Jarige kinderboerderij Uylenburg geeft feestje

Verteller: Tanja Mulder
Slotervaart, Rembrandtpark

Menig kind heeft er een verjaardag gevierd maar nu is de kinderboerderij in het Rembrandtpark zelf aan de beurt, 35 jaar oud. Shirley Brandeis sprak met beheerder Tanja Mulder – dertig jaar in het vak – tussen de geiten, schapen, konijnen, cavia’s, parkieten, poezen, varkens, paarden, ezel, hond en pauwen op Uylenburg.

Melissa, Kim en Tanja Foto: Shirley Brandeis, 21 augustus 2008

Iedere dag kwam ze er op bezoek. Logisch met twee kleine kinderen – Shirley van anderhalf en Maikel van twee maanden – en wonend aan de rand van het park. Dertig jaar later is ze beheerder van Uylenburg en vooral het vertrouwde gezicht van en op de kinderboerderij. Tanja: “Ik was altijd al gek op dieren en kwam regelmatig als klein meisje met een zielig beestje thuis. Ik vond het dus heerlijk om als jonge moeder met mijn kinderen naar de kinderboerderij te gaan. Of ik wat mee kon helpen, was de vraag van de toenmalige beheerders, die mij dag in dag uit daar zagen rondlopen. Nou, graag dus.” Inmiddels is ze van koffie zetten en ramen lappen opgeklommen tot het bekendste gezicht tussen de dieren.

Nooit dicht
Het vrijwilligerswerk werd na vijftien jaar omgezet in een betaalde baan, nu is ze in dienst van het stadsdeel, sinds vijf jaar samen met Jan Keizer. Op de kinderboerderij werkt een groot team met de dieren. Zeven dagen per week is de boerderij geopend. “We zijn nooit dicht.” Er wonen meer dan honderd dieren en dan heb je heel wat helpende handen nodig bij het voederen, borstelen, verschonen en ook knuffelen. Neem bijvoorbeeld Carlos, de jongen die Tanja zestien jaar geleden bij de dieren betrok omdat hij zo graag iets voor de buurt wilde doen. Of Henk, al zevenentwintig jaar aan het werk, binnengekomen omdat hij een lunchplaats zocht tijdens zijn werk in het park. Sinds anderhalf jaar werken er mensen van AGO/Cordaan die op Uylenburg een zinvolle en vooral leuke dagbesteding hebben gevonden.

Theehuis
Er is veel veranderd in 35 jaar tijd. De videoband van een nog jonge, kale kinderboerderij laat het goed zien. De drie huisjes waar nu het winkeltje met terras is waren nog stallen en kantoor. Het huidige voerhok was ooit het verblijf van de pauwen; het winkeltje – ooit opgestart door Tanja’s man Rob – zat onder de hooiberg. Inmiddels is het kantoor verhuisd naar een groter onderkomen dat ook te huur is voor kinderfeestjes. De toiletten zijn onlangs vernieuwd; de speeltuin nog altijd druk bezocht. Op woensdag en zondag kunnen kinderen op de kinderboerderij knutselen met elkaar en knuffelen met de dieren. In de toekomst kan men er misschien wat lekkers eten en drinken in het theehuis. Een groot stuk grond van het park is inmiddels in eigendom. Nu is het wachten op toestemming om er een theehuis te bouwen. Tanja ziet het al helemaal voor zich. “Lekker een stuk appeltaart met slagroom eten in het park.”

Feest
Zaterdag 30 augustus 2008 is het de hele dag feest. Van elf tot vijf uur kunnen kinderen er zweven in de molen, springen op het luchtkussen, er is muziek, er zijn ballonnen, er worden oude ambachten getoond, er is een clown op bezoek en – “Het water loopt me al in de mond”- er wordt paling gerookt. Iedereen is welkom om het jubileum te vieren met Melissa, Kim, Belle, Max, André, Sjakie de bok en Rie, de geit die naar een buurtbewoonster (op eigen verzoek) is vernoemd. Kinderboerderij Uylenburg is gelegen aan de Staalmeesterslaan 420, in het Rembrandtpark nabij de Jan Evertsenstraat. Tel.: 020 6185235. Zie ook: www.kinderboerderij-uylenburg.nl.

Gepubliceerd: 28 augustus 2008