“Je eigen wortels eten, hoe cool is dat!”

Wat wordt dit deel van het terrein ont-zet-tend goed gebruikt

Slotervaart

Het terrein lag klaar voor nieuwbouw, maar een flinke laag crisis maakte het tot braakliggend stuk grond dat braak bleef liggen.

De moesbakken Foto: Shirley Brandeis, 6 april 2013

De moesbakken Foto: Shirley Brandeis, 6 april 2013 Door: Shirley Brandeis

Bewoners sloegen de handen ineen. Zeventig moesbakken staan er nu op de hoek van de Overschiestraat en de Voorburgstraat, in stedenbouwkundige plannen het Zuidterrein genaamd. Klaar voor eigen moestuingebruik door buurtbewoners. Zaterdag 6 april 2013 kregen ze hun wethouderlijke inzegening.

Eigen moesbak
‘Stuart & Stabel BV’ staat er op een plankje geschilderd. Deze moesbak is van de vriendinnen Brenda en Maartje die hun achternamen vereeuwigden in een bv. Studerende buurtbewoners zijn ze, die enthousiast zaterdag begonnen met het zaaien van rode bieten, wortels, kalebassen en zonnebloemen. “Het leek ons superleuk om zo andere mensen in de buurt te leren kennen,” legt Brenda uit. “En in de grote stad je eigen wortels eten... Hoe cool is dat!”

Verslavend
Zaterdag maakten meer moesbakbezitters – jong en ouder - hun moesbak al schilderend met hartjes, bloemen en namen (‘Familia Balderas’ of gewoon ‘Frederike’) tot hun eigen vierkante meter tuin. Op die centimeters moet het allemaal gaan groeien en bloeien. Gelukkig is daar Hans, enthousiast vertellende moestuinkenner, die hun de ins en outs van het tuinieren bijbracht. “In één moesbak kun je voor één persoon een jaar eten verbouwen!” riep Hans en de moesbakmensen dromden om zijn voorbeeldtuintje. Een tuintje met acht vakken (de beste verdeling volgens Hans), met venkel en met bietjes (tip: “hoe sneller geoogst, hoe lekkerder”), met slaplantjes en met sperziebonen (geruststelling: “die lukken altijd”), met plantuitjes (doen: “gewoon op de aarde leggen”) en vergeten groente (feit: “pastinaak is heel lekker!”). Eén waarschuwing van Hans: “Dit is verslavend!”

Moesbakcommissie
De enorme animo voor een moesbak bleek al tijdens de oproep voor inschrijving vanuit het Huis van de Wijk eind vorig jaar. Heel veel bewoners schreven zich in. Een deel werd bestemd voor leerlingen van brede school Fiep Westendorp. Wachtlijsten werden weggewerkt met het verhogen van het aantal geplande bakken. Gamma zegde hout toe, lokale Albert Heijn bubbels en limonade voor de opening, Tuincentrum Osdorp zaadjes en stekjes en er was een heuse moesbakcommissie van bewoners ingesteld die van alles regelde. “Wat wordt dit deel van het terrein ont-zet-tend goed gebruikt,” zei groenwethouder Paulus de Wilt zaterdag over het stuk grond dat het stadsdeel en woningcorporatie De Key beschikbaar stelden. “Jammer dat de bouw langer op zich laat wachten, maar leuk dat er iets gebeurt!” En dat ‘iets’ zijn ook fitnesstoestellen en – straks - picknicktafels en wellicht nog andere fraaie uitingen van buurtinitiatieven. De lokale Chinees was er niet bij, maar zal baat hebben bij de komst van de moesbakken. Immers, de bakken voor rijst en gadogado doen het na gebruik uitstekend als kweekbak thuis. Weer zo’n tip van Hans. Bewoners mogen hem altijd mailen voor wijsheid en tips, beloofde hij. Dat komt wel goed daar op het Zuidterrein.