Allochtonen bestaan niet

Verteller: Henk Kneulman
8 Fans

Het is een wat vreemde uitspraak voor een 81-jarige Amsterdammer, maar het komt recht uit zijn hart. Een mooi vrijwilligershart overigens, waar Henk Kneulman geen moordkuil van maakt. Volgens hem zijn we anno 2004 allemaal Amsterdammer geworden. Of vader en moeder nu in Marokko of Turkije zijn geboren, in Suriname of op de Antillen, we zijn allemaal kinderen van de stad Amsterdam.

Akbarstraat jaren vijftig Bos & Lommer. Begin jaren vijftig. Duidelijk zichtbaar zijn de nog de onbebouwde polders die later deel zouden uitmaken van onder andere Geuzenveld Slotermeer

In de Eduard Vetermanstraat - waar meneer en mevrouw Kneulman (beide 81 jaar) al sinds juni 1969 wonen - staat de deur op nummer 21-huis voor iedereen open. Regelmatig komen er jochies van Marokkaanse afkomst binnengelopen met de vraag of Buurman Henk een band kan plakken of een achterlicht wil repareren. Nooit draait hij daar zijn hand voor om. De contacten in de buurt met mensen van een andere cultuur-religieuze achtergrond zijn in de regel warm en prettig. De familie Kneulman begrijpt dan ook niet waarom zoveel ‘autochtonen’ — Henk huivert van het woord — zich zo negatief uitlaten over de mensen die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland zijn gekomen om een nieuwe toekomst op te bouwen. “Gezelligheid, een prettige sfeer en een mooie leefomgeving zijn factoren die we zelf in de hand hebben. Maar daar moeten we dan natuurlijk persoonlijk en actief in investeren", aldus een bevlogen Kneulman. Jaren was hij actief in het Speeltuinwerk, maar ook zette hij zich in voor de Vrijwillige Brandweer, Politie en Leger. En wat te denken van de ANBO, de Mariakapel in Bos & Lommer en de Klaverjasclub? In die verbanden was het dat Henk Kneulman leerde hoe het is om met anderen actief en vrijwillig samen te werken en hoe het is om steeds je eigen verantwoordelijkheid te nemen. “Als je goed contact wilt met je Turkse, Marokkaanse of Bosnische buren, zul je zelf op ze moeten afstappen. Je zult zien, hoeveel je van hen terugkrijgt. Ook zij willen een schone en prettige buurt. Veel te veel mensen wachten af en bemoeien zich niet met de andere bewoners uit de straat. Vind je het gek dat we langs elkaar heen leven?"
Meneer Kneulman is waarachtig een bevlogen man, als je hem hoort praten over hoe je een buurt leefbaar kunt houden. “Laatst ergerde ik mij zo aan overwoekerend struikgewas, dat ik zelf de heggenschaar maar ter hand nam. Ik was nog geen vijf minuten bezig en er stond al een groepje opgeschoten ‘Marokkaanse’ jongens bij me.‘Laat ons dat nu doen meneer Kneulman, dat is toch veel te vermoeiend voor u’. Kijk, dat vond ik mooi. Toen werd me duidelijk dat het ook hun buurt is en dat ze respect hebben voor mij. Respect dat ik heb verdiend door het eerst zelf te tonen." Waren alle Amsterdammers maar zo.

Bekijk meer afbeeldingen

Henk Kneulman in Mariakapel Bos & Lommer Henk Kneulman als vrijwilliger in de Mariakapel in Bos & Lommer. De foto dateert uit de jaren vijftig.

Meneer Kneulman Meneer Kneulman (81). Eduard Vetermanstraat , Geuzenveld Slotermeer. Mei 2004

Oorkonde Verzetsheld Oorkonde van de Gemeente Amsterdam voor bewezen verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog.

Debby Duijnker

@ joop jansen

Hoi Joop,

Ik begreep dat u wist dat we familie zijn van ome Henk kneulman en zou graag met u in contact komen ivm een stamboom die ik aan het maken ben. En weet u hoe het gaat met ome Henk, want krijg al lang geen reactie meer op mailtjes.

Groetjes, Debby

Jan van Zijp

Re: Re: Denk dat u familie bent

H.A.Kneulman:
Debby Duijnker:Hallo Ome Henk,volgens mij bent u familie van mijn oma, want u lijkt heel veel op haar broertje Ben en u heeft de neus van mijn overgroot oma (uilenburgerstraat) wat leuk om dit te kunnen zien via internet. Ik ben de kleindochter van Lenny en mijn moeder is Paula. Misschien zegd het u nu iets. Hoop iets van u te horen.
Mvg,
Debby

Beste Debby,
Ik heb je bericht gelezen de namen Lenny en Paula komen niet in mijn gedachten op, hoe zijn de achternamen van je moeder je oma en je overgroot oma? Misschien gaat er dan bij mij een lichtje op en dan weten wij of wij familie zijn. Je kunt mij ook bereiken via email kneulman@versatel.nl
Mvg
ome Henk

Hallo ome Henk,

leuk om via deze weg toch te weten te komen dat u familie bent! En bedankt voor u mailtje en foto`s ...

Mvg,

Debby

joop jansen 32

H.A.Kneulman:
Debby Duijnker:Hallo Ome Henk,volgens mij bent u familie van mijn oma, want u lijkt heel veel op haar broertje Ben en u heeft de neus van mijn overgroot oma (uilenburgerstraat) wat leuk om dit te kunnen zien via internet... Ik ben de kleindochter van Lenny en mijn moeder is Paula... Misschien zegd het u nu iets.Hoop iets van u te horen.Mvg,DebbyBeste Debby ik heb je bericht gelezen de namem Lenny en Paulakomenniet in mijn gedachte op hoe zijn de achternamen van je moeder je oma en je overgroot oma misschien gaat er dan bij mij een lichtop en dan weten wij of wij familie zijn je kunt mij ook bereiken via email kneulman@versatel.nlMvg ome Henk ?

Hé........Hé.
Beste Henk,
Eindelijk is het mij gelukt,om een mailtje te sturen.
Ik stond namelijk niet geregisstreerd in het geheugen,maar nu dus wel.
Heb je van Debby al een bericht gekregen?
Wij weten zeker,dat we familie van elkaar zijn,al is het wel via onze
opa en oma,die broer en zus waren.
groetjes ook aan de vrouw Joop

H.A.Kneulman

Re: Denk dat u familie bent

Debby Duijnker:

Beste Debby ik heb je bericht gelezen de namem Lenny en Paulakomen
niet in mijn gedachte op hoe zijn de achternamen van je moeder je oma
Mvg ome Henk ?

Debby Duijnker

Denk dat u familie bent

Hallo Ome Henk,

Hoop iets van u te horen.

Mvg,

Debby

joop jansen 32

zomaar

Beste Henk,
Misschien kijk je nog wel eens op deze site.
Hoewel er weinig nieuws te melden is,maar meer om het contact te behouden.
Alles kids met de gezondheid en die van de vrouw?
De tuin waar je altijd veel tijd aan aan gaf,weer de zin om dit te verzorgen?
Schrijf is wat op deze site,dan komt er weer wat leven in de brouwerij.
Henk de groeten ook natuurlijk aan de vrouw en gezondheid voorop!
joop Jansen 32

joop jansen 32

ik wens

Beste Henk,
Misschien kijk je nog wel eens op jouw site en wil ik je hiermede een gezonde en plezierige kerst en nieuwjaardagen,ook natuurlijk aan je vrouw toewensen.
Doe ook de groeten aan je vrouw en maak er fijne dagen van
m.vr.gr. joop

joop jansen 32

bellen

Beste Henk,
Na lang geen contact te hebben gehad,vond ik het gezellig dat je mij gisteravond even belde.
Wij hebben de belangrijke nieuwtjes gewisseld en wens je nog heel veel gezondheid toe.
Ik heb dit aan mijn broer die de zelfde leeftijd heeft als jij verteld en ook die ,al kennen jullie elkaar niet moest ik jou de groeten doen.
Het viel mij direct op dat je de zelfde stem heeft,als mijn oom Henk,
die ook eens met zijn vrouw bij jou is geweest en zit dit zeker in de gene.
Henk nogmaals gezondheid toegewenst en doe de groeten aan je vrouw.
Groetjes Joop

nieuwjaar

Beste Henk,
Ondanks dat ik niets meer op deze site van jou verneem,hoop ik dat het met jou en jouw vrouw goed gaat.
Ik wens je een heel goed en gezond 2009 toe!
Hartelijke groeten .............Joop

Toekomst

Wie de jeugd heeft , heeft de toekomst, maar Den Haag maakt er helaas geen gebruik van geen goede scholing/geen leraren enz enz . we importeren de geleerden uit india en ontwikkelings landen,is toch goed koperdan investeren in onderwijs.

vraag

Beste Henk,
Als laatste heb ik in Juni een levensteken op deze site van je gelezen.Het is nu inmiddels Dec.,wat is er aan de hand?
Hopelijk niets en doe je het even rustig aan,moet kunnen.
Toch hoop ik gauw iets te vernemen.
groetjes Joop

hopeloos op zoek

beste sylvia nieland,
Ik ben niet de joop jansen die je zoekt en ken ook geen naamgenoot die in de spaarndammerbuurt heeft gewoond en daarna naar zaandam is verhuist.
Toch wens ik je veel succes met je speuren.
m.vr.gr joop jansen

joop jansen

10 Nov 2008, 00:23

beste joop
als jij de joop jansen bent of kent uit de spaardammerburt
na de hand verhuis naar zaandam
en heeft een zus m.c.jansen
zou je mijn dan even willen bericht
ben hopeloos op zoek naar joop jansen
groetjes haar dochter sylvia nieland

joop jansen

op zoek naar joop jansen

groetjes

hallo Henk Kneulman,
Na een poos niet meer op deze site te hebben gekeken,laat ik weer eens wat van mij horen.
Alles hier, na omstandigheden,goed en lees dat het bij jullie ook.na omstandigheden goed gaat.
Ik zal nogmaals aan mijn broer vragen om ook eens te reageren op deze site.
Doe de groeten aan je vrouw en tot horens.

Slotermeer

Beste Martin met ons gaat het redelijk goed je weet wel ouderdom komt met gebreken en dat geld ook voor ons
Wij wonen in Slotermeer plus mines 8 a 900meter van af
de Akbarsstraat in een hoek woning in een zeer rustige
en mooie omgeving met mooie tuinen wij wonen hier nu 39jaar
en wij hebben met deze hoekwoning heel erg geboft.

Je vroeg hoe het met de zonen gaat nu
Cor heeft 1 dochter en 2 kleindochters en woont in Braband en
Eric heeft een dochter en een zoon en woont in Hazerswoude Rijndijk met bijde en hun kinderen gaat het prima.
Ik was blij en verrast na zo veel jaar weer iets te horen
van onze oude buren.

Hartelijke groeten fam.Kneulman

Martin

akbarstraat

Beste fam. Kneulman,
Wat leuk om eens iets te zien van mijn oude buren, hoe is het met de zonen?
Groeten Martin Meijer.

Henk 1923

Beste Kris
U weet toch als je witheet bent dat dan dingen zegt waar je later spijt van kan krijgen.
Verbeter de wereld en begin bij je zelf denk na
Wie goed doet goed ontmoet
Goed voorbeeld doet goed volgen en
probeer geen kwaad met kwaad tevergelden
Probeer een voorbeeld te zijn te beginnen in je eigen omgeving
de hele wereld veranderen kunnen wij toch niet
Het goede in de mens komt dan van zelf naar ons toe

Kris Kaster

Naïef geloof in Masker van Matigheid

Als de kamer steenkoud is dan moet je de kachel witheet zetten. Ik vind dan ook dat je witheet en zwartwit tegen de islamisering van Nederland moet zijn. Naïeve linksigheid is waar Nederland zichzelf mee ophangt.
Weet je wat: geloof jij als verlichte stijlmeester maar in de integere mens, dan red ik op mijn beurt in de tussentijd het Nederland waarin jouw (klein)kinderen moeten leven. Wees jij keurig politiek correct door je tegen Wilders en Verdonk te betonen, dan zal ik intussen verantwoordelijk op ze stemmen, want als jij je niet met de islamisering bemoeit dan doet die het wel met jou hoor.