Rembrandtpark opnieuw bedreigd door verkeersweg

Slotervaart, Rembrandtpark

Een verkeersweg door het Rembrandtpark - hoe verzin je zoiets?

Help ons mooie park groen houden!

Stadsdeel Slotervaart verzon het, jaren geleden. Een handige afsnijdingsroute voor automobilisten naar de Andreasnieuwbouw, door het mooiste, meest natuurrijke en meest geliefde parkdeel. Tweehonderd bomen zijn er al voor gekapt, een gapend gat bij de Lelylaan. Maar de parkweg in de zuidzoom ligt er nog steeds niet - dankzij jarenlang fel protest door omwonenden en de VVR.

Er is geen draagvlak voor die weg. Hij is in strijd met de beschermde status van het park als deel van de Hoofdgroenstructuur Amsterdam. En er is geen enkele reden voor. De geplande weg is verkeerskundig bewezen overbodig - net zo overbodig als de tijdelijke bouwweg die nu al is aangelegd. De nieuwe verkeersweg zal vooral sluipverkeer aantrekken, extra luchtvervuiling en herrie in het park veroorzaken.
Toch drukte het Dagelijks Bestuur in 2005 de verkeersweg tegen de wens van de toenmalige deelraad in door. Het dreigde met opstappen wegens een verwachte 'miljoenenclaim' van de Andreas-projectontwikkelaar.
Maar die miljoenenclaim is nu van de baan. Want ook de projectontwikkelaar, Proper-Stok, ziet geen heil in dit soort druk op de politieke besluitvorming.

Nu is Slotervaart dus helemaal vrij om af te zien van dit onzalige plan, deze zinloze vernieling van ons kostbare groenkapitaal.
En toch wil het Dagelijks Bestuur het plan alsnog doorzetten!
De Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark heeft parkliefhebbers opgeroepen opnieuw te laten horen wat zij van dit plan vinden.

Er ligt opnieuw een lange strijd voor ons, en voor Slotervaart. Tussen het stadsdeelbestuur en VVR is vorig jaar vastgelegd dat een gang naar de rechter tegen de parkweg juridisch mogelijk wordt. Die mogelijkheid bestond eigenlijk niet eens, doordat het stadsdeel had verzuimd het zwaar verouderde bestemminsgplan-Rembrandtpark te herzien. Daardoor ontbrak elke rechtsbescherming. Maar de VVR zal dus als het nodig is tegen de weg doorprocederen tot bij de de Raad van State.

Echter, of deze jarenlange strijd opnieuw gevoerd gaat worden, ligt nu in handen van de stadsdeelraad van Slotervaart. De deelraadsleden zullen moeten beslissen of de parkweg tegen de wens van de bewoners in inderdaad in de plannen blijft.
Zij kunnen ook besluiten dat er een eind komt aan deze jarenlange nodeloze strijd. Een strijd die niet alleen een grote buidel gemeenschapsgeld heeft gekost, maar die ook het vertrouwen van veel bewoners in het politiek bestuur van Slotervaart heeft geschonden. Door de vele 'procedurefouten' de kennelijke onwil van het vorige stadsdeelbestuur om open open kaart te spelen, is het wantrouwen gegroeid. De verwijdering tussen stadsdeel en bewoners - waren de stadsdelen niet ooit ingesteld om bestuur en bewoners dichter bij elkaar te brengen? - is nog groter geworden.
Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de Rembrandtparkzaak. Deze zaak brengt slechts aan de oppervlakte wat vele Slotervaartbewoners op allerlei manieren aan de lijve hebben ervaren. Hier wordt zichtbaar wat hoe de lokale democratie op stadsdeelniveau werkelijk werkt.

De Rembrandtparkzaak staat nu op scherp. Voor Slotervaart wordt het kiezen: tussen de 'kan-niet-terug-politiek', of 'voortschrijdend inzicht'. Het zou toch niet zo moeilijk moeten zijn
Bewonerswensen horen mee te tellen in stadsdeelbesluiten, en beschermde natuur hoort beschermd te worden!

Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark

Meer weten en/of protest aantekenen: Website Vrienden van het Rembrandtpark.

marga sijmonsbergen

helaas geen "belanghebbende

"Gezien de ervaring bij het oude "van Heutz" legtmijn protest geen gewicht in de schaal. woonachting in Oud Zuid succes in de strijd !

Annick van Ommeren-Marquer

Genoeg wegen in de buurt, laat ons ook van het groen genieten én van de ganzen, en van de waterkippen, én van de vogels, én van de bijen......

Ben toch niet de enige met een reactie ?

Ik heb al protest aangetekend, gaat prima per email, kost weinig