Vrouwenpersburo

Interview met Nies Medema van multimediaburo 'Jonge Sla'

Verteller: Nies Medema
Auteur: José Stolp
1 Fan

Nies Medema is 25 jaar journaliste en heeft al 19 jaar een multimediaburo, Jonge Sla. Zij kwam op het idee om een Vrouwenpersburo op te richten nadat zij al een Jongeren- en Ouderenpersburo had opgezet op verzoek van bewoners in Bos en Lommer.

Ursula Koningsverdraag en Sharon Winter Bron: Nies Medema, 2014

Vrouwenacademie
Nies: ‘In Amsterdam-West is een Vrouwenacademie en omdat de redactie niet tevreden was over hoe zij functioneerden, heb ik voorgesteld om een training te geven. Momenteel geef ik de training aan zo’n 7 vrouwen uit Amsterdam-West.

De Vrouwenacademie bestaat uit allemaal verschillende organisaties die een aanbod hebben voor vrouwen. Hierbij kun je denken aan Welzijn, Blik op Talent, Toeleiding naar Werk enz.'

Vrouwenpersburo
'De training van het Vrouwenpersburo is op maandagmiddag in de Koperen Knoop om de week. De vrouwen hebben dan de tijd om onderzoek te doen en stukken te schrijven.

Tijdens de training wordt o.a. interview techniek geleerd en wordt aandacht besteed aan fotografie. Ook wordt geleerd hoe je een verslag moet maken en een reportage of een blog. We hebben veel verschillende journalistieke stijlen behandeld.

De vrouwen leren ook opdrachtgevers te zoeken en ook na te denken over Marketing en Publiciteit, zodat ze zich zelfstandig kunnen bedruipen, als de subsidie ophoudt.

Bij het Vrouwenpersburo is veel kennis over bijvoorbeeld mantelzorg en volkshuisvesting. Er zijn ook vrouwen die een juridisch spreekuur draaien als vrijwiliger. De kennis kan allemaal gebruikt worden bij het Vrouwenpersburo. We zijn begonnen met een inventarisatie van de kennis en vaardigheden van de vrouwen. We switchen van microniveau naar metaniveau. Van dagelijkse praktijk naar beleid en hoe je daar een stuk over schrijft.

Wat ik leuk vind aan deze buro’s is, dat ik er zelf ook veel van leer, over de buurten en wat er speelt. Ik leer de deelnemers de dagelijkse praktijk te vertalen naar een reportage of een blog.

De huidige training duurt tot de zomer. Een deelnemer heeft voorgesteld om langs te gaan bij de belangrijkste organisaties van de Vrouwenacademie.

Als voorbeeld kan een vrouw dienen die net met haar kinderen uit Marokko is terug gekomen. Zij gaat undercover kijken hoe de organisaties werken. Hierover brengt zij dan verslag uit.

De deelnemers hebben 6 lessen gehad en komen nu met eigen ideeën over vorm en inhoud van de reportages. ‘

Er is nog genoeg plaats voor vrouwen die ook willen mee willen doen met het Vrouwenpersburo. Ze kunnen zich aanmelden bij Nies Medema tel. 06 51 98 26 44 http://www.jongesla.org.

Dit stukje is in de Staatskrant/buurtkrant verschenen van mei 2014. Deze krant verschijnt gratis in het verspreidingsgebied van voormalig Stadsdeel Westerpark.

Willy

Bij het Vrouwenpersburo is veel kennis

Helemaal eens met de andere reactie. Het klinkt mij ook heel prettig waar ik me zou kunnen thuisvoelen en waar je ideeën en suggestie opdoet indien nodig. Goed artikel en super te weten

peter van vliet

vrouwenpers buro