Van wildernis tot Tuinstad

Slotervaart

In deze buurt hoeft men helemaal geen auto te rijden.

Hemsterhuisstraat Foto: de heer De Waard

Sinds 1996 woon ik in Slotervaart, dus ik heb zelf niet veel te vertellen over het verleden. Ondanks alle negativiteiten over deze buurt in de media - wat voor mij volkomen onterecht is - zou ik nergens anders willen wonen.

Geen auto

De simpele reden is dat ik hier goed voorzien ben van het openbaar vervoer op maar enkele honderden meters afstand: de trein op het station Lelylaan, de tram aan de Cornelis Lelylaan, de bus aan de Robert Freunlaan en de sneltram op het station Postjesweg. Dan heb ik ook nog mijn fiets en ik kan lopen natuurlijk. In deze buurt hoeft men helemaal geen auto te rijden,
tenzij het echt niet anders kan. Dan hebben wij ook geen parkeeroverlast meer.

Toch wat uit het verleden

Ik heb mijn lieve buurman de heer De Waard bereid gevonden mij twee foto's uit de vroegere jaren te laten publiceren op de website van "Het Geheugen van West". Meneer De waard woont reeds vijftig jaar op dit adres aan de Hemsterhuisstraat in Slotervaart.

De bovenstaande foto is vanuit zijn keuken raam genomen in 1972. Zijn verhaal over deze foto: "Toen was het nog een rustige straat met enkele auto's en super gezonde lucht. Anno 2008 is het een drukte van belang, zeer veel auto's, vuile lucht en jammer genoeg ongezond. En parkeeroverlast!"

- Wat ben je toch verandert in die jaren,
- mijn mooie Slotervaart.
- Je bent niet meer zoals in vroege jaren,

Op deze foto is de heer De Waard senior - de vader van mijn buurman - te zien met zicht vanaf de Hemsterhuisstraat naar het Westen. Je ziet de Sloterpoel en heel, heel vaag op de achtergrond de Sloterplas. Wilde begroeiing en zeer weinig bebouwing te zien. Heel anders dan nu.

Cursist A.S.M.
Met dank aan de heer G. de Waard