgelopen zijn. De kosten voor diverse activiteiten zullen bij een particuliere instelling veel hoger zijn, dan bij buurthuis het Trefpunt, waardoor mensen buiten de boot vallen omdat zij dit niet kunnen bekostigen.

Afscheid buurthuis De Reiger In 2005

In het Trefpunt kunnen volwassenen tekenen & schilderen, naailes volgen, badmintonnen, gymnastieken, Spaanse les volgen en Tai Chi beoefenen. Verder zijn er sportclubs voor volwassenen en kinderen, een internetcafé, een maandelijkse lunchtafel en kan men varend inburgeren.
Bekeken wordt of er op de dagdelen waarop er geen kinderopvang is, zoals ’s morgens, ’s avonds en in het weekend gebruik gemaakt kan worden van het gebouw voor activiteiten. In het Trefpunt is mooie sportzaal en er is ook een podium en een piano. Het is jammer als dit niet benut wordt. Voor een theatergezelschap of toneelgroep zou dit een ideale oefenruimte zijn.

Het belang van buurthuizen
Ineke Kruger-Oosterman: “In 2005 beweerde men dat buurthuis de Reiger best opgeheven kon worden, omdat de mensen bij verzorgingshuis de Werf terecht konden. Maar de kaart- en biljartclubs, die al 20 jaar bestonden, legden snel het lootje. Zij hadden geen eigen ruimte bij de Werf en konden pas tegen twee uur ’s middags beginnen en moesten weer vroeg ophouden met hun activiteit, omdat de bewoners van de Werf het eten opgediend kregen. Ook vinden mensen het niet prettig om in een verzorgingshuis te komen, zij zien als het ware hun voorland. Daarom is een buurthuis voor hen zo belangrijk, want de sfeer is er prettiger. Het vervuld voor veel mensen een belangrijke rol in hun sociale leven, dat zullen zij nu moeten missen. Sociaal isolement ligt op de loer, want als mensen te ver van huis moeten voor een activiteit, dan gaan zij niet meer. Het buurthuis ligt om de hoek of op loopafstand. De drempel om de deur uit te gaan is dan veel minder groot”.

Lees ook Vrijwilligerscarrière, het verhaal over Ineke Kruger-Oosterman.

Ineke Kruger-Oosterman in 'functie' Foto: José Stolp, juni 2011

Karin Busch vanuit Torraca

Bezuinigen op de verkeerde plek

Helaas, toch weer een voorbeeld van bezuiniging op de verkeerde plek. Juist in deze moeilijke tijden is het belangrijk dat er laagdrempelige plekken zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en sociale en culturele activiteiten ontplooien. Momenteel ben ik in het arme Zuid-Italie, waar ze geen buurthuizen hebben en jong en oud passief op straat rondhangt. Moeten we dan naar zo'n situatie toe?

b. weigl

sluiting buurthuizen

geweldig dat hier aandacht aan wordt besteed. we worden steeds armer in dit toch relatief rijke land - geen subsidie meer voor cultuur, nu de buurthuizen, alles wordt afgepakt en voornamelijk van de mensen met een minimum inkomen, dit wordt een saai landje - terwijl er met weinig geld toch veel bereikt zou kunnen worden.