De Geuzen van het Koggeschip

Het Koggeschip

Donderdagmiddag 24 juni vond er in basisschool het Koggeschip een gedenkwaardige bijeenkomst plaats. Samen met Stichting de Bakkerij presenteerden de kinderen van groep 6 hun project ‘De Geuzen van het Koggeschip’. Zelf noemden de kinderen deze happening de ‘Wijkdag’.

In de wijk met de leerlingen Leerlingen van het Koggeschip laten in Geuzenveld hun speciale plekjes zien. Donderdag 24 juni 2004

Centraal deze dag stond het thema Leefbaarheid. De afgelopen maanden hebben de leerlingen van groep 6 in samenwerking met de Bakkerij de wijk Geuzenveld met behulp van een fotocamera in beeld gebracht. De kinderen hebben in hun eigen buurt (veelal buurt 6, 7, 8 en 9) hun minst en meest favoriete plekjes op de gevoelige plaat gezet en deze vergezeld laten gaan van dito verhalen. Op donderdag werden deze foto’s gepresenteerd in een heuse galerie.

Dat kinderen daadwerkelijk wat te melden hebben, bleek eens te meer tijdens de rondwandeling die groepsgewijs door de wijk plaats vond. Nog veel méér bleek dat tijdens de algemene discussie die in een soort van Lagerhuisopstelling werd gevoerd. De kinderen van het Koggeschip gaven blijk van een scherp opmerkingsvermogen en bewezen tevens een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan de discussie hoe te komen tot oplossingen. En dat kinderen gewoon kleine mensjes zijn, is op te maken uit dat wat hen bezighoudt en zorgen baart: veiligheid, hygiëne, rust, natuur en milieu. Dat sommigen van hen dat ook nog eens heel mooi op foto hebben gezet, zou ons volwassenen optimistisch mogen stemmen. Er zaten prachtige foto’s tussen.

Misschien moeten we eens wat vaker te rade gaan bij deze kinderen, in plaats van er altijd maar van uit te gaan dat wij volwassenen het wel weten. Ik ben er in ieder geval aan mee begonnen, met dat luisteren dan.

Bekijk meer afbeeldingen

Lagerhuisdiscussie Kinderen met een duidelijke en eigen mening. lagerhuisdiscussie over de leefbaarheid van Geuzenveld. Donderdag 24 juni 2004. Basisschool Het Koggeschip.

Lagerhuisdiscussie II Kinderen met een duidelijke en eigen mening. Lagerhuisdiscussie over de leefbaarheid van Geuzenveld, gezien door de ogen van kinderen uit groep 6. Donderdag 24 juni 2004. Basisschool Het Koggeschip. De 'Paul Witteman' van de Bakkerij hoefde weinig moeite te doen de kinderen aan de praat te krijgen. De vingers schoten de lucht in.