Bomenkap Rembrandtpark dreigt nu voor viaduct

Slotervaart

Helaas, het kapgrage stadsdeelbestuur van Slotervaart kan het weer niet laten. Protesteren kan tot 19 november!

Vooruitlopend op de bouw van het nieuwe viaduct bij de Lelylaan dat opnieuw een hap uit het Rembrandtpark zal nemen, is afgelopen woensdag 5 november in de Westerpost alvast een aanvraag voor bomenkap gepubliceerd. Voor het nieuwe, buitenproportioneel brede viaduct moeten 27 extra bomen worden gekapt waarvan 16 in het Rembrandtpark. Ca 350 m2 parkgroen en natuurrijk bosperceel langs de Lelylaan zal zonder enige noodzaak veranderen in beton – omdat ontwerpers dat mooi vinden.
Deze extra kap komt bovenop een aantal van 29 bomen die worden gekapt voor de noodzakelijke verbreding van de nieuwe waterloop. De VVR heeft hiertegen geen bezwaar omdat in overleg met stadsdeelambtenaren zorgvuldig is gezocht naar de meest boomsparende vormgeving.

Echter bij de vormgeving van het ‘oversized’, ruim 50 m. lange betonnen viaduct (kosten: ruim 6 miljoen euro aan ongedekt gemeenschapsgeld!) is aan de VVR op last van het stadsdeelbestuur geen inbreng toegestaan. Goedwillende ambtenaren hebben er op de valreep alleen nog een stukje van 3,5 m. vanaf gekregen.
Het stadsdeelbestuur doet alles weer 'op zijn Slotervaarts': aan bewoners is ten onrechte geen inspraak verleend, de deelraad is buiten spel gezet, en de beschermingsmotie-Molewijk is opnieuw genegeerd. Bovendien heeft verantwoordelijk portefeuillehouder Ineke Ketelaar haar toezegging van oktober vorig jaar om het zuidelijk parkdeel binnen enkele weken officiële bescherming te geven – een bescherming die ontbrak doordat het stadsdeel had verzuimd het verouderde bestemmingsplan te actualiseren - geschonden. De uitdrukkelijke aanmaning van wethouder Maarten van Poelgeest aan Slotervaart om die beschermde status alsnog te garanderen, is door mevrouw Ketelaar woordeloos terzijde geschoven. Daardoor was dit prachtige natuurgebied afgelopen jaar feitelijk opnieuw vogelvrij: en als gevolg daarvan bestaat tegen de viaductaanvraag geen rechtsbescherming
Door misbruik van macht én van de eigen nalatigheid, kunnen straks weer de motorzagen in de boomstammen worden gezet.

Je zou er doodmoe van worden. Maar wij geven uiteraard niet op. Ook die verkeersweg ligt er immers na vier jaar nog steeds niet! Elke boom telt, ons park is onschatbaar. En: er bestaat een alternatief. Een ervaren stedenbouwkundige heeft een bescheidener viaductontwerp gemaakt, met meer respect voor de bestaande natuur. Slotervaart weigert tot nu toe zelfs maar naar dit ontwerp te kijken.

Als u geen bomenkap voor het onnodig brede viaduct wilt, kunt u ons helpen het park te beschermen door uw mening te laten weten aan het stadsdeelbestuur! Let op dit moet voor 19 november!
Het kan zo kort als u wilt, maar noem wel de waarde van het bedreigde groen voor bv. natuur en milieu en/of voor de recreatie en leefbaarheid in uw eigen omgeving. Alleen op deze gronden kan nl. een kapvergunning in Slotervaart worden geweigerd.
En geef ook aan wat uw eigen belang is. Kijkt u uit op de bomen langs de Lelylaan? Woont u er dichtbij? Geniet u vaak van dit natuurgebied dat nu nog verder dreigt te worden aangetast? Schrijf het op!

U kunt uw zienswijze sturen naar info@slotervaart.amsterdam.nl info@slotervaart.amsterdam.nl t.a.v. het Dagelijks Bestuur. (Graag cc naar Email: info@rembrandtpark.org) U hoort een ontvangstbevestiging te krijgen.
U kunt de zienswijze ook sturen naar Postbus 2010, 1000 CA Amsterdam, of afleveren aan de balie van stadsdeelkantoor Slotervaart, Pieter Calandlaan 1 (tegenover station Lelylaan). Dan krijgt u meteen een ontvangstbevestiging mee. Dus wel inleveren vóór woensdag 19 november, anders is hij ongeldig!

Het park kan zichzelf niet verdedigen.
U en wij allemaal samen kunnen dat wel!