Misverstand in buurt 5

1 Fan
Copy: naam van de afbeelding wie, wat, wanneer, waar George Berkeleystr. 11+12 en 15+16. Aanleunwoningen van het A.H. Gerardhuis.<br /><br />datering: 01-05-1961<br />collectie: Volkshuisvesting; foto's van eerste afdrukken<br />vervaardiger: onbekend

datering: 01-05-1961
collectie: Volkshuisvesting; foto's van eerste afdrukken
vervaardiger: onbekend

Auteur: Dick Praamstra

Vorige week belde een pientere alleenstaande oudere dame mij over de gang van zaken in buurt 5, rondom de Confuciusbuurt.
Het is maar goed dat mijn huis gesloopt wordt, zei ze (dat hoor je niet vaak dacht ik) al die trappen dat wordt mij te zwaar, ik ben niet de jongste meer 80+ zal ik maar zeggen.

G.Berkeleystraat

Hoeveel trappen mevrouw?, vroeg ik?
Ik woon vanaf het begin in de jaren ‘50 zo’n ruim veertig jaar op drie hoog. Ik heb samen met mijn man drie kinderen grootgebracht en lief en leed gedeeld. Maar weet u meneer ik krijg er moeite mee.
Waarmee mevrouw, vroeg ik?
Dat ik weg moet, uit dit huis.
Ik weet wel dat het moet.., en drie hoog hè?
Maar toch..het knaagt aan je, ik word er onrustig van begrijpt u wel? Weet u al waar u naar toe gaat?
Dat is ook zoiets, dat weet ik niet.
Allerlei mensen zijn bij mij langs geweest, van de coöperatie en Farwest en zo allemaal aardige mensen hoor die zeggen “maakt u zich nou maar geen zorgen mevrouw, het komt allemaal wel goed”.
Maar als ik hier op drie hoog wat zit te mijmeren hoe gelukkig we hier waren, krijg ik een brok in mijn keel, schiet ik vol, weet u wel?
Dan wil ik ineens niet meer weg.

Heeft u wel eens van het S.O.S - zorgcafé gehoord mevrouw? Mijn man en ik zijn nooit in een café geweest meneer. Zo hebben wij de kinderen ook opgevoed.
Drank meneer daar komt nooit iets goeds van. Nee, u ziet mij niet in een café!
Maar mevrouw, riep ik geschrokken, het is een zorgcafé net zoiets als een koffiehuis.
Mensen zoals u, uit uw eigen buurt komen daar, die net zoals ik nu, met elkaar praten.
Elkaar ontmoeten. Hun verhaal kwijt kunnen of horen van mensen die het kunnen weten hoe de stand van zaken is bij de stedelijke vernieuwing, begrijpt u wel?
Gewoon wat gezellig kletsen mag ook.
Kom gerust eens langs u zult er geen spijt van krijgen.
En het is nog makkelijk te vinden, het is hier bij u om de hoek en als u wilt kom ik u halen.
Nou u het zo zegt meneer lijkt het mij wel leuk, neem ik mijn beneden buurvrouw ook mee, die heeft het er ook niet makkelijk mee dat ze weg moet.
Doe het maar mevrouw, gezellig dat u langs komt, praten we dan weer verder

Het S.O.S. - zorgcafé is te vinden in George Berkeleystraat 7-39, hier achter het Gerhardhuis in de F.J.H. Bartelmanszaal, is open elke vrijdag van 13.30 tot l6.30 uur.