Vrijwillig in West (3)

1 Fan

In de stadsdelen van Nieuw West is 20% van de bewoners vrijwillig actief: het zijn mensen van jong tot oud en met diverse culturele achtergronden. Iedereen is er om een andere reden aan begonnen. Dit is het derde interview van een serie waarin vrijwilligers vertellen over hun vrijwilligerswerk en wat hen bindt met de vrijwilligersorganisaties in West.

Tini Poggenklass en Willy Daniels ISCC Tini Poggenklass & Willy Daniels

Competitie

Tini Poggenklass en Willy Daniels geven bij het ISCC (Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum) Nederlandse taal- en conversatieles. In de avonduren geven ze les aan een groep van Marokkaanse mannen. ’s Ochtends geeft Tini les aan een vrouwengroep. Tini: “Het is allebei leuk om te doen! Met mannen is het anders. Er is meer competitie onderling. Ze discussiëren en willen de beste zijn!” De groepen bestaan uit zo’n acht personen. Leeftijden zijn uiteenlopend, de jongste is 22, de oudste 50 jaar.

“We worden zeer gerespecteerd”

Willy: “Dit werk is echt geweldig om te doen”. Beide vrouwen stralen ze als ze er over hun werk vertellen. Tini: “Je haalt er zoveel energie uit! Wat het werk zo leuk maakt is dat ze heel blij zijn met je. Je wordt als vrijwilliger erg gewaardeerd. In tegenstelling tot wat veel mensen denken worden wij ook door de mannen erg gerespecteerd.” Willy: “We merken ook dat we steeds meer waardering krijgen vanuit het stadsdeel. Eerst was er een houding van die vrouwen doe daar maar wat. Maar nu merken we dat we gesteund worden en dat ons contact met deze gemeenschap wordt gewaardeerd.”

Topografie

“Wat ook zo leuk is dat we zelf onze lesmethoden kunnen bepalen”, aldus Willy. Ze werken met collorcards, rollenspelen, boeken en woordspelletjes. Tijdens de lessen worden er allerlei maatschappelijke onderwerpen besproken en leren ze de topografie van Nederland. Tini: “Na jaren ervaring weet je wel hoe je je lessen moet geven. Wat wel en wat niet werkt. Wat ze wel of niet begrijpen.”

Nieuw West

Beiden zijn al jaren actief als vrijwilliger in Nieuw West. In het stadsdeel Slotervaart Participeren ze in diverse werkgroepen. Van vrouwen platform tot Woorden Schatjes. De beide dames zijn dan ook erg betrokken bij hun buurt. En voor de buurt… onmisbaar!!!!

Enthousiast geworden?

Naast het ISCC zijn er meer organisaties opzoek naar vrijwilligers voor het geven van taal- en conversatielessen. Ook bij u in de buurt! U hoeft niet zoveel ervaring te hebben als deze twee dames. U wordt goed ingewerkt. Dit werk kost gemiddeld twee uur per week plus wat voorbereidingstijd.

Kijk eens op onze website

Op de online vacaturebank vindt u alle vacatures, bij u in de buurt en in de rest van de stad. Bladert u liever eens in onze vacaturemappen of spreekt u graag een medewerker? Kom dan langs of bel voor een afspraak. Ons adres is:

Vacaturebank Nieuw West
Jan Tooropstraat 6A
020-4081040
Vacaturebank@zonnet.nl
Openingstijden: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Copy: Logo VWCA Vrijwilligerscentrale Vrijwilligers Centrale Amsterdam

Jan van Zijp

Colorcards

Ga naar nl.bookbutler.com/
en tik als zoekwoord in: colorcards, zoekland Groot-Brittanië, dan krijg je ze allemaal in beeld.

Bijvoorbeeld:

Colorcards: Basic Verbs: Basiswerkwoorden / Harrison, Vanessa, red. - Bicester, UK: Speechmark
Publishing, 2003. - (Colorcards). - ISBN 0-86388-476-8: ISBN-13: 9780863884764, euro 42,00

Colorcards: Familiar Verbs: Veelgebruikte werkwoorden / Harrison, Vanessa, red. - Bicester, UK:
Speechmark Publishing, 2004. - (Colorcards). - ISBN 0-86388-519-5: ISBN-13 9780863885198, euro 42,00

48 kaarten tonen vaak voorkomende en gemakkelijk te herkennen handelingen. De situaties worden aangevuld met bijkomende voorwerpen om de handeling beter te lokaliseren en een genuanceerd taalgebruik toe te laten.

De redactie

Ria van Houten

Collorcards

Jullie werken met collorcards. hebben jullie daar een ISBN nummer van. Ik wil ze graag bestellen voor onze school maar ze zijn moeilijk te achterhalen.