Slotervaart, Overtoomse Veld

Reed ik ’s morgensvroeg op mijn bromfietsje met Sachsmotor over de Postjesweg naar mijn werk in de ‘stad’ en kon ik nog het hele Rembrandtpark overzien. Die begroeiing van nu heeft er 50 jaar over gedaan, dus laten staan nu. Afblijven!

Postjesweg met volgroeide bomen Foto: Jan van Zijp, 23 januari 2008

In de loop der jaren groeide die Postjesweg ook helemaal dicht met geparkeerde auto’s. Daar is gelukkig een einde aan gemaakt. Een van de schaarse goede beslissingen van de stadsdeelraad? Of was het de aanzet om in heel Slotervaart parkeergelden te gaan heffen! Het één zal wel met het ánder te maken hebben. Ik ben geen politicus, maar daarom snáp ik het wel.
Er is dus veel veranderd op en rond de Postjesweg maar helaas niet altijd ten goede.
Ik wil leuke dingen vertellen over de wijk waar ik al zo lang woon. Mijn kinderen hebben hier ook op school gezeten. En soms zelfs nog met plezier. Nu zijn al die scholen weg. Gesloopt. Waarom? Het onderwijs was prima en die scholen zelf ook.
En dan de middenstand. Neem een zaak als Heko. Hier groot geworden, maar nu weg uit de buurt. Net als sigarenzaak Nat, Mobron huishoudelijke artikelen op het August Allebéplein, De Gruyter en later de Spar, Grol textiel, Joop de Grouw met zijn snackbar, de volendammer viswinkel, juwelier Vermeulen, Rodenburg de banketbakker, slagerij Zwemmer, slagerij Bark, groenteman Boumeester en Loman, de opticiën op het plein, de wolwinkel op het plein, 4+6 in de Derkinderenstraat, de Rabobank, schoenmakerij Michels, Schuitema de melkboer in de Jan Tooropstraat en niet te vergeten Cinema West de bioscoop. Zij zijn allemaal weg. Ja, zelfs het hele deelraadsbestuur met aanhang moest zo nodig naar een andere plek. Je kan en moet mij niet vertellen dat dit alles het gevolg is van een natuurlijk proces. Dat moet een andere diepliggende oorzaak gehad hebben. Maar welke dan? En als ik kijk wat er voor in de plaats is gekomen krab ik even achter mijn oren
Over de stedelijke vernieuwing wordt gepraat alsof dat de zaligmakende oplossing is voor veel problemen. Maar de oplossing voor wat? Het wás hier goed. En nu moeten er oplossingen worden gezocht! We zullen het meemaken.
Ik blijf naar positieve dingen zoeken in de buurt en die zal ik vinden ook! Maar voorlopig niet, zo te horen aan de bomaanslagen op de parkeermeter naast mijn huis!

Sfeerfoto van een stukje openbare ruimte in Slotervaart.

Ondergrondse vuilcontainers in Slotervaart. Het woord zegt het al: ondergronds. Hoe kom ik daar bij om mijn vuil kwijt te raken? Nou, moet je horen: aan de voorkant zit een klep ....?
En het is helaas niet de enige plek die zo sfeervol ingevuld is. Ik kan er mijn geheugenkaart mee volschieten!

Nou, moet je horen: aan de voorkant zit een klep ....?

Caro

Lederwarenzaak (Waterman?) August Allebeplein/ Jan Tooropstraat 1971

Ik ben dringend opzoek naar info over deze lederwarenzaak die hier in 1971 heeft gezeten. Vermoedelijk heette de eigenaars Waterman. Zij hadden een dochter die Yvonne (?) heette en in 1971 kapster was. Alle bruikbare informatie is zeer welkom!!
Mail graag naar cma5dejong@hotmail.com

mverschoor-lansman

Re: Pontje naast Ambachtschool, Postjesweg

> Jannie:
> Vanochtend vertelde ik iemand dat er vroeger een klein pontje was naast de ambachtschool op de Postjesweg. Ik werd gek verklaard, maar kan dat kleine bootje nog zien. Nu zoek ik een foto - - kan iemand daar mee helpen?

ik heb geen foto maar ik weet wel dat daar een pontje was het koste vijf cent om aan de overkant te komen hij woonde naast ons in de stuyversantstraat die dat pontje bediende

mverschoor-lansman

Re: Postjesweg

Piet Veenboer (1938):
Ik kan me nog herinneren, dat vroeger de Postjesweg ophield bij de Augustinuskerk en het broederhuis. Ik praat over de jaren 40-50. Daarachter bevonden zich de landerijen van o.a.van den Broek en daarachter weer de brede sloot, welke in de jaren 70 uitgebaggerd werd tot de Sloterplas. Er waren toen nog veel zelfstandige tuinders, die hun handel met bootjes moesten vervoeren naar de Jan van Galenstraat.Dat moest dus gebeuren via een bootjeslift aan de Kostverlorenkade, want het waterpeil van de Postjeskade was aanzienlijk lager dan dat van de kade. Urenlang kon je daarnaar kijken , want het was machtig interessant voor een jochie van 8 jaar van het Columbusplein. Want zo zag je nog eens wat!!!!

mverschoor-lansman

zo maar

ik heet martha en ben geboren in de stuyversantstraat in 1941 ik weet alles van die lift want wij keken er op aan de achter kant van ons huis ook van de postjesweg ik zat aan het einde op school daar achter was de polder

bert klop

geen foto gevonden op beeldbank.nl wel dit verhaal op internet

Wij waren ook altijd op het ijs te vinden, op de Admiralengracht en bij het pontje bij de Postjesweg. De pontjesbaas hield zo lang mogelijk de doortocht voor zijn pontje open en om aan de andere kant te komen gingen wij op ons schaatsen over zijn pontje naar de andere kant, richting polder achter de Postjeskade, waar toen nog tuinderijen waren. Nou dan kwam er van zijn kant een scheldkanonnade over ons heen. Hij had een heel hese stem die in mijn herinnering gegrift staat.

Loes Kuijkens.

Jannie